Nieuws Maatregelen

Vandaag laatste dag om definitieve afrekening loonsteun aan te vragen

Werkgevers hebben tot en met zondag - vandaag dus - om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop ze tussen maart en eind mei 2020 recht hadden wegens de coronacrisis. Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV geeft ze tot en met 9 januari nog een kans.

Van onze redactie 9 januari 2022

NOW regeling UWV

Foto: ANP.

De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Nu moeten ze een definitieve berekening aanvragen van de steun waarop ze recht hadden voor de periode van maart tot en met mei 2020.

Het UWV, dat de uitkering van de steun regelt, wil dat ondernemers bij hun aanvraag onder andere aangeven wat het exacte omzetverlies was. Ook wil de instantie van sommige ondernemers een accountantsverklaring hebben. Als werkgevers de definitieve berekening helemaal niet aanvragen, wordt de steun voor de betreffende periode teruggezet naar nul. Het voorschot moet dan helemaal worden terugbetaald.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG OVER DE CORONAMAATREGELEN: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de NOW. Zij kregen in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten. Het UWV kon nog niet zeggen hoeveel aanvragen al binnen waren van de 9500 werkgevers die de eerste deadline, op 31 oktober, hadden gemist. Hoeveel van hen alsnog een aanvraag deden wordt waarschijnlijk in de loop van volgende week bekend.

Het UWV blijft dit weekend bereikbaar voor ondernemers met vragen; op zondag 9 januari van 10.00 tot 17.00 uur. In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.

UWV Telefoon NOW: 088 - 898 20 04 (lokaal tarief - belkosten zijn afhankelijk van uw telefoonaanbieder). Houd het loonheffingennummer bij de hand.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws