liveblog Maatregelen

Teruglezen: vanaf 26 juni verdere versoepelingen coronamaatregelen

In dit liveblog volgen we de recente persconferentie-Rutte/De Jonge tot en met het weekend erna. Branche- en vakorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven reageren op de aangekondigde versoepelingen.

Laatste update: 25 juni 2021 15:45

Grapperhaus: prima als kroegen vrijdag al langer open blijven

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt het geen punt als cafés vrijdagavond tussen 22.00 uur en middernacht open mogen blijven. Eigenlijk gaat de versoepeling van de coronaregels voor de horeca pas zaterdag in, maar de bewindsman vindt het geen probleem als burgemeesters daar mild mee omgaan. Lees hier meer.

Lange formatie mogelijk 'geluk bij een ongeluk' voor economie

De voortslepende kabinetsformatie in Nederland zou economisch gezien wel eens een "geluk bij een ongeluk" kunnen zijn. Naarmate de formatie langer duurt, krijgt de economie de kans om natuurlijk herstel te laten zien. En dat zou Nederland een duur herstelplan van de overheid kunnen schelen, heeft hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO aangegeven in tv-programma Buitenhof. Lees hier het volledige artikel.

(foto: ANP)

formatie kaag rutte hamer hoekstra

Onbegrip in Tweede Kamer over versoepeling coronamaatregelen

Nederland is het enige land aan de Noordzee dat nog rood kleurt op de Europese coronakaart, en toch versoepelen we sneller dan onze buurlanden. In de Tweede Kamer klinkt onbegrip. SP-Kamerlid Peter Kwint: ,,Als je niet oppast, struikel je met de finishlijn in zicht."

Kamerleden wijzen op de opkomst van de zeer besmettelijke ‘Indiase’ deltavariant. Het Robert Koch Institiuut, het Duitse RIVM, verwacht dat deze mutatie uiterlijk dit najaar de overhand zal krijgen. ,,Ik snap niet waarom nu halsoverkop alles losgelaten moet worden”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

In onder meer België en Frankrijk wordt er minder snel versoepeld dan in Nederland. Dat is opvallend, omdat Nederland als enige land in Noordwest-Europa nog de kleurcode 'rood' heeft. Het aantal besmettingen is hier hoger dan in onze buurlanden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Minister De Jonge: 'Kunnen we op vakantie? Het antwoord is volmondig 'ja'

Het kabinet betaalt de pcr-tests voor Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd op vakantie gaan. Dat was al het voornemen, nu wordt het definitief, vertelt minister De Jonge in de video hieronder.

,,Ik ben heel blij met de gratis PCR test voor reizigers", vertelt Judith Eyck, ceo van Zoover/Vakanties.nl. ,,Ik ben blij dat ze toegang voor een festival of vakantie gelijk behandelen, want ik verwacht dat veel jonge mensen nog op vakantie willen maar nog niet volledig gevaccineerd zijn. En die jonge mensen hebben al lange tijd veel moeten laten, dus dit is een hele goede aanpak van de overheid. Om goed te kunnen reizen zijn ook stabiele en eenduidige reisadviezen nodig. Dat is de laatste stap die de overheid nog moet maken, vind ik".

Elske Doets van Doets Reizen vindt het 'een soort symbolische pleister op de wonde'. ,,Voor deze zomer is reizen complex. Kleurcodes vanuit Nederland, regels in het buitenland, delta variant, diplomatieke traagheid om landen open te gooien, het is helaas niet ideaal. Voor mij is het enige lichtpunt dat IJsland nu code groen heeft!"

MyChannels Video ID: 233619

Welke versoepelingen heeft stap 4 van het openingsplan?

Vanaf zaterdag 26 juni worden de coronamaatregelen fors versoepeld, hebben we gisteravond mogen horen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. Alleen de basisregels en de afstandsregels staan dan nog centraal. In dit artikel staan alle versoepelde coronamaatregelen die vandaag zijn aangekondigd in de persconferentie op een rij.

Grapperhaus: 'Politie en hulpdiensten voorlopig beperkt inzetbaar bij evenementen'

Justitieminister Grapperhaus waarschuwt namens het Veiligheidsberaad ervoor dat er de komende tijd een minder dan gebruikelijke inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen zal zijn. Organisatoren moeten daarom wellicht zelf veiligheidsmaatregelen nemen, aldus de minister. Dat komt omdat veel medewerkers van politie en hulpdiensten sinds de uitbraak van corona veel en vaak meer dan gebruikelijk zijn ingezet. ,,Er zit een grens aan hun inzetbaarheid’’, schrijft Grapperhaus.

,,Minister, regioburgemeesters, politie en OM constateren dat politie en hulpdiensten tijdens de coronacrisis fors extra inzet hebben moeten plegen. Dag en nacht zijn de politie, boa’s en de hulpdiensten in touw geweest voor de veiligheid op straat. Dat kon ook dankzij de niet aflatende inzet van al deze vrouwen en mannen in uniform. Na zoveel extra inzet hebben ook zij tijd nodig om te herstellen. Ze moeten verlof kunnen opnemen en weer tijd kunnen besteden aan training en opleiding’’, is te lezen in een statement.

grapperhaus binnenhof terrassen


CNV: 'Niemand mag gedwongen worden naar kantoor te komen'

Vakbond CNV vindt het 'goed nieuws' dat het thuiswerkadvies van de overheid deels vervalt en ook het mondkapje op het werk af mag. Toch brengt dat volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin ook wel een belangrijke verantwoordelijkheid met zich mee voor zowel werkgevers als werknemers.

,,Belangrijke voorwaarde voor de terugkeer is dat de werkplek veilig genoeg is om weer op kantoor te kunnen werken. Nog lang niet iedereen is volledig ingeënt. En dat duurt ook nog wel even. Niemand mag uiteindelijk gedwongen worden naar kantoor te komen”, zegt Fortuin in een eerste reactie aan het AD. ,,We vragen werkgevers en werknemers om hierin hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.”

Het CNV roept daarnaast iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer op om respectvol met het ov-personeel om te gaan. ,,Vorige week bleek uit een rondvraag van CNV dat het gros van het spoorpersoneel zich zorgen maakt om agressie nu het drukker wordt in de treinen. En dat de angst voor besmetting nog steeds aanwezig is. Aan iedereen de oproep om de korte lontjes thuis te laten en de regels zoveel mogelijk te respecteren”, aldus Fortuin.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Kijk terug: de persconferentie in 5 minuten

MyChannels Video ID: 233616

MKB-Nederland en VNO-NCW: 'Goed dat kabinet doorpakt met versoepelingen'

Ook werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de versoepelingen. ,,Het is goed dat het kabinet doorpakt, nu het aantal besmettingen drastisch terugloopt. Ook is het voor veel bedrijven én medewerkers goed nieuws dat het kabinet het thuiswerkadvies aanpast.'' Volgens de organisaties missen veel ondernemers en hun medewerkers het contact met elkaar en is het daarom goed dat er weer voor 50 procent op kantoor gewerkt kan worden.

Wel hopen de werkgevers dat de steunpakketten voor bedrijven blijven. ,,Ondanks al het goede nieuws, is het voor ondernemers van belang dat het steunpakket in ieder geval tot het einde van het derde kwartaal blijft gelden. Dit aangezien diverse activiteiten nog niet winstgevend zullen zijn, nu de 1,5 meter van kracht blijft.'' Lees hier de volledige reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW. 

Judith Eyck: 'Heel blij met gratis coronatest voor reizigers'

Voor reizigers die in de zomermaanden juli en augustus naar het buitenland op vakantie gaan, komt er een gratis PCR-test. Voor reisondernemer Judith Eyck, ceo van Zoover/Vakanties.nl, is dat een enorme opluchting, vertelt zij aan De Ondernemer. ,,Ik ben blij dat ze toegang voor een festival of vakantie gelijk behandelen, want ik verwacht dat veel jonge mensen nog op vakantie willen maar nog niet volledig gevaccineerd zijn. En die jonge mensen hebben al lange tijd veel moeten laten, dus dit is een hele goede aanpak van de overheid. Om goed te kunnen reizen zijn ook stabiele en eenduidige reisadviezen nodig. Dat is de laatste stap die de overheid nog moet maken, vind ik.''

De gratis coronatests zijn bedoeld voor mensen die naar het buitenland willen reizen maar nog niet gevaccineerd zijn. Om naar het buitenland op vakantie te gaan heb je een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig. 

Horeca juicht om versoepelingen coronamaatregelen

'We kunnen weer ondernemen!' Met die kreet ontvangt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het nieuws over de versoepelingen. De horeca kan van heel veel coronamaatregelen vaarwel zeggen. Zo mogen er weer onbeperkt gasten toegelaten worden (mits de afstandsregels gewaarborgd zijn) en zijn er geen beperkingen meer aan de openingstijden. De KHN is met name opgelucht dat er weer perspectief is voor nachtclubs en discotheken, die ook weer open mogen mits gasten beschikken over een coronatoegangsbewijs. Wel hoopt de KHN dat de laatste maatregelen ook snel opgeheven worden. Volgens de planning wordt de afstandsregel nu half augustus opgeheven voor de horeca. Dat kan volgens de brancheorganisatie ook eerder. 

De Jonge: we kunnen op vakantie deze zomer

Ook goed nieuws voor de reisbranche in de persconferentie vandaag. Op de vraag of we deze zomer op vakantie kunnen, antwoordt De Jonge met een volmondige 'ja'. Met dalende besmettingen en stijgende vaccinatie wordt het vast een hele mooie zomer, sloot hij de persconferentie af. 

Stap 4 van het openingsplan gaat in per 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni worden de coronamaatregelen fors versoepeld. Alleen de basisregels en de afstandsregels staan dan nog centraal. In dit artikel staan alle versoepelde coronamaatregelen die vandaag zijn aangekondigd in de persconferentie op een rij. 

persconferentie vandaag versoepelingen coronamaatregelen rutte de jonge mondkapjes horeca

Horeca kan weer vrij gasten toelaten, EK kijken in de kroeg mag vanaf 26 juni

De horeca mag vanaf 26 juni weer vrij gasten toelaten in binnenruimtes, maar restaurants en cafés moeten daarbij wel zorgen dat gasten anderhalve meter afstand kunnen houden. De discotheken en nachtclubs gaan ook weer open. Ook mag de horeca weer na 22.00 uur alcohol schenken en zijn er geen beperkte openingstijden meer. Het EK kijken vanaf schermen in de kroeg of het café mag ook weer vanaf 26 juni, als de achtste finales van het EK van start gaan. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Mondkapjesplicht vervalt, maar blijft als anderhalve meter afstand houden niet lukt

De mondkapjesplicht komt te vervallen. Mondkapjes moeten nog wel op als er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het ov of op scholen. 

Rutte: besteed maximaal 50 procent van de tijd op kantoor

Vanaf 26 juni kan er weer op kantoor gewerkt worden, mits iedereen anderhalve meter afstand houdt. Het thuiswerkadvies vervalt dan. Wel mag er maar maximaal 50 procent van de tijd op kantoor besteed worden. In praktijk zal dit volgens Rutte waarschijnlijk minder worden, omdat de afstandregels anders niet gewaarborgd kunnen worden. 

Rutte: anderhalve meter wordt centrale maatregel

Vanaf zaterdag 26 juni wordt de anderhalve meter afstand de centrale maatregel, aldus Rutte in de persconferentie. De basisregels blijven gelden, zoals thuis blijven bij klachten en vaak handen wassen, maar Nederland gaat weer veel meer open. 

Alles mag weer open onder reguliere openingstijden. Alcohol schenken en verkopen na 22.00 uur is weer toegestaan. Voor plekken waar mensen een zitplaats hebben, zoals in het theater of bij een congres, geldt dat mensen op afstand van elkaar geplaatst moeten worden. Een checkgesprek is voor dit soort plekken ook nog steeds een vereiste. De mondkapjesplicht blijft alleen gelden wanneer afstand houden niet mogelijk is, zoals in het ov. 

Vanaf 30 juni kunnen ook evenementen onder voorwaarden, zoals het gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs, met 100% van de bezoekerscapaciteit georganiseerd worden. Ook de anderhalve meter afstand kan dan worden losgelaten. 

19.00 uur: persconferentie Rutte / De Jonge

Het kabinet houdt vanavond om 19.00 uur een persconferentie over mogelijke versoepelingen. Dan wordt waarschijnlijk aangekondigd dat de mondkapjesplicht wordt afgeschaft als er anderhalve meter afstand kan worden gehouden, en dat het advies om thuis te werken vervalt.

* Live updates volgen * 

Sodexo, Albron, Appèl en Hutten: na ontslaggolf werven cateraars weer volop personeel

Na de ontslaggolf onder cateraars afgelopen jaar begint nu het werven van personeel weer. Dat zeggen Sodexo, Albron, Appèl en Hutten in een rondgang van het ANP. Ook uitzendbureau Randstad ziet de roep om personeel voor bedrijfsrestaurants toenemen. De cateraars verwachten het drukker te krijgen nu het kabinet mogelijk het advies om thuis te werken vanaf 26 juni deels intrekt.

Cateraars hadden het tijdens de coronacrisis zwaar. Bedrijfsrestaurants moesten door het thuiswerkadvies de deuren veelal sluiten. Albron heeft door de omzetkrimp het afgelopen jaar vierhonderd medewerkers ontslagen, maar inmiddels staan er ruim tweehonderd vacatures open. Hutten liet vorig jaar achthonderd mensen gaan en zoekt nu tweehonderd man. Cateraar Appèl, dat veel in het onderwijs werkzaam is, ontsloeg het afgelopen jaar negenhonderd mensen. Het bedrijf hoopt een derde hiervan weer aan te nemen. Sodexo nam afscheid van achthonderd van de drieduizend werknemers. Op het moment heeft de cateraar zestig vacatures openstaan.

cateraar versoepelingen sodexo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Na schrappen thuiswerkadvies mag je van medewerker terugkeer naar kantoor eisen

Hoe zit het nou precies met het thuiswerkadvies, dat mogelijk vanaf 26 juni geschrapt wordt? Daarover lees je in dit artikel. Wanneer je als werkgever voor een veilige werkomgeving zorgt waarin medewerkers afstand kunnen houden, dan mag je van hen eisen dat zij naar kantoor komen, zo staat in het artikel te lezen. Maar je mag ook geen medewerkers weren die zich niet laten vaccineren. Wat precies de voorwaarden worden voor het schrappen van het thuiswerkadvies, hoor je vandaag in de persconferentie van Rutte en De Jonge.

Bruls: voetbalschermen in horeca blijven nog verboden

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn niet van plan om een oogje dicht te knijpen nu Oranje de volgende ronde van het EK voetbal heeft bereikt. Grote schermen op straat en in de horeca blijven verboden, omdat de geldende coronamaatregelen dat niet toestaan. Zodra het kabinet met versoepelingen over groepsvorming en afstand houden komt zou dat kunnen veranderen, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Het Veiligheidsberaad gaat maandag ook niet opnieuw praten over de grote schermen, aldus een woordvoerster tegenover ANP. Volgens haar zijn alle voors en tegens eerder al besproken en dat heeft geleid tot het besluit dat het niet is toegestaan. Dat besluit is voor iedereen helder, vinden de burgemeesters. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland verwacht ondertussen wél dat EK kijken op schermen vanaf maandag weer mogelijk gaat zijn (zie eerder bericht). 

Horeca denkt dat EK kijken op schermen kan tijdens Nederland-Noord-Macedonië

De horeca gaat er vanuit dat het EK vanaf maandag 21 juni weer op schermen in kroegen en cafés gekeken kan worden. Dan speelt Nederland een vroege wedstrijd om 18.00 uur tegen Noord-Macedonië. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kunnen de regels voor schermen in de horeca dan al versoepeld zijn. Voor nu is er nog een verbod op voetbal kijken in de kroeg. 

Vrijdagmiddag voert KHN nog overleg met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over de versoepelingen. Daarin zal KHN "hard inzetten" op de schermen. ,,Hoe kun je het hele land nog op de knieën dwingen terwijl het overal goed gaat? Alle seinen staan op groen, maar het kabinet wil ze nog op oranje laten. Daarmee belemmeren ze de economie."

INretail enthousiast over schrappen mondkapjesplicht

De brancheorganisatie voor de non-foodretail zegt tegenover de NOS dat de mondkapjes voor winkeliers een belemmering zijn geweest. ,,Fysiek gezien natuurlijk, maar ook in het werk. Winkeliers willen verkopen en niet hier steeds mee bezig zijn", aldus een woordvoerder. INretail is dan ook te spreken over het plan om de mondkapjes af te schaffen, dat vandaag in de persconferentie hoogstwaarschijnlijk aangekondigd wordt. Wel moeten er dan nog mondkapjes gedragen worden als mensen geen afstand kunnen houden. 

Ook de supermarktbranche hoopt dat de mondkapjes afgeschaft worden voor hun winkels. Brancheorganisatie CBL zegt dat dit ook veilig kan in de supermarkten. 

'Anderhalvemeterregel blijft langer gelden'

De anderhalvemeterregel zal nog wel langer blijven gelden, zeker tot half augustus, meldt een Haagse bron aan het AD. De mondkapjes zullen verplicht blijven op plaatsen waar afstand houden niet lukt, zoals in het openbaar vervoer. Details worden vandaag duidelijk, als het kabinet nog over de concrete maatregelen vergadert.

De afstandsregel kan wel vervallen bij evenementen waar je vooraf een toegangstest of vaccinatiebewijs kan laten zien.

corona winkel afstand anderhalvemeter

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Er wordt weer getrouwd en dat merken ondernemers in de huwelijksbranche

Kledingwinkels verkopen sinds mei meer kleding voor bruiloften. Dat komt naar voren uit een rondgang onder kledingwinkels. Ook de rest van de trouwbranche ziet een toenemende interesse in bruiloften, die vorig jaar door de pandemie vaak werden afgelast. Volgens voorzitter Frederiek Klop van Stichting Trouwbranche Nederland zijn horecarichtlijnen leidend. ,,Dat betekent dat echtparen binnenkort wel weer de taart kunnen aansnijden en een borrel en een diner kunnen geven.'' Of ook feesten kunnen doorgaan is nog de vraag. ,,Dat gaat ervan afhangen of we ook worden aangemerkt als evenement".

Ook kledingwinkels zien dat er sinds mei meer trouwkledij wordt verkocht. Alberto Axu, eigenaar van Alberto Axu Couture: ,,Met name sinds drie weken geleden, toen veel versoepeld werd, hebben wij het ontzettend druk. De datum voor bruiloften staat vast en dus kopen mensen meer trouwjurken en -pakken. Als de versoepelingen zo doorgaan dan verwachten we een nog drukkere periode.''

Winkels gaan voorlopig 'gewoon' door met verkoop van mondkapjes - ook online

Versoepelingen of niet: winkels blijven voorlopig mondkapjes aanbieden, ook als het dragen ervan binnenkort mogelijk op veel plekken in Nederland niet meer nodig is. De winkels denken dat er ook na verdere versoepelingen door het kabinet nog vraag zal zijn naar de niet-medische gezichtsmaskers, komt naar voren uit een rondvraag door het ANP.

Waarschijnlijk zullen er straks nog steeds mensen zijn die ze willen kopen voor bijvoorbeeld reizen met de trein of een vakantie naar het buitenland, geven onder meer Kruidvat en Trekpleister aan. Action benadrukt dat er voor de virusuitbraak ook al mondkapjes werden verkocht. Die waren vooral bedoeld voor mensen die schilderen of klussen. Ook Albert Heijn en Etos laten weten dat mondkapjes voorlopig nog onderdeel van het assortiment blijven.

Er zijn afgelopen jaar ook veel webshops verschenen waar mondkapjes worden aangeboden. Bij Mondkapjes Winkel zijn bijvoorbeeld stoffen mondkapjes te koop die je ook kunt laten bedrukken. De ondernemer achter de webshop zegt dat er momenteel nog steeds mensen zijn die bestellingen plaatsen. Maar dit zijn er bij lange na niet meer zo veel als voorheen. 

mondkapjes klanten kruidvat

Steeds meer winkeliers zien klanten maatregelen niet meer naleven

Veel Nederlanders nemen alvast een voorschot op de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, meldt Het Parool. Het aantal overtredingen van de mondkapjesplicht in het ov en in winkels stijgt de laatste weken aanzienlijk, nog maar de helft van de Nederlanders laat zich testen bij klachten.

Niet alleen de retailers en het ov hebben te maken met ongeduldige klanten en reizigers. Het draagvlak voor en de naleving van veel andere maatregelen neemt eveneens af, blijkt uit maandelijks onderzoek van het RIVM. Zo blijven steeds minder mensen thuis bij klachten. Dat doet nu nog maar 60 procent van de Nederlanders.

Kijk onder ook naar het AD-nieuwsitem over de eigenwijze burgers...

MyChannels Video ID: 233232

Voetbal kijken in de kroeg mag niet, maar wie zei iets over luisteren?

Horeca-ondernemers worden creatief nu de wedstrijden van Oranje niet op grote schermen mogen worden uitgezonden. Zo dachten ze bij Roost langs de Singel in Utrecht: dan gaan we voor retro! In deze kroeg keert het nostalgische radioverslag in volle glorie terug, tijdens EK-wedstrijden zoals donderdagavond. Eigenaar Sidney Rubens heeft speciaal transistorradio’s aangeschaft. Bij andere cafés kijken ze reikhalzend uit naar versoepelingen. Lees zijn verhaal nu op AD.nl.

Horeca-ondernemer Sidney Rubens. Foto: Angeliek de Jonge

Horeca-ondernemer Sidney Rubens. Foto: Angeliek de Jong

Geen mondkapjesplicht en thuiswerkadvies meer vanaf 26 juni

Wat al eerder vermeld werd in deze liveblog is nu ook bevestigd door de NOS. Vanaf volgende week zaterdag vervalt inderdaad de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies. Deze versoepelingen zullen volgens Haagse bronnen van de omroep aanstaande vrijdag tijdens de persconferentie aangekondigd worden. Wel blijven de mondkapjes verplicht als mensen geen afstand kunnen houden, bijvoorbeeld in het OV. Of mondkapjes ook verplicht blijven in supermarkten is nog niet bekend.

Op kantoren waar goed afstand gehouden kan worden mag weer gewerkt worden. Voor deze gevallen vervalt dus het thuiswerkadvies. 

Reisbranche biedt goedkopere coronatest aan

De reisbranche gaat goedkopere coronatesten aanbieden aan reizigers. Maar eigenlijk zouden de zogeheten PCR-testen gratis moeten zijn, meent branchevereniging ANVR. ,,Deze maatregel wordt uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid", stelt ANVR-voorzitter Frank Oostdam volgens ANP.

Omdat het nog niet zover is, is de ANVR een samenwerking aangegaan met coronatest2travel.nl, een aanbieder van PCR-testen. Daar kunnen klanten van reisorganisaties tegen volgens de ANVR veel lagere kosten getest worden. Ook andere reizigers kunnen echter van de goedkope testen gebruikmaken. Daarmee wil de reissector er alles aan doen om veilig reizen weer mogelijk te maken.

Afschaffen thuiswerken, mondkapplicht en afstandregels mogelijk ook vervroegd

Basisregels als de mondkapjesplicht en thuiswerken worden mogelijk ook vervroegd afgeschaft, zo meldt het AD. Voor nu staat op de planning dat deze regels pas in september verdwijnen, maar het kabinet overweegt deze eerder te versoepelen. Verwacht wordt zelfs dat de mondkapjesplicht al vanaf zaterdag 26 juni komt te vervallen. ,,Straks heb je een hete zomer en zadel je mensen op met een mondkapje, terwijl het aantal besmettingen heel laag ligt", luidt de overweging van Andreas Voss, lid van het Outbreak Management Team (OMT).

Waarschijnlijk kondigen demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge bij de persconferentie van aanstaande vrijdag ook aan dat er weer 100 personen toegelaten mogen worden in restaurants en dat sportwedstrijden weer zijn toegestaan. Ook mag vanaf 26 juni het EK gekeken worden vanuit de kroeg, is de verwachting. 

Effect van eerdere versoepelingen in de winkelstraat merkbaar

Het was afgelopen week een stuk drukker in de winkelstraten dan een jaar geleden, zo blijkt uit gegevens van dataverzamelaar CityTraffic. Wat opvalt is dat vooral de grote steden een sterke groei kennen. Zo was het in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere afgelopen week 59 procent drukker, terwijl er in middelgrote steden 24 procent meer mensen rondliepen. In kleine steden was het echter maar 8 procent drukker. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

Reisadvies Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Kos en Rhodos weer geel

Goed nieuws voor ondernemers in de reisbranche. Meer Europese landen en gebieden springen donderdag van een oranje reisadvies naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer worden afgeraden, maar er gelden nog wel veiligheidsrisco's. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland in ieder geval geen negatieve test meer te laten zien en niet in quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland. Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië weer helemaal groen.

Nederlanders weer vaker naar kantoor

Nederlanders gingen vorige week het meest naar kantoor sinds de coronapandemie half maart zwaar ingreep op het openbare leven. Dat komt naar voren uit cijfers van Google. Het internetbedrijf houdt bij waar gebruikers van zijn kaartendienst Maps zich begeven en hoe lang. Uit de cijfers blijkt dat mensen nog steeds veel thuiswerken. Vorige week waren Nederlanders op werkdagen gemiddeld een vijfde minder op kantoor dan voor corona, begin 2020. Dat is wel het meest sinds half maart vorig jaar. 

Dat het drukker wordt op de werkplek valt samen met versoepeling van de coronamaatregelen. De overheid roept nog steeds op om thuis te werken als het kan. Dit advies blijft tot zeker na de zomer gelden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

'Tot eind deze maand geen Oranje kijken op terrassen horeca'

Tot eind juni komen er geen tv-schermen op de terrassen voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat zeiden justitieminister Ferdinand Grapperhaus en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond tegen de media. Als het kabinet de volgende stap al op 26 juni neemt, zoals nu wordt vermoed, dan kan er wél tv worden gekeken in en rondom de kroegen tijdens de achtste finales. Die vinden plaats vanaf die dag. Rutte en De Jonge geven naar verluidt vrijdag 18 juni meer duidelijkheid in een persconferentie.

MyChannels Video ID: 232811

Ook supermarkten versoepelen per 26 juni

Ook de supermarkt versoepelt. Op veel plekken is de desinfecteerspuit weg en het winkelwagenmuntje terug. De karretjes worden nog wel schoongemaakt, of er is een 'wasstraat' om dat zelf te doen, maar ze liggen weer aan de ketting. Tot gemopper van het winkelend publiek. 'Klantonvriendelijk'. 

Volgens de supermarktconcerns moeten ze wel, zo valt te lezen in het AD. Om te voorkomen dat de karretjes door heel de wijk zwerven.

Persconferentie over versoepelingen op vrijdag 18 juni

Het kabinet was voornemens pas vanaf 21 juli verder te versoepelen, dat was al vervroegd naar 30 juni. Daar gaan nu dan nog eens vier dagen vanaf.

De verwachting is dat demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge vrijdag 18 juni een persconferentie geven waarin zij het naar voren halen van het stappenplan zullen toelichten. Het definitieve besluit over eerder versoepelen moet ervoor nog in de ministerraad worden genomen.

Koninklijke Horeca Nederland pleit voor helemaal loslaten coronamaatregelen

De horeca gaat verder van het slot en mag tot middernacht openblijven. Restaurants mogen tot honderd gasten ontvangen. De basisregels blijven van kracht.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er "absoluut blij mee" dat het kabinet de versoepelingen naar voren wil halen. Ook komt het volgens de brancheorganisatie een heel eind in de goede richting, maar KHN merkt wel terughoudendheid bij het kabinet. KHN pleit daarom opnieuw voor het nagenoeg helemaal loslaten van de coronamaatregelen.