Nieuws Maatregelen

Rabobank: economie mogelijk eind dit jaar weer op pre-coronaniveau

Rabobank is een stuk optimistischer over het herstel van de Nederlandse economie dan drie maanden geleden. Hoewel de bank nog uitgaat van een krimp in het eerste kwartaal, wint de economie daarna snel aan vaart om aan het einde van het jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis uit te komen.

ANP 11 maart 2021

Winkelstraat amsterdam

Aan het begin van het vierde kwartaal denkt Rabobank dat de economie weer volledig open kan. Dit alles zal ervoor zorgen dat mensen hun geld weer laten rollen, wat voor een enorme stimulans van de economie zorgt. Foto: ANP.

In haar driemaandelijkse update voorziet Rabobank voor heel 2021 een groei van 2,1 procent, afgezet tegen de krimp van 3,8 procent van vorig jaar. Volgend jaar versnelt de groei met 3,7 procent. Daarmee is de bank een stuk optimistischer dan vorig kwartaal, toen het nog een groei van 2,4 procent verwachtte.

Tempo van vaccineren bepalend voor het herstel

De Rabobank benadrukt wel dat het herstel omgeven is met een hoop onzekerheden, zoals de mate van de versoepelingen en het vaccinatietempo. In de prognose rekent de bank erop dat er in de loop van het tweede kwartaal geleidelijk aan meer mag. Aan het begin van het vierde kwartaal denkt Rabobank dat de economie weer volledig open kan.

Dit alles zal ervoor zorgen dat mensen hun geld weer laten rollen, wat voor een enorme stimulans van de economie zorgt. Consumentenuitgaven zijn doorgaans goed voor de helft van de uitgaven van de Nederlandse economie. Dat veel huishoudens het afgelopen jaar veel hebben gespaard, kan een extra impuls geven.

''Het zal voor reisbureaus en de vervoerssector nog even duren voordat ze de crisis te boven zijn. Dit omdat het vervoer door de lucht en daarmee ook het toerisme sterk is afgenomen''

Nic Vrieselaar, senior-econoom Rabobank

Aantal sectoren hard geraakt, andere branches bleven relatief probleemloos

De overheidsinvesteringen zullen volgens de economen van Rabobank sterk aantrekken dit jaar en volgend jaar. Verder zullen ook bedrijven het aandurven om weer investeringen te doen, afgezet tegen de krimp in investeringen van 3,8 procent vorig jaar.

Rabobank benadrukt dat de coronacrisis een aantal sectoren vorig jaar juist erg hard heeft geraakt, terwijl andere branches er relatief probleemloos doorheen rolden. In de horeca was de krimp circa 41 procent en de vervoersector zag ongeveer 16 procent van zijn productie verdampen.

... en even terug naar oktober 2020: Rabo-econoom over voorspellingen: 'Markt dwingt je ongezouten groei-uitspraken te doen'

Sectoren als de handel en de ICT wisten ondanks corona hun productie nog aardig op peil houden. Wel zagen we in deze sectoren grote verschillen tussen de bijbehorende deelsectoren. Binnen de handel deden de supermarkten het bijvoorbeeld erg goed, maar moesten de kledingwinkels het ontgelden.

Daarnaast zal het onder andere voor reisbureaus en de vervoerssector nog even duren voordat ze de crisis te boven zijn. Dit omdat het vervoer door de lucht en daarmee ook het toerisme sterk is afgenomen. De bouw heeft verder last van de stikstofproblemen die onder andere de afgifte van vergunningen in de weg zit. Voor dit jaar rekent Rabo in de bouw op een krimp. De grote vraag naar woningen zal de sector volgend jaar weer doen groeien.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.