Nieuws Maatregelen

Ombudsman start onderzoek naar schuldhulpverlening zzp-ondernemers

De Nationale Ombudsman opent een onderzoek naar de knelpunten bij schuldhulpverlening voor zzp-ondernemers en andere kleine ondernemers. ,,Veel ondernemers die zich tot mij wenden, hebben het gevoel dat ze door de strenge en starre regels onvoldoende worden ondersteund", zegt ombudsman Reinier van Zutphen.

Redactie NU.nl 15 april 2021

Ondernemers geldnood mkb midden en kleinbedrijf financiele problemen imk index zelfstandigen krediet uitkering lening

De afgelopen anderhalve maand verzamelde Van Zutphen ervaringen van zelfstandigen via een meldpunt dat hij oprichtte, zo schrijft nu.nl. Hij kreeg ruim vijfhonderd reacties en kon daar enkele problemen uit distilleren.

Het merendeel van de klachten ging over de coronasteunmaatregelen. Ondernemers vinden dat er onduidelijke of soms zelfs foutieve informatie verstrekt wordt en klagen over een gebrek aan maatwerk of verkeerde timing.

Lees ook: 'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'

Ook blijkt dat sommigen niet in aanmerking komen voor steun omdat ze verkeerd geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel, anderen moesten dan weer plots extra belastingen betalen nadat ze Tozo-steun kregen. Die Tozo-steun is een regeling van het kabinet, die op maat is gemaakt van zzp-ondernemers van wie het inkomen onder het sociaal minimum is gedaald door de coronacrisis.

'Het water staat velen aan de lippen'

,,Bij veel ondernemers die zich tot mij wenden, staat het water aan de lippen en is het einde van hun levensvatbare bedrijf nabij", zegt Van Zutphen. ,,Ze hebben het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staan en vinden dat zij door de strenge en starre regels onvoldoende worden ondersteund. Ik maak mij hier zorgen over en vind het belangrijk dat hun signalen niet onopgemerkt blijven. Daarom start ik een onderzoek."

,,Ik maak mij hier zorgen over en vind het belangrijk dat hun signalen niet onopgemerkt blijven. Daarom start ik een onderzoek"

Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen

Hij inventariseerde de belangrijkste knelpunten en organiseert in mei en juni twee rondetafelgesprekken met onder anderen de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën en Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast zijn ook de Sociaal-Economische Raad (SER), Kamer van Koophandel, MKB-Nederland en nog een aantal organisaties uitgenodigd.

Het meldpunt blijft intussen open en kan nog steeds gebruikt worden om klachten naar te sturen. Het is te bereiken via meldpuntzzp@nationaleombudsman.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws