Nieuws Maatregelen

Logistieke sector als broedplaats voor besmettingen? Vier op de tien medewerkers vinden van wel

Bijna 40 procent(!) van de werkenden in de logistieke sector stelt dat warehouses een broedplaats voor coronabesmettingen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Protime (marktleider in tijdregistratie, toegangscontrole en personeelsplanning) onder ruim tweehonderd werknemers in de logistieke sector. De helft geeft daarbij aan dat het op logistieke werkplekken erg moeilijk is om de coronabasisregels na te leven.

Van onze redactie 10 december 2021

Logistieke sector broedplaats besmettingen

Medewerkers in de logistieke sector geven aan dat het erg moeilijk is om de coronaregels na te leven. Foto: Shutterstock

Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Niet verbazingwekkend dat de basisregels niet correct worden gehanteerd, geeft dan ook één op de drie werknemers aan. Toch hopen veel medewerkers dat hun collega’s zich in de toekomst aan de maatregelen (blijven) houden. Een kleine 60 procent zegt dat hij of zij tijdens de werkzaamheden meer afstand dan voorheen wenst te houden. Nog eens ruim de helft (54 procent) verwacht dat een collega niet naar werk komt wanneer hij verkouden is.

Veranderingen door COVID-19 zijn blijvend

Bovenstaande cijfers laten zien dat COVID-19 de logistieke sector heeft veranderd. Bijna 65 procent van de werknemers in deze sector verwacht dat deze verandering voorgoed is. De veranderingen die logistieke werknemers vooral merken sinds het uitbreken van de coronacrisis, is een hogere werkdruk (38 procent), een groter tekort aan personeel (36 procent) en een daling in medewerkerstevredenheid (19 procent). Toch zijn er ook positievere geluiden: 23 procent zegt geen verschil te merken met de situatie van voor de pandemie.

Lees ook: 'Grootste logistieke uitdaging ooit': pakketbezorging groeit in coronajaar 103 procent

Personeelstekort extra reden om voorzichtig te zijn

,,Het tekort in personeel zie je dus ook in de logistieke sector, wat het nog eens extra belangrijk maakt om goed te letten op het personeel dat er wél is", benadrukt Lucas Polman als directeur van Protime binnen Nederland. ,,Werknemers moeten zich veilig voelen op de werkvloer. Het houden aan de coronabasisregels, zoals het houden van voldoende afstand, is daar een belangrijk onderdeel van. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor zowel de organisatie als de werknemers."

,,Als werknemer is het belangrijk om je aan de basisregels te houden en collega’s aan te spreken als dit niet gebeurt", vervolgt Polman. ,,Als organisatie is het belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen en de regels duidelijk te communiceren. Zo zorgen we met z’n allen dat de warehouses geen brandhaard voor corona worden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws