Nieuws Maatregelen

Freek van der Valk: ‘Frustrerend dat horeca altijd achteraan de rij wordt gezet’

Hij vindt de huidige coronamaatregelen steeds moeilijker te rechtvaardigen en 'baalt er ontzettend van dat de horecabranche opnieuw achteraan in de rij wordt gezet'. Nee, Freek van der Valk van het gelijknamige hotel in Ridderkerk heeft absoluut geen goed gevoel overgehouden aan de persconferentie Rutte-Kuipers. We belden hem direct na afloop voor een interview in ‘Na Rutte en Kuipers’, dé aftertalk met ondernemers over de persconferentie.

Van onze redactie 14 januari 2022

Horeca freek van der valk

Freek van der Valk.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Verwarring na persconferentie, logica nergens te ontdekken

,,Het lijkt erop dat het kabinet telkens een branche opoffert om ergens anders ruimte te creëren en dat de horeca iedere keer het slachtoffer is”, begint Freek van der Valk. ,,Ik wil niet bagatelliseren wat er allemaal in de zorg gebeurt, maar ik kan de logica van wat wel en niet kan nergens ontdekken. Het enige argument dat gegeven wordt, is dat het kabinet niet alles tegelijk kan. En dus wordt de horeca maar opgeofferd.”

Altijd meegebogen maar geen beloning bij aangepaste coronamaatregelen

Hij zegt de huidige koers van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers moeilijk te kunnen rechtvaardigen omdat Van der Valk als keten altijd alles heeft gedaan om het tij te doen keren. ,,In het algemeen maatschappelijk belang zijn we altijd mee blijven buigen om samen de schouders eronder te kunnen zetten. We hebben zelfs hotels als ziekenhuizen ingericht. En nu zijn we op een punt beland waar van alles kan in allerlei branches, maar niets in die van ons. Hoe gevaarlijk kan een bezoek aan een groot restaurant nou eigenlijk zijn?”

Lees ook: Won Yip: 'Tijd van praten is voorbij, er moet actie komen'

Horecabranche is uitgehold en medewerkers uitgeput door teleurstelling

Wanneer Van der Valk gevraagd wordt hoe moeilijk het voor hem is om zijn mensen vast te houden, volgt er een cynische lach. ,,Toevallig hebben we afgelopen week een analyse gemaakt. Stel dat er op deze vrijdagavond iets héél geks zou gebeuren en de horeca kan opeens weer open, wat gebeurt er dan? Een bijzonder lastige vraag, aangezien we in één vestiging al vijfentwintig tot dertig fte’s tekort komen. En de medewerkers die er nog zijn, zijn uitgeput door teleurstelling en het ontbreken van perspectief. Onze branche is uitgehold en het gaat jaren duren voordat die schade is gerepareerd.”

Het complete interview met Freek van der Valk kun je in het audiobestand bovenin dit artikel beluisteren.

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.

Direct na de persconferentie van vrijdagavond 14 januari vroegen we ondernemers en branchevertegenwoordigers naar hun eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Gonny Eussen, Han de Hair, Niel van Hoff, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip, Hans Biesheuvel en Patrick Wessels. Podcasts van die gesprekken vind je terug op onze homepage.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws