liveblog Maatregelen

Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

De dag waarvan we wisten dat-ie ging komen: stap 2 van het openingsplan is een feit, de coronaregels zijn per vandaag verder versoepeld. In deze continue liveblog voor ondernemers volgen we alle ontwikkelingen, met reacties van ondernemers, brancheorganisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.

Laatste update: 19 mei 2021 22:12

'Verruimde openingstijd terrassen werkt goed, nu het weer nog...'

De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.

Sinds vandaag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 06.00 uur open gegaan met een ludieke actie.

,,Het is nooit te vroeg voor bier ", vonden Maarten van Kraay (21) en Ryan Lenssen (19) uit Helmond woensdagochtend. Dus als de terrassen dan toch om 06.00 uur open mogen, gaan ze er zitten ook.,,Niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn", aldus eigenaar Hugo van De Vijfhoeck in Helmond.

Een geintje op Facebook betekende vanochtend om 06.00 uur een bomvol terras bij de Ierse pub van Melany Murray (41) uit Spijkenisse. Een goede gelegenheid voor sommige gasten om de dag - in badjas - met een Guinness te beginnen.

Kun je om 6.00 uur open? Dan ga je ook om 6.00 uur open. Dat moet de gedachtegang bij café-restaurant Nielz in Almelo woensdagochtend vroeg zijn geweest. En niet voor niets. Vlak voor openingstijd stond er al een meterslange rij mensen te wachten.

Passanten, die woensdagochtend over de Boulevard in Bergen op Zoom richting werk gingen, keken er wel even van op: al om acht uur was het behoorlijk druk op het terras van restaurant Saus.

horeca terras open lockdown

Hoe dit testbedrijf het Songfestival mede mogelijk maakte en nu buitenspel staat

David Hartskamp van Lead Healthcare uit Baarn zit zaterdag met gemengde gevoelens in het publiek bij de finale van het Eurovisie Songfestival. Zijn bedrijf maakte het mogelijk dat 3500 man aanwezig kon zijn bij het evenement. Maar aan de verdere heropening van Nederland levert Lead Healthcare geen bijdrage meer.

Bovendien claimt het bedrijf nog een smak geld te moeten krijgen van de Stichting Open Nederland (SON), die in opdracht van VWS pilots met Testen voor Toegang opzette. ,,Aan de ene kant ben ik trots dat we het Songfestival mede mogelijk hebben gemaakt”, zegt Hartskamp. ,,Maar dat we nu al het moois dat we hebben opgebouwd weer af moeten breken, is een grote teleurstelling.”

Vanaf januari was Lead Healthcare in de weer om in april de eerste pilots mogelijk te maken. Het Baarnse bedrijf werd daarvoor gevraagd door de SON. Lees hier het volledige artikel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Ruim 113.000 bedrijven vroegen TVL aan

Dat veel ondernemingen hun deuren de afgelopen maanden moesten sluiten is ook terug te zien in de aanvraag van coronasteun. Maar liefst 113.000 bedrijven hebben een vergoeding voor hun vaste lasten (TVL) aangevraagd in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). In het derde kwartaal van vorig jaar kwamen bijna 48.000 aanvragen binnen en in de laatste drie maanden van 2020 waren dat er iets meer dan 90.000. Staatssecretaris Keijzer wijst erop dat er betere tijden aankomen voor ondernemers. ,,Dat is hard nodig, want veel ondernemers hebben opnieuw een zwaar kwartaal achter de rug.''

Tot nu toe zijn ruim 91.000 aanvragen goedgekeurd en er is een bedrag van 2 miljard euro voor deze periode toegekend. Van de aanvragen is inmiddels 97 procent afgehandeld. 11.597 aanvragen zijn afgekeurd of ingetrokken omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden. Bijna een vijfde van alle aanvragen werd gedaan door ondernemers uit de horeca, aldus ANP. Ondernemingen konden tot en met 18 mei een aanvraag indienen.

Sportschool in Capelle krijgt burgermeester om middernacht op de spinningfiets

Sportschool David Lloyd in Capelle aan den IJssel laat er geen gras over groeien. Exact om 00.00 uur vannacht opende het de deuren voor leden die de sportschool overduidelijk hadden gemist. Burgemeester en lid Peter Oskam trapte af met een nachtelijk uurtje spinnen, zo schrijft het AD.

Voor David Lloyd betekent de heropening eindelijk weer wat lucht. Sportscholen vielen tot nu toe immers steeds buiten de boot als het om versoepelingen gaat. Oproepen, petities en lobby’s om aan te tonen dat sport en beweging juist belangrijk zijn voor de mentale en fysieke gezondheid ten spijt.

De sportschool in Capelle trapte om middernacht af met een cyclingles. Burgemeester Peter Oskam liet zijn kans niet onbenut en trapte gelijk op de pedalen. ,,Dit is een feest voor velen, en ook voor mij’’, beaamt de burgervader die zelf ook lid is van de sportschool. ,,We zijn zover gekomen omdat de meesten van ons zich aan de maatregelen hebben gehouden.’’

Foto onder: burgemeester Peter Oskam trapte af met een uurtje spinnen (door: Jan Kok/Boomerang Fotografie)

sportschool-open-versoepeling

Eerste gasten om zes uur op de terrassen

Veel horecaondernemers hebben het er vanochtend meteen van genomen en verwelkomden om zes uur al hun eerste gasten. Om de verruimde openingstijden te vieren komen sommige ondernemers met speciale acties, zoals een ontbijt van 1 euro in de vroege ochtend, zo staat te lezen op de website van de NOS. Ook klanten komen met initiatieven om de dag van de versoepelingen in te luiden. Zo besloten medewerkers van het Tilburgse bedrijf Livewall om een 'terrasestafette' te houden en elkaar de hele dag in groepjes af te wisselen op het terras. 

Ondernemer Sander Overweg van de Tilburgse eetbar De Wagon is wel te spreken over de vroege opening. ,,Heel grappig. Ik denk dan meteen aan Schiphol, daar heb je in de aankomsthal een café dat 24/7 open is,” zegt hij in het AD.

Foto onder: medewerkers van Livewall op hun terrasestafette bij De Wagon in Tilburg (foto: BD)

terrassen-open-tilburg-de-wagon

'Bioscopen nog drie weken dicht is onacceptabel'

Het is onacceptabel als Nederlandse bioscopen nog drie weken de deuren gesloten moeten houden. Het water staat de ondernemers aan de lippen, zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). 

Nolthenius vindt het vreemd dat attractieparken en sportscholen morgen weer bezoekers mogen ontvangen, maar bioscopen en filmtheaters niet. Lees via deze link het AD-artikel hierover.

pathe bioscoop

Drukte bij commerciële teststraten sinds reisversoepelingen

Commerciële coronateststraten zien een toename van afspraken voor een PCR-test sinds het kabinet heeft aangekondigd dat reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Vakantiegangers hebben voor zo'n reis een testbewijs en reisdocument nodig, die alleen te verkrijgen is bij een commercieel lab. Die test mag niet ouder zijn dan 48 tot 72 uur.

Bij Spoedtest.nl werden maandag bijna 9000 afspraken geboekt. ,,Vanaf 1 juli wordt het echt druk," zegt Emmelkamp tegen het ANP. ,,Dan begint ongeveer de vakantieperiode." De laatste piek in afspraken was volgens Emmelkamp rond rond kerstmis. ,,Ik denk dat veel expats toen naar huis gingen." Ook Abdel Ali El Bouzzaidi, directeur van CoronaPCRtesten, ziet een stijging. ,,Er zijn 40 procent meer afspraken gemaakt."

Eén prik straks genoeg voor corona-reispas EU

Eén prik is straks voldoende om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie moet vereenvoudigen. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens geworden. 

Als reiziger ben je daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen. Een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede prik voor de zomer. En er is de EU juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken. Bovendien biedt de eerste dosis van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming, zeggen onderzoekers.

zakenreizen 335

Schade aan economie door lockdown

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent gekrompen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het laatste kwartaal van 2020 kende ook al een kleine krimp. Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is er technisch sprake van een recessie. Dat de economische krimp toch beperkt bleef, kwam onder andere doordat de import en export groeide en bedrijven veel investeerden.

Door de coronamaatregelen bleven horecagelegenheden als cafés en restaurants dicht. De consumptie door huishoudens daalde. Ook golden er beperkingen voor winkels, bioscopen en musea. Consumenten gaven ook minder uit aan onder meer kleding, schoenen, auto's en brandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie. In totaal werd door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het zelfs om 8,5 procent. 

Lees hier het volledige artikel over economische krimp door de lockdown.

Mogelijk meer versoepelingen voor horeca die negatieve coronatest verplichten

Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni mogelijk rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. 

Op dit beleid lijkt het kabinet aan te sturen, maakt de Horeca Alliantie op uit een gesprek dat het samenwerkingsverband maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Lees via deze link het volledige artikel.

Ook de sekswerkers mogen weer: 'De telefoon staat roodgloeiend'

Vanaf woensdag mogen medewerkers in alle contactberoepen hun werk weer uitoefenen. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mag openen. Onze AD-collega's gingen met camera langs bij club House of Dreams in Amersfoort en spraken met gastvrouw Evelyn Kager.

MyChannels Video ID: 227487

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Sportscholen weer open: 'positieve reacties stromen binnen'

Sportscholen zijn 'blij en opgelucht' dat ze woensdag weer open mogen. ,,De positieve reacties stromen binnen op mijn telefoon", laat directeur van brancheorganisatie NL Actief Ronald Wouters weten.

De versoepeling houdt in dat er weer binnen mag worden gesport. De maatregelen van onder meer maximaal dertig mensen tegelijk in een ruimte en anderhalve meter afstand houden, zijn nog steeds van kracht. Ook moeten bezoekers van fitnesscentra van tevoren reserveren en mogen de kleedkamers en douches nog niet gebruikt worden. ,,We gaan door waar we vorig jaar gebleven zijn wat betreft dit protocol, de sportscholen zijn al aan de maatregelen gewend", aldus Wouters.

Sportscholen verloren sinds het begin van de coronacrisis zo'n 30 procent van hun klanten, meldde de brancheorganisatie NL Actief eerder. Door de NOW-regeling hoefden veel vaste sportinstructeurs niet te vertrekken. Veel zelfstandige sportinstructeurs verloren wel hun inkomsten. Wouters verwacht dat de zzp-ondernemers weer terugkomen. 

sportschool open corona versoepeling

Alle versoepelingen nog een keer op een rij

 • Terrassen open van 06.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds, ook bij sportkantines. Maximaal 50 personen per terras
  Buitensporten in teamverband wordt mogelijk, maar er is geen publiek welkom
 • Binnensportlocaties (zalen, sportscholen, zwembaden) weer open, maar alleen met reserveringen (groepslessen niet toegestaan)
 • Openluchtmusea, theaters in buitenlucht, beeldentuinen en openluchtmonumenten weer open
 • Accommodaties voor kunst- en cultuurbeoefening (binnen en buiten) heropenen: muziek- dans- en toneelles kan weer doorgaan. Geen groepslessen
 • Bij sport- en cultuurbeoefening geldt: niet meer dan 30 personen tegelijkertijd, op anderhalve meter afstand
 • Attractieparken, natuurparken, speeltuinen, kinderboerderijen en dierentuinen weer open. Maximaal 1 persoon per tien vierkante meter
 • Alle contactberoepen weer aan het werk, ook sekswerkers

  De Efteling opent vlak voor verjaardag woensdag de poorten weer

  De Efteling verwelkomt vanaf woensdag weer bezoekers, na 22 weken sluiting. Het attractiepark maakte dat bekend na het kabinetsbesluit om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan.

  Volgens de Efteling komen de versoepelingen precies op tijd. Speciaal op de 69ste verjaardag van de Efteling, maandag 31 mei, opent het attractiepark het nieuwe Speelbos Nest! ,,Afgelopen week werden de laatste speeltoestellen geplaatst in Nest! In het speelbos kunnen jonge durfals straks naar hartenlust spelen met verschillende speeltoestellen en objecten."

  efteling corona opening

  Hugo de Jonge bevestigt verdere versoepeling van coronamaatregelen

  Het kabinet heeft de knoop doorgehakt: de geplande versoepeling van de coronamaatregelen gaat er definitief komen. Dat heeft minister Hugo de Jonge aan het begin van de middag bekend gemaakt. Dit betekent concreet dat de terrassen vanaf komende woensdag weer iets langer open mogen blijven. Van 6.00 tot 20 uur om precies te zijn. Er mogen maximaal vijftig mensen op het terras.

  AD meldt dat ook de binnensportlocaties weer open gaan wat betekent dat sportscholen een herstart kunnen maken zodra hun leden vooraf reserveren. Accommodaties voor kunst- en cultuur mogen eveneens de deuren openen en hetzelfde geldt voor attractieparken, speeltuinen en dierentuinen. Het beoefenen van contactberoepen is ook weer toegestaan. 

  Met deze verdere versoepelingen zijn we er nog niet wat goed nieuws betreft. Mocht de daling van het aantal besmettingen in hetzelfde tempo blijven afnemen, dan kunnen we per 9 juni de volgende ronde aan versoepelingen verwachten. Concreet houdt dit in dat restaurants weer binnen gasten mogen ontvangen, dat musea en bioscopen weer open mogen en dat er binnen en buiten mag worden gesport.

  Versoepelingen kunnen door: meer ruimte voor sport, terras en pretparken

  Haagse ingewijden melden het AD dat stap twee van het openingsplan door kan gaan volgens plan, maandag hakt het kabinet formeel de knoop door. Dierentuinen en attractieparken kunnen woensdag open, ook komt er dan meer ruimte voor buitenhoreca en sport. Door de dalende ziekenhuisbezetting hoeft het kabinet niet aan de noodrem te trekken, melden bronnen. Er is zelfs kans op snellere versoepelingen als de cijfers hard dalen de komende weken.

  Zakenkabinet op het Binnenhof?

  Grote kwesties agenderen en aanpakken, zoals klimaat, arbeidsmarkt, woningbouw en infrastructuur: CDA-prominent en oud-landbouwminister Cees Veerman pleit voor een zakenkabinet dat grote vraagstukken kan oppakken en kan zorgen voor een afkoelingsperiode op het Binnenhof.

  Veerman wakkert de discussie aan; lees hier het artikel over zijn relaas in het tv-programma Buitenhof.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  Online topdrukte bij reisorganisaties: veel vakantielanden naar 'geel'

  Vanaf zaterdag kunnen en mogen we onder meer weer op vakantie naar Portugal, Finland, de Balearen (onder meer Ibiza en Mallorca), Aruba, Curaçao en veel Griekse eilanden als Kos, Rhodos, Lesbos en Korfoe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor die gebieden aangepast van oranje naar geel. ,,Dit betekent dat reizen naar deze bestemmingen door het kabinet niet langer sterk worden ontraden", aldus het ministerie.

  Reisorganisaties zijn op z'n zachtst gezegd blij met deze 'nieuwe kleur' en ervaren topdrukte op hun websites, wat overigens de afgelopen dagen al overduidelijk merkbaar was, blijkt uit deze reacties.

  Vakantiedagen opnemen

  Reisorganisaties verwachten zaterdag ‘hausse aan boekingen’

  Reisorganisaties verwachten zaterdag een 'hausse aan boekingen' voor vakanties omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken dan bekendmaakt welke landen een positief reisadvies krijgen. Naar verwachtingen gaat het om onder meer de vakantie-eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria en diverse Griekse eilanden die een groen of geel reisadvies krijgen.

  Al vanaf deze week stijgt het aantal boekingen voor een vakantie al fors bij reisorganisaties TUI en Sunweb. ,,Veel mensen durven naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag weer te boeken", vertelt de woordvoerster van TUI. ,,Voor de zomer, maar ook al wel voor mei en juni. Ik verwacht dat als morgen duidelijk is welke landen en delen van landen een positief reisadvies krijgen, dat mensen ook veel gaan boeken voor een vakantie op korte termijn, dus vóór het hoogseizoen."

  Lees via deze link meer reacties vanuit de reisbranche over de enorme drukte sinds de persconferentie.

  Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan coronacrisis

  Informateur Mariëtte Hamer is 'redelijk optimistisch' dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. ,,De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op de persconferentie. 

  Er liggen volgens haar al veel ideeën klaar over hoe een herstelplan moet worden aangepakt. Via deze link lees je meer over de aanpak van Hamer.

  mariette hamer formateur politiek coronacrisis

  Kermissen komende weken nog niet open

  Kermissen kunnen de komende weken nog niet open. Het demissionaire kabinet is bereid om te kijken of het kan worden toegevoegd aan de derde stap van het heropeningsplan, die op zijn vroegst begin juni wordt gezet. Het onder voorwaarden toestaan van vergunningsplichtige evenementen, waar kermissen onder vallen, staat nu nog een stap later in het schema.

  tilburgse kermis evenement

  Kermissen willen ook weer open, maar missen de vergunning

  Nu dierentuinen en pretparken waarschijnlijk weer opengaan, willen de kermissen ook graag aan de slag. Alleen ontbreekt daarvoor de vergunning, zo meldt de NOS. Volgens ondernemersorganisatie ONL en de kermisbonden NKB en BOVAK hebben veel gemeenten de kermisvergunningen nu opgeschort. Daardoor kan het extra lang duren voordat de kermissen weer kunnen openen, want het verkrijgen van zo'n vergunning kost tijd. ,,Op het moment dat pretparken straks weer open mogen, moet de kermis nog zes tot tien weken wachten in verband met het vergunningstraject", aldus de bonden. Zij willen dat het kabinet en de gemeenten de vergunningen alvast voorbereiden, zodat kermissen meteen open kunnen zodra dat weer mogelijk is. 

  NL Actief: niet meteen winst voor sportscholen na heropening

  Sportscholen zijn opgelucht dat ze misschien weer open mogen, maar dat betekent nog niet dat zij ook winst gaan maken, zo stelt brancheorganisatie NL Actief. Het zal nog wel even duren voor de fitnessclubs uit de rode cijfers zijn: sinds het begin van de coronacrisis verloren zij namelijk zo'n 30 procent van hun klanten. Volgens de brancheorganisatie komen ze pas uit de kosten als alle maatregelen vervallen. Bij een heropening zouden de sportscholen maar beperkt mensen toe mogen laten.

  INretail blijft aandringen op Nationaal Herstelplan voor retail

  ,,Het is nu belangrijk dat de trend van de dalende ziekenhuisbezetting definitief doorzet. ‘Koop alleen, koop doelbewust en één klant per 25 vierkante meter' zijn immers nog steeds belemmerende factoren voor een echt ontspannen, gezellige en recreatieve koopbeleving voor consumenten én werkt omzetbelemmerend voor ondernemers", maakt INRetail duidelijk als reactie op de persconferentie. 

  ,,De technische aanpassing naar één klant per 10 vierkante meter zoals het was voor de lockdown van december moet dan ook de next step worden voor de retail. Omdat het alleen een technische aanpassing is die niet expliciet in het overheidsstrategie is benoemd, zou dat aan stap 2 gekoppeld kunnen worden."

  ,,Natuurlijk zijn we positief dat winkels weer open zijn maar ook is duidelijk dat de geleden - en nog steeds - schade immens is. Voorlopig blijft steun van de overheid hard nodig, ook na 1 juli. We kijken daarom uit naar de brief die het kabinet rond 18 mei naar de Tweede Kamer stuurt waarin zij zal schetsen hoe de retail ook in het derde kwartaal en daarna gesteund wordt. Als de kraan niet blijft stromen worden de klappen die aan de nonfood retail worden uitgedeeld nog groter en komt het ook herstelvermogen van in de kern gezonde bedrijven in de knel. Dat zou de sector als geheel in gevaar brengen. Dat is een van de redenen waarom we blijven aandringen op een Nationaal Herstelplan voor de retail."

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  'Verdubbeling boekingen' en 'enorme online drukte' bij reisorganisaties

  De reisbranche ziet direct drukte nu het kabinet heeft aangekondigd dat buitenlandse vakanties naar landen met code geel vanaf zaterdag weer zijn toegestaan. Terwijl demissionair minister Hugo de Jonge zijn advies nog stond uit te leggen, schoten de bezoekersaantallen op de reissites al omhoog.

  ,,We hebben de afgelopen dagen al een verdubbeling gezien van de boekingen, en vanavond halen we weer een record. Het voelt alsof we na een lange tijd weer ontwaken, en de energie in het hele bedrijf is al de hele dag te voelen. Echt heel erg veel zin in komende weken!", vertelt Judith Eyck, ceo van Zoover/Vakanties.nl na de persconferentie. ,,Alles kan beter qua communicatie en aanpak, maar voor nu is het signaal ‘herstarten’ belangrijk. Ik heb me lange tijd niet zo goed gevoeld".

  Elske Doets van Doets Reizen: ,,Goed dat het negatieve reisadvies eraf gaat. Wel erg lang op deze beslissing getreuzeld. Hierop kun je als bedrijf niet op plannen. Gek dat ze nu nog geen landen bekendmaken, pas zaterdag aanstaande. En wat is nu de verdere routekaart? De Verenigde Staten wil per 1 juli open. Je kunt zelfs als toerist gratis een Janssen-vaccin op times Square in New York City krijgen om aan te tonen hoe veilig het is. Back in business. Nu nog even onze overheid compleet overstag, dat zou enorm helpen. Zijn nog veel haken en ogen maar er komt licht aan het einde van de tunnel".

  Via deze link lees je meer reacties uit de reisbranche.

  Persconferentie Rutte - De Jonge in drie minuten

  MyChannels Video ID: 226117

  'Kleine, hoopgevende stappen voorwaarts', vindt ONL-voorzitter Biesheuvel

  ,,Dit zijn kleine hoopgevende stappen voorwaarts. Voor veel ondernemers is het nog niet voldoende", stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL in een reactie op de persconferentie. ,,En dat is zeker zo voor ondernemers die nog steeds niet van start kunnen. Het is ook belangrijk dat er nog voor de zomer een economisch herstelplan komt. ONL roept het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer op om hiermee echt tempo te gaan maken en ook het heropeningsplan te blijven volgen."

  Bekijk via deze link de eerdere talkshow De Ondernemer Kiest, waarin Biesheuvel hamerde op een herstelplan 'zo snel mogelijk na de verkiezingen' en onder meer voorstelde belastingschulden van ondernemers voor twee jaar renteloos te bevriezen.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  MKB-Nederland en VNO-NCW: ' Doortrekken steunmaatregelen blijft noodzakelijk'

  'Zodra als het aantal ziekenhuisopnames het toelaat, zet de volgende stap in het openingsplan en wacht niet tot 1 juni. Weken kunnen echt het verschil maken'. VNO-NCW en MKB-Nederland stellen 'blij te zijn' dat het kabinet doorgaat met het verder versoepelen van de coronamaatregelen, als de besmettingscijfers dat volgende week toelaten maar willen ook snel een definitieve beslissing.

  ‘Zolang nog lang niet iedereen gevaccineerd is -zeker ook wereldwijd- blijft de onzekerheid over de verspreiding van het virus groot. Ook hebben we grote zorgen over het herstel van de economie. Als de pandemie onder controle is, is het financiële leed bij ondernemers nog niet voorbij. De schulden zijn hoog en de ruimte om te investeren ontbreekt. Het onverkort doortrekken van de steunmaatregelen tot eind van het jaar geeft ondernemers de nodige rust en zekerheid', stellen de beide ondernemersorganisaties in een reactie op de persconferentie.

  KHN reageert: 'Horeca wil vóór 1 juni volledig open'

  Het is voor meer horecaondernemers weer interessant om hun zaak te openen als terrassen vanaf volgende week woensdag langer open kunnen. Wel blijft het vrijwel onmogelijk om uit de rode cijfers te komen voor horecazaken zolang binnenruimtes dicht moeten blijven. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de coronapersconferentie.

  Volgens KHN is het nu tijd voor het kabinet 'om door te pakken en de horeca per 26 mei volledig te heropenen'. Als de daling van het aantal coronabesmettingen deze week aanhoudt, dan wordt met ingang van 19 mei stap twee van het openingsplan in gang gezet. Dit betekent dat 'doorstroomlocaties in de buitenlucht' - waaronder dieren- en speeltuinen en attractieparken – hun deuren weer mogen openen. Bovendien worden dan ook de openingstijden van de terrassen verruimd van 06:00 uur ’s ochtends tot 20:00 uur ’s avonds. Daarnaast mogen de buitenterrassen bij sportaccommodaties ook hun deuren openen. KHN heeft voor beide versoepelingen de afgelopen weken hard gelobbyd. Deze verruiming doet al iets meer recht aan de rol die de horeca wil vervullen als onderdeel van de oplossing, is te lezen in deze reactie.

  terras neude utrecht

  Reactie Cristel van de Ven (VZN): 'Neem definitief besluit heropening zo snel mogelijk'

  Het opstarten van een bedrijf kost voorbereidingstijd en geld. Zelfstandigen die hun werkzaamheden al maanden hebben moeten staken, zijn zwaar ingeteerd op hun buffers. Zij zullen pas investeren wanneer zij zeker weten dat zij open mogen. Een definitief groen licht op maandag 17 mei zal voor velen daarom opnieuw vertraging betekenen. Voorzitter Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN): ,,Dat lijkt misschien niet veel, maar wanneer je maandenlang geen klussen of klanten - en dus geen inkomsten - hebt, telt inmiddels elke dag.”

  VZN roept het kabinet daarom op om het besluit tot heropening zo snel mogelijk te nemen, zodra het aantal besmettingen voldoende is gedaald. Hoe eerder hoe liever. Verder vragen we om een vooruitblik op stap 3. Zelfstandigen in de nog altijd gesloten sectoren moeten immers nog steeds noodgedwongen op hun handen blijven zitten. Van de Ven: ,,Laat zien dat je hun situatie begrijpt, neem hen serieus en geef duidelijkheid over timing en voorwaarden van een volgende stap.”

  Ook pleit VZN met klem voor meer steun op maat voor zelfstandigen in nood, is te lezen in deze reactie op de persconferentie van vanavond.

  ... en stap drie van het openingsplan: op z'n vroegst 9 juni

  Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op z'n vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die vanavond werd aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt.

  In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag. Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

  Het openingsplan werd half april gepresenteerd. Toen was nog de hoop dat deze versoepelingen al op 26 mei mogelijk zouden worden. Het wordt dus ten minste twee weken later dan gepland.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  De versoepelingen op een rij:

  - Het generieke ‘ga-niet-op reis-gebod’ vervalt zaterdag. Landen krijgen een kleurcode -groen, geel, oranje- om duidelijk te maken óf reizen mogelijk zijn.

  - Terrassen open van 6 uur ‘s ochtends vroeg tot 20.00 uur ‘s avonds, ook de terrassen van sportkantines.

  - Buitensporten in teamverband weer mogelijk, geen publiek welkom

  - Binnensportlocaties (zalen, sportscholen, zwembaden) weer open, maar alleen met reserveringen

  - Openluchtmusea, theaters in buitenlucht, beeldentuinen en openluchtmonumenten weer open

  - Accommodaties voor kunst- en cultuurbeoefening (binnen en buiten) heropenen

  - Attractieparken, natuurparken, speeltuinen en dierentuinen weer open

  - Alle contactberoepen weer aan het werk

  Rutte persco ANP corona maatregelen

  De Jonge: 'Reisadvies gaat veranderen, per 15 mei'

  Demissionair minister De Jonge stelde tijdens de persconferentie: ,,Tot nu toe is het advies om alleen naar het buitenland te gaan als het dringend noodzakelijk is. Dat verandert komende zaterdag, 15 mei. We kijken per land waar je naartoe kunt. Zoals we vorige zomer ook deden. We zijn daar voorzichtig positief over. Steeds meer landen kunnen een veilige vakantiebestemming worden, indien het code geel is. Lees goed de reisadviezen en de reisbeperkingen van de landen waar je doorheen moet reizen. Staat een land op oranje, dan kan je er naartoe voor noodzakelijke reizen."

  Persconferentie: Rutte kondigt inderdaad versoepelingen aan per 19 mei, maar...

  ,,We willen zo vlak voor de finish geen fouten maken die ons op achterstand kunnen zetten. We zijn op weg naar een hopelijk mooie zomer, dankzij de vaccinaties. Het OMT adviseert om stap 2 van openingsplan door te zetten als de ziekenhuiscijfers dalen. De verwachting is dat we ergens in de loop van deze week bereiken. Mocht het onverhoopt toch tegenvallen, dan zullen we maandag alsnog op de pauzeknop drukken. We denken niet dat het zover zal komen, maar we moeten er wel rekening mee houden," vertelde premier Rutte bij aanvang van de persconferentie.

  Versoepelingen: de buitenterrassen mogen per woensdag 19 mei van 06.00 tot 20.00 uur open, met onder meer wel als voorwaarden maximaal 50 personen per terras en verplichte reservering.

  Attractieparken, dierentuinen kunnen weer open, en daarbij geldt als voorwaarde: maximaal 1 gast per 10 vierkante meter. Reserveren en check-gesprek vooraf is verplicht.

  Ook binnensporten mag weer, met reservering, registratie en beperkt aantal personen.

  Extra tafeltjes nodig voor het terras? ‘Alles is op’ en dat drukt omzet van de horeca

  Sinds de terrassen eindelijk weer open mogen, laat de zon het afweten. Daarom zullen voor veel horeca-ondernemers de inkomsten van hun tafels en stoelen buiten nog tegenvallen. Maar de verkoopindustrie rondom het terras draait als nooit tevoren. Nog snel wat terrasverwarmers aanschaffen? Extra bistrotafeltjes? Vergeet het maar: ,,Alles is op. Het is heel extreem.” Lees hier het hele verhaal.

  'Nederlanders gaan niet massaal vakanties in eigen land afzeggen'

  Nederlanders zullen niet massaal hun in Nederland geboekte vakanties afzeggen als het negatieve reisadvies wordt opgeheven. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen die vakantiehuisjes snel weer zijn gevuld met buitenlandse toeristen. Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR vooruitlopend op de persconferentie. De verwachting is dat premier Rutte en coronaminister De Jonge meer duidelijkheid zullen geven over het huidige reisadvies, dat tot zeker 15 mei geldt.

  ABN AMRO waarschuwde maandag in een rapport over toerisme dat hotels en vakantieparken in Nederland rekening moeten houden met zogeheten 'schaduwvakanties', vakanties geboekt in eigen land maar die worden geannuleerd als een reis naar het buitenland toch kan. Dat hoeft niet meteen tot problemen te leiden, veel vakantieparken hebben de annuleringsvoorwaarden al aangescherpt, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Daarnaast spreekt hij zich uit tegen 'landenbubbels', afspraken tussen landen die aan elkaar grenzen, zoals Nederland, België en Duitsland. Volgens hem is dat niet nodig vanwege de plannen van het kabinet. ,,Het kabinet denkt aan verantwoord risico nemen. Dan moet dat ook gelden voor reizen." 

  picniccampingbezorging

  'Kermisexploitanten bereid tot aanpassingen om open te kunnen'

  Veel kermisexploitanten zijn bereid aanpassingen te doen zodat kermissen weer open kunnen. Driekwart van de organisatoren is er voorstander van om het kermisterrein te voorzien van hekken, zodat vanwege het coronavirus toegangscontroles kunnen worden uitgevoerd. Bijna de helft geeft aan bereid te zijn de kermis te verplaatsen naar een terrein met meer ruimte. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Respons in samenwerking met De Nederlandse Kermisbond (NKB) en de Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK).

  Organisatoren van kermissen verwachten dit jaar flink minder bezoekers. Ook als er wel weer kermissen mogelijk zijn, verwacht 40 procent dat er minder mensen komen. Tot nu toe is een derde van alle kermissen van 2021 vanwege corona geschrapt. Dat leidt al tot een verlies van ruim twee miljoen bezoekers, aldus de bonden. Desondanks staan er veel kermissen op ‘doorgaan’. Ook de drie grootste kermissen van Nederland in respectievelijk Tilburg (juli), Weert (september) en Hoorn (augustus) staan op de kalender. Of ze plaatsvinden en in welke vorm, is nog onduidelijk.

  Terras open tot acht uur ‘s avonds, buiten en binnen sporten kan weer, pretparken gaan open

  Voor wie vanavond niet met het 'bord op schoot' de persconferentie gaat volgen, weten onze AD-collega's het alvast samen te vatten: naar het terras van ‘s ochtends vroeg tot acht uur 's avonds, binnen en buiten sporten mag weer, en pretparken, dierentuinen en speeltuinen open. Het kabinet waagt de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan. Als de ziekenhuisbezetting blijft dalen, gaan de verruimingen vanaf volgende week in. In een laatste ministerraad worden straks de puntjes op de i gezet, weten Haagse bronnen het AD te melden

  Met hulp van de intussen veelbesproken toegangstesten kan binnen stap twee daarbovenop meer mogelijk worden: musea, bibliotheken, bioscopen en andere ‘doorstroomlocaties’ binnen kunnen dan ook weer open. Details daarover ontbreken nog.

  terras open neude

  Midden en Kleinbedrijf fel tegen tijdelijke wet testbewijzen

  Zowel voor mkb-ondernemers als de samenleving is het niet te aanvaarden dat testen voor toegang wettelijk wordt ingevoerd. Dit schrijft de grootste onafhankelijke mkb-organisatie beUnited met 38.000 leden in een open brief aan de Tweede Kamer, die dinsdag stemt over de tijdelijke wet testbewijzen Covid-19.

  Uit een recente enquête onder beUnited-leden blijkt dat mkb-ondernemers vinden dat heropening van de samenleving zo snel mogelijk en zonder barrières moet. Voor het overgrote deel zijn zij niet bereid, of in staat, testbewijzen als voorwaarde voor toegang in te zetten. Ook de door de overheid bedachte noodvoorzieningen kunnen praktisch en kostentechnisch niet permanent geïnstalleerd blijven.

  Tevens blijkt uit de enquête dat de steunmaatregelen verre van toereikend blijken, de reserves zowel zakelijk als privé op zijn, de belastingschulden onoverkomelijk en de verborgen werkloosheid inmiddels zeer hoog. De geënquêteerden pleiten voor andere vormen van solidariteit en beter doordachte maatregelen bij eventuele volgende uitbraken.

  FNV recreatie: zorgen over voorwaarden om weer open te kunnen

  FNV Recreatie, de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken, maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan de aanstaande opening van de parken en dierentuinen verbonden worden. De verwachting is dat het vanaf 19 mei bij gunstige coronacijfers weer open kan, maar de vakbond denkt dat dit geen succes wordt als een testbewijs daarbij verplicht wordt.

  'Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden", aldus bestuurder Johan Bijlsma van FNV Recreatie. Lees hier zijn uitgebreidere reactie.

  dierentuin olifant


  Toerismesector pleit bij kabinet voor drielandenbubbel

  Het kabinet moet een drielandenbubbel in overweging nemen. Zeker als het coronapaspoort niet van de grond komt, kan een bubbel met Duitsland en België in ieder geval de komst van bezoekers uit die landen veiligstellen. Dat zegt directeur Jos Vranken van NBTC Holland Marketing tegen BNR. Hij gaat deze week nogmaals met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een drielandenbubbel in gesprek.

  Frank Oostdam van de ANVR laat weten dat hij 'gecharmeerd is van het idee', maar het mag de ontwikkeling van een corona check-app met gelijkgezinden niet in de weg staan, zegt hij. Oostdam wil daar nadrukkelijk ook een land als Italië bij betrekken.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  Veiligheidsberaad positief over versoepelen coronamaatregelen

  Het Veiligheidsberaad is positief over het voornemen van het kabinet om vanaf 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Demissionair minister Grapperhaus lichtte de voorgenomen besluitvorming over de coronamaatregelen vanaf 19 mei toe tijdens een digitale vergadering.

  ,,Het openingsplan is een heldere route om uit de lockdown terug naar het 'oude normaal' te gaan en sluit aan op de oproep van het Veiligheidsberaad: versoepelen buiten voor binnen, kleine groepen voor groot en jong voor oud", stelt voorzitter Hubert Bruls van het in een verklaring. ,,Met de zomer in zicht is het sociaal-maatschappelijke gezien wenselijk om stap twee van het openingsplan te zetten. En zolang we de maatregelen zo goed mogelijk blijven naleven zoals nu ook grotendeels gebeurd met stap één van het openingsplan - onder andere het winkelen zonder afspraak en de opening van de terrassen - kunnen we samen ook stap twee ingaan."

  'Nieuwe reisadviezen voor buitenland'

  Het reisadvies om niet naar het buitenland af te reizen vervalt per 15 mei, melden Haagse bronnen aan NU.nl. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het reisadvies per land of regio beoordelen. Portugal, IJsland en de Spaanse en Griekse eilanden komen vooralsnog in aanmerking voor een geel of groen advies, bevestigen meerdere ingewijden, waardoor vakanties naar die landen vanaf dat moment mogelijk zijn.

  Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zullen dinsdagavond het versoepelde reisadvies toelichten op de persconferentie. Intussen hebben wij er een toepasselijke foto bij gezocht.

  zoover vakantiesnl overname2

  Kabinet stelt besluit over versoepelingen uit tot volgende week maandag

  Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week maandag of ‘stap 2' van het openingsplan vanaf 18 mei kan doorgaan. Dat zeggen ingewijden tegen het AD. Het gaat om het deels openen van dierenparken, sportscholen en eventueel verruiming van terrastijden.

  Dinsdagavond is er wel een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge, over versoepelingen en mogelijkheden voor de zomervakantie. De voornemens zijn wel voorwaardelijk: pas als de daling in het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames doorzet, hakt het kabinet maandag 17 mei de knoop door.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

  Grapperhaus voorzichtig optimistisch: piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug

  Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames ‘toch wel de goede kant op lijken te gaan’. Of dit betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat beslist het kabinet pas dinsdag definitief.

  Voorwaarde voor versoepelen is dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen. Volgens het meest recente OMT-advies zou gekeken moeten worden of het aantal nieuwe opnames op zowel de intensive cares als andere afdelingen met ten minste 20 procent is afgenomen. Toch ziet Grapperhaus reden tot optimisme. Het heeft er "behoorlijk wat schijn van" dat de opnames over hun piek zijn, aldus de minister maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken.

  Kabinet besluit dinsdag definitief over eventuele versoepeling van de coronamaatregelen

  MyChannels Video ID: 225685

  Haagse bronnen: kabinet wil coronaregels per 18 mei versoepelen

  Het kabinet wil de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere 'doorstroomlocaties' mogen dan weer open. Ook wordt overwogen om de terrastijden te verruimen: die kunnen mogelijk langer open, eerder en tot later. Harde voorwaarde is wel dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen, melden Haagse bronnen aan het AD. 

  Tijdens een nieuwe persconferentie, op dinsdagavond, willen Rutte en De Jonge bekendmaken dat stap 2 van het openingsplan op 18 mei in principe doorgaat, is in dit artikel te lezen.

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

  Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws