Nieuws Maatregelen

Onderzoek: Voor getroffen zzp'ers in cultuursector is stoppen geen optie

De culturele sector mag weer open en ook evenementen kunnen onder strenge voorwaarden weer doorgaan. Dat zullen premier Rutte en coronaminister Kuipers dinsdagavond naar verwachting aankondigen in de coronapersconferentie. Opvallend: 14 procent van de zzp'ers in de cultuursector overweegt vanwege corona te stoppen. Vergeleken met andere getroffen sectoren is dat weinig. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers tijdens de laatste lockdown.

Van onze redactie 25 januari 2022

Zzp cultuur persconferentie stoppen onderzoek knab

Foto: Shutterstock

Artiesten, kunstenaars en de hele sport- en evenementenindustrie staan tijdens de coronacrisis regelmatig in de spotlights, en niet op een manier die ze willen. In deze branche werken bijna 110.000 zzp’ers. Door alle coronamaatregelen verdient 79 procent nu (veel) minder dan voorheen.

Maar liefst 36 procent zegt zelfs onder het sociaal minimum uit te komen, zo valt te lezen in het onderzoek van Knab. Toch denkt 'slechts' 14 procent aan stoppen. Dat percentage ligt hoger bij zzp'ers in de horeca (35 procent), detailhandel (19 procent) en persoonlijk dienstverleners zoals kappers (15 procent).

Lees ook: Geen coronasteun en toch niet failliet, maar: 'Ik red het dankzij inkomen van mijn vrouw’

Alleen nog gecompenseerd tot sociaal minimum

Zzp'ers in deze sector geven - in vergelijking met andere sectoren - het kabinet het vaakst een onvoldoende voor het coronabeleid: 79 procent geeft een vijf of lager. In de reacties lezen we vooral frustratie over het feit dat de overheid grote bedrijven en zzp'ers ongelijk behandelt.

Zo worden zzp'ers onder voorwaarden alleen nog gecompenseerd tot het sociaal minimum. Een hard gelag voor ondernemers die jarenlang iets hebben opgebouwd en nu - door overheidsbesluiten - moeten rondkomen van de bijstand.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws