Nieuws Maatregelen

Dinsdag persconferentie: bij dalende cijfers sportscholen 18 mei open, mogelijk ook ruimere terrastijden

Het kabinet wil de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere 'doorstroomlocaties' mogen dan weer open. Ook wordt overwogen om de terrastijden te verruimen: die kunnen mogelijk langer open, eerder en tot later. Harde voorwaarde is wel dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen, melden Haagse bronnen aan het AD.

Bron: AD / ANP 9 mei 2021

Laatste update: 9 mei 2021 22:00

Valentijnsbrief rutte anbos schoonheidsspecialisten

Liveblog voor ondernemers

In dit liveblog omtrent de persconferentie van 11 mei houden we je tot de dag ná de persconferentie op de hoogte van al het nieuws voor ondernemers omtrent versoepelingen.

Demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en andere kabinetsleden praatten vanmiddag met RIVM-directeur Jaap van Dissel over de laatste coronacijfers. Op de agenda in het Catshuis stond stap 2 van het openingsplan. Volgens die stap - die vorige week al met een week werd uitgesteld - zouden de doorstroomlocaties per 18 mei weer open mogen. Ook zou er dan weer meer mogen worden gesport en kan onder voorwaarden muziek- en toneelles worden gegeven.

Het kabinet is van plan om de versoepelingen door te laten gaan, zo melden Haagse bronnen aan het AD. Van Dissel zou ‘gematigd positief’ zijn over de meest recente coronacijfers. In een nieuwe persconferentie, op dinsdagavond, willen Rutte en De Jonge bekendmaken dat stap 2 op 18 mei in principe doorgaat. Maar er geldt wel een harde voorwaarde: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moet de komende week blijven dalen. Mochten de cijfers niet hard genoeg zakken, dan kan voor het weekeinde aan een ‘noodrem’ worden getrokken om de versoepelingen af te blazen.

Lees ook: Vijf ondernemers, vijf verhalen: 'Samen in deze coronacrisis? Hoezo sámen?'

Verder overweegt het kabinet om de terrastijden voor de horeca enigszins op te rekken. Nu mogen terrassen van 12.00 tot 18.00 uur open zijn. Dat wordt mogelijk verruimd naar de ochtend, tot 20.00 uur. ,,Zodat mensen ‘s ochtends ook een cappuccino op het terras kunnen drinken. En het zou kunnen dat de terrassen ‘s avonds ook iets langer open mogen blijven. Maar daarover wordt de komende dagen nog gediscussieerd.’’

Reisadvies

In het Catshuis sprak het kabinet ook over het advies voor de zomervakantie. Vakantiereizen zijn nu niet toegestaan. Minister De Jonge zei vorige week dat het beter is om te wachten met boeken. ,,Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken’’, zei hij. ,,Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar om daadwerkelijk te boeken, is het toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag.’’ Waarschijnlijk kan vanaf half mei het reisadvies voor sommige bestemmingen naar ‘geel’. Nu staan alle bestemmingen nog op ‘oranje’. Dat betekent dat het straks weer mogelijk is om naar een aantal landen - waar de coronasituatie gunstig is - op vakantie te gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws