Nieuws Maatregelen

Winterplan rondom coronavirus: zo pakt Horeca Vlaanderen het aan

Horeca Vlaanderen heeft een winterplan klaar voor als de coronacijfers de komende weken nog slechter zouden worden. ,,We weten niet wat morgen brengt”, aldus Matthias De Caluwe. ,,We reiken een optie aan. Indien de situatie verslechtert, staan we klaar met een plan.”

Van onze redactie 27 oktober 2021

Horeca vlaanderen matthias de caluwe

Matthias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen. Foto: HLN.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG RONDOM DE CORONAMAATREGELEN IN NEDERLAND: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Het plan werd opgesteld na overleg met bestuurders van Horeca Vlaanderen en vakbonden. ,,Dit is niet de keuze van ons hart, maar van het verstand”, benadrukt De Caluwe bij VTM Nieuws. ,,Er heerst angst, onze ondernemers zijn bang voor wat komen gaat. De vorige sluitingen hebben erop ingehakt. Daarom proactief dit voorstel.”

Covid Safe Ticket

In het plan staat dat klanten vanaf 1 november bínnen een Covid Safe Ticket zouden moeten tonen. ,,Evaluatie op 1 december en hopelijk kan het dan de vuilnisbak in”, aldus De Caluwe. Buiten is het Covid Safe Ticket niet nodig. Wie takeaway komt afhalen, zou óf een Covid Safe Ticket moeten hebben óf een mondmasker moeten opzetten.

Hoe het controleren van de Covid Safe Tickets zal gebeuren, moet nog besproken worden. ,,We hoorden op onze vergadering dat onze ondernemers daartoe wel bereid waren.”

Lees ook: België stelt mondkapjes in winkels en coronapas in horeca weer verplicht

Ook voor medewerkers zouden er regels gelden. Met een Covid Safe Ticket zouden ze gewoon aan de slag kunnen zonder mondmasker. Anders zouden ze een mondmasker moeten dragen tijdens het werk.

CO2-meter

Groot voordeel van dit winterplan is volgens De Caluwe dat er geen capaciteitsbeperkende maatregelen meer nodig zouden zijn voor de horeca, zoals een maximaal aantal mensen per feest, 1,5 meter afstand tussen tafels of in het ergste geval een tijdelijke sluiting. ,,Dat zijn de dingen die je geld kunnen schelen als ondernemer”, zegt hij nog. “Dat kunnen we echt niet opnieuw, nu alle reserves uitgeput zijn. De basis blijft verder de CO2-meter om de luchtkwaliteit te garanderen.”

Op dit moment is het kernkabinet bezig. Het lijkt erop dat er binnen opnieuw een mondmaskerplicht zal komen, maar niet in de horeca. Ook telewerk en het Covid Safe Ticket liggen op tafel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws