Nieuws Maatregelen

OMT verwacht eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Het Outbreak Management Team verwacht eind januari verdere ruimte om coronamaatregelen te versoepelen. Wel waarschuwen de deskundigen dat een snellere versoepeling niet haalbaar is, afgezien van het heropenen van de scholen. Er blijft volgens het OMT grote onzekerheid over ,,belangrijke eigenschappen" van de omikronvariant van het coronavirus.

Redactie/ANP 4 januari 2022

Booster omikron coronamaatregelen hugo de jonge

Het OMT hoopt dat de boostercampagne leidt tot afname van de virusverspreiding. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Eind januari moet de boostercampagne zijn afgerond en de hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag praat het OMT erover verder.

Lees ook: Winkeliers rekenen erop: later deze maand weer open

Zoals altijd heeft het OMT diverse berekeningen laten maken voor verschillende scenario's. Als de basisscholen en middelbare scholen maandag weer opengaan, zal dat naar verwachting leiden tot een ,,golf van infecties" met een piek aan het eind van de maand of begin februari. De ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen zouden wel relatief ,,beperkt" kunnen blijven. De ic-bezetting zou tot maximaal 620 coronapatiënten kunnen oplopen. Nu liggen op de ic's 475 mensen met COVID-19.

OMT waarschuwt voor onzekerheid over omikron

Een kanttekening die het OMT wel bij dit soort berekeningen plaatst, is dat er ,,een grote mate van onzekerheid" is over alle factoren die van belang zijn. Zo is nog niet helemaal duidelijk hoe besmettelijk omikron exact is, hoe groot de kans is om met deze variant in het ziekenhuis te belanden en hoe effectief de vaccins en boosters ertegen zijn.

Als scholen maandag weer opengaan, zal dat naar verwachting leiden tot een relatief beperkte golf van infecties

Uit voorlopige onderzoeksgegevens, onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, komt het beeld naar voren dat omikron zich veel sneller verspreidt dan de deltavariant, maar ook aanzienlijk minder vaak leidt tot ziekenhuisopname. Hoewel omikron milder lijkt dan delta, bestaat nog altijd een risico op overbelasting van de zorg, zo maakt het OMT duidelijk.

Vaccins werken minder goed tegen omikron

Verder ziet het ernaar uit dat vaccins minder goed werken tegen omikron dan tegen de eerdere virusvarianten. Het OMT haalt in zijn jongste advies Brits onderzoek aan waarin staat dat een boosterprik 65 tot 75 procent bescherming zou bieden tegen besmetting met symptomen. Na tien weken is die effectiviteit volgens de voorlopige Britse cijfers echter afgenomen tot 40 à 50 procent. Het lijkt er wel op dat mensen na een booster weer voor 80 tot 90 procent zijn beschermd tegen ziekenhuisopname. Hoelang die bescherming op peil blijft, zal de komende tijd duidelijker moeten worden uit onderzoek.

Lees ook: Vooruitzichten voor 2022: stormachtig ondernemingsklimaat

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws