Nieuws Maatregelen

Kabinet verlengt steunpakket en trekt nog eens 4,4 miljard euro uit

Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. Omdat de coronaregels langer gelden, wordt ook de steun verlengd. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.

Van onze redactie 14 december 2021

Corona steunpakket tozo now

Foto: Shutterstock

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Dit zijn de coronamaatregelen tot en met 14 januari

Mogelijk andere voorwaarden NOW

De versoepelde voorwaarden waaronder zelfstandigen bijzondere bijstand kunnen aanvragen, blijven nog even gelden. Vanuit de Tweede Kamer kwam de roep om de zelfstandigenregeling TOZO weer in te voeren, maar daar wil het kabinet nog niet aan. De bijzondere bijstand past volgens het kabinet beter bij het lagere aantal zelfstandigen dat steun nodig heeft.

Voor loonsubsidie NOW gaan mogelijk andere voorwaarden gelden dan de afgelopen tijd. ,,Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht", zegt het kabinet daarover. Bedrijven die een tegemoetkoming van de vaste lasten willen aanvragen, hebben nog steeds met dezelfde voorwaarden te maken. Of ondernemers nog langer belastinguitstel krijgen dan tot 31 januari, wordt volgend jaar besloten.

Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Miljoenen voor culturele sector

De culturele sector kan rekenen op meer financiële steun vanuit het kabinet. Er komt een specifiek steunpakket om de branche te ondersteunen, heeft het ministerie van OCW dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet trekt in totaal 84,5 miljoen euro uit. Het grootste deel, 59,5 miljoen euro, is ter compensatie van de verlenging van de coronamaatregelen.

Tijdens de coronapersconferentie maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat de huidige maatregelen worden verlengd tot en met 14 januari. Met het steunpakket wil het kabinet makers en zelfstandigen in de culturele sector ondersteunen in een periode rond de jaarwisseling die "voor veel instellingen, makers en het publiek een hoogtepunt in het culturele seizoen" is.

Nieuwe balans vinden tussen ondernemingsrisico's en steun

Het kabinet hoopt in de eerste drie maanden van 2022 meer te kunnen zeggen over de steun op lange termijn. Hoewel de steun ondernemers helpt, is het ook ,,verstorend voor de economie en komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht".

Omdat we langer met corona moeten leven, wil het kabinet ook ,,een nieuwe balans" vinden tussen ondernemingsrisico's en steun wegens maatregelen die door de overheid zijn opgelegd.

Volg onze Liveblog voor het laatste nieuws vanuit Den Haag, met reacties van brancheorganisaties, ondernemers en (andere) experts uit het bedrijfsleven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws