Nieuws Maatregelen

Branchevereniging sportscholen: verlenging coronamaatregelen doet aantal leden verder afvloeien

,,Als de huidige coronamaatregelen te lang blijven gelden, heeft dat gevolgen voor het totale aantal leden van sportscholen." Dat zegt Patrick Rijnbeek van NL Actief. De directeur van de branchevereniging voor sportscholen is van mening dat de huidige avondsluiting daardoor eveneens een negatieve invloed heeft op de inkomsten van deze sportscholen. Verwacht wordt dat leden hun abonnement zullen opzeggen en dat de aanwas minder zal zijn in de voor de sector belangrijke januarimaand.

Van onze redactie 14 december 2021

Persconferentie rutte 14 december avondlockdown sportscholen nl actief

Het beeld van lege sportscholen na 17.00 uur blijft hoogstwaarschijnlijk nog een maand lang bittere realiteit. Foto: Shutterstock

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Door de gedwongen sluiting om 17.00 uur zijn er sinds eind november niet veel extra opzeggingen bijgekomen, maar NL Actief waarschuwt voor de optelsom aan maatregelen en gevolgen daarvan. Met name na de invoering van het coronatoegangsbewijs werden abonnementen bevroren, zag de organisatie. Dat betekent dat er geen geld geïnd kan worden door sportscholen.

Lockdowns hebben 30 procent van de leden abonnement doen beëindigen

Eind 2019 hadden sportscholen zo'n 3,2 miljoen leden. Sinds de coronacrisis en door de lockdowns is zo'n 30 procent van de leden verdwenen, zegt Rijnbeek. ,,De schade loopt gemiddeld op tot 30 procent." Een deel van de leden is teruggekomen, maar nog niet iedereen. Over het algemeen zijn ouderen terughoudender om terug te komen, ziet Rijnbeek.

Lees ook: Han de Hair (Exclusieve Sportcentra): 'Wij zijn een deel van de oplossing en dat wordt niet gezien’

Juist tijdens lockdown belangrijk om te blijven bewegen

De branche kijkt 'met enige zorgen' naar de januarimaand. In het kader van goede voornemens sluiten veel mensen doorgaans een abonnement bij een sportschool af. ,,We blijven zeggen dat het belangrijk is om te kunnen blijven sporten en bewegen. Iedereen die niet overdag kan sporten, sluit je uit met de avondsluiting", zegt Rijnbeek.

Een derde van de leden die normaal gesproken 's avonds sport, doet dat volgens NL Actief nu niet.

Lees ook: OMT-advies: huidige coronamaatregelen niet versoepelen

Vol inzetten op digitalisering en online sportlessen

Ook de Vereniging Exclusieve Sportscholen (VES) zegt dat de 110 clubs aangesloten bij de vereniging door de maatregelen een derde minder leden hebben. Voor de coronacrisis waren zo'n 1500 tot 2000 mensen per club lid. ,,We waren van het verlies aan het terugkomen maar nu zitten we weer op het niveau van net na de lockdowns", zegt voorzitter Han de Hair.

De VES is bang dat de mensen die de sportschool juist hard nodig hebben, niet meer terugkomen. De sportclubs zijn zich volgens De Hair opnieuw aan het uitvinden en zetten vol in op digitalisering zoals online lesgeven, terwijl het niet aan hen ligt. ,,De verlenging van de avondsluiting is een absurde maatregel. De sportbranche heeft het goed voor elkaar, de besmettingen komen niet bij ons vandaan. Ik vind dat de regering de ogen open moet doen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws