Nieuws Maatregelen

Zzp-organisatie Werkvereniging klaagt Staat aan om 'ongelijke' coronasteun

Belangenorganisatie Werkvereniging klaagt de Staat aan omdat ze de verschillen tussen coronasteun voor werknemers en zzp'ers oneerlijk vindt. Via een bodemprocedure in Den Haag eist de Werkvereniging, een platform voor zelfstandig werkenden, dat de vergoedingen meer worden gelijkgetrokken.

Van onze redactie 7 januari 2022

Geld corona crisis economie

Afbeelding: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Mensen met een eigen onderneming zonder personeel worden maximaal tot bijstandsniveau gecompenseerd voor inkomstenverlies door de lockdowns, terwijl werknemers via loonsteun voor bedrijven met personeel er rianter bij zitten. Volgens de Werkvereniging krijgen zij tot drie keer modaal hun inkomen gegarandeerd, oftewel ruim 100.000 euro per jaar, terwijl zzp'ers het moeten doen met 12.000 per jaar voor alleenstaanden of 18.000 euro per gezin.

,,De steun is volgens ons pas gelijk als iedereen de noodsteun krijgt die proportioneel is aan wat je verliest", zegt Roos Wouters van de Werkvereniging. Ze vindt dat de opzet van de huidige steunregelingen het verschil in positie op de arbeidsmarkt tussen werkenden met een vast arbeidscontract en zelfstandigen heeft vergroot.

Dat verschil was in Nederland al groot, doordat werknemers een heel zekere positie hebben en flexwerkers juist een heel onzekere. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde in juni 2020 al dat juist de flexwerkers het hardst werden geraakt door de coronacrisis.

Lees ook: Coronacrisis treft zelfstandigen hard: aantal gewerkte uren loopt fors terug

,,Dat ondernemers tot aan bijstandsniveau worden teruggebracht, betekent dat ze soms gedwongen hun huis moeten verkopen of faillissement moeten aanvragen", zegt Wouters.

Het steekt het belangenplatform ook dat de regering wegens de nieuwe lockdown de loonsteun vrijwel onveranderd herintroduceerde, terwijl de zelfstandigenregeling Tozo niet terugkeerde. In plaats daarvan kwam een versoepelde vorm van bijzondere bijstand voor zelfstandigen.

De versoepeling zat hem in het feit dat zzp'ers geen vermogenstoets hoefden te doen om hun inkomen tot bijstandsniveau aangevuld te krijgen. Maar gemeenten, die de steun verlenen, moeten wel nagaan of de ondernemingen levensvatbaar zijn. Daardoor moeten de zzp'ers alsnog allerlei gegevens over de bezittingen opgeven, zegt Wouters. "In sommige gevallen werd zelfs de waarde van de auto opgevraagd."

Sommige zzp'ers haken volgens Wouters af, terwijl ze wel in aanmerking komen voor de financiële hulp. "Gemeenten vragen zoveel gegevens op over het privévermogen, kinderalimentatie en dergelijke. Na de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst vertrouwen ze de overheid eigenlijk niet meer met al deze gegevens."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws