Nieuws Maatregelen

Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’

Stiekem klanten je winkel in smokkelen. En met lede ogen aanzien hoe Belgische ondernemers profiteren van de Nederlandse lockdown. Schoenenzaakeigenaar Jeffrey van Mourik (41) is het hélemaal zat. ,,Ik doe er gewoon niet meer aan mee. Als de lockdown verlengd wordt, gaat mijn schoenenzaak open. Zo simpel is het.”

Amy van den Berg (AD) 10 januari 2022

Jeffrey van Mourik schoenenzaak sliedrecht

Jeffrey van Mourik past een paar schoenen bij zijn zoon Joas vanachter coronabeschermend glas. Foto: Pim Ras Fotografie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

De Sliedrechtse winkelier heeft geen goed woord over voor de huidige coronamaatregelen. ,,Natúúrlijk snap ik ook dat een winkel niet volledig open kan met het huidige aantal coronabesmettingen. Maar compleet dicht? Wat een onzin”, vertelt Van Mourik aan het AD. Gedoseerd opengaan kan prima én is bovendien veilig genoeg, vindt hij. ,,Zoals wij het gaan doen? Een stuk minder risico op besmettingen dan in de gemiddelde supermarkt, hoor!”

15 januari gedoseerd open

Het plan is vooralsnog: de tent gedoseerd opengooien op 15 januari. Maximaal twintig klanten in de winkel. ,,Wij hebben een ruimte van 700 vierkante meter, vol dames-, heren- en kinderschoenen. Dat is gemiddeld één klant per 35 vierkante meter. Bovendien hebben we spatschermen hangen. Mondkapjes op. Zo gaan we het doen.” In principe op afspraak. ,,Maar stel dat er maar vier klanten in de winkel zijn, en voorbijgangers willen ook naar binnen, dan kan dat gewoon. Wij vinden het op deze manier veilig en menen dat het zo gewoon kan.”

Overigens wil Van Mourik - in het onverwachte geval dat het kabinet de 14e tóch besluit de boel weer volledig van het slot te halen - óók gewoon zijn zaak op deze 'veilige manier’ openen. ,,Alles weer terug naar normaal, vinden wij onverantwoord gezien de huidige corona-omstandigheden.”

Schoenen passen in de schoenenwinkel Van Mourik in Sliedrecht Foto: Cees Van Der Wal

'Ik laat nu constant mensen stiekem in de winkel'

Van Mourik bedacht dit plan, geboren uit frustratie en zorgen, deze week. In België zag hij juichende ondernemers op tv die profiteren van de Nederlandse lockdown. ,,Dertig procent meer omzet draaien ze daar!” Het doet hem pijn.

"Afgelopen week belde een gezin. Dat had een begrafenis. Allemaal nieuwe schoenen nodig. Wat moet je dan?"

Jeffrey van Mourik

Bovendien wil hij ook niet langer liegen en stiekem doen. ,,We zijn het langzaamaan zat. Ik laat nu constant mensen stiekem in de winkel. En dat doet iedereen - iedere kledingwinkel, boekwinkel, juwelier, laat gewoon mensen binnen. ,,Afgelopen week belde een gezin. Dat had een begrafenis. Allemaal nieuwe schoenen nodig. Wat moet je dan? Ik zeg: kom maar. Natuurlijk!”

Gedoseerd weer uit de lockdown

Nog een voorbeeld? ,,Een kindje dat net is gaan lopen. Moet je daar dan online schoenen voor gaan bestellen? Of gewoon even laten opmeten? Bruiloften gaan ook gewoon door, die mensen hebben ook schoenen nodig. Wij zijn gewoon een essentiële winkel, vind ik. Waarom wij niet, en de drankenwinkel wél? Alle winkels zijn het spuugzat.”

"Stel dat bur­ge­mees­ter en politie zeggen: het mag echt niet. Dan hebben we gewoon een plan B hoor"

Jeffrey van Mourik

,,Je leest overal: het gaat de verkeerde kant op. En dat er hooguit kleine stapjes worden gezet uit de lockdown. Vorig jaar werd het openingsmoment ook steeds verder vooruitgeschoven. Nou, dacht ik, dan gaan wij zelf ook een klein stapje doen. Onze winkel gaat open, klaar. En wat mij betreft kan iedere winkel gedoseerd weer van het slot. We laten nog steeds lang niet zoveel mensen binnen als de supermarkten.”

Van Mourik denkt het slim te spelen: ,,Stel dat burgemeester en politie zeggen: het mag echt niet. Dan hebben we gewoon een plan B hoor.”

Lees ook: Handhavers sluiten skateshop Haarlem, want winkel was open

'We willen een statement maken'

Wat dat is? ,,We zijn al een oud bedrijf, 108 jaar. En van oudsher zijn wij niet alleen detailhandel, maar waren we ook een groothandel. Mijn opa kocht vroeger leer in Brabant, en die verkocht hij weer aan schoenmakers en meubelmakers. Zestig jaar terug stopte hij daarmee. Maar het staat nog steeds in onze Kamer van Koophandel-inschrijving. Dus: als ik niet open mag, dan ga ik open voor de zakelijke klant. Net als de Makro. Kunnen mensen hun pasje laten zien. En dan zijn we net zo ‘streng’ als de Makro, knipoogt Van Mourik.

Eventjes zat hij wel in over ‘de boze reacties’ die hij krijgt op zijn plan. ,,Maar het gaat erom dat we een statement willen maken. Dat we gewoon netjes open kunnen.”

Lees ook: Aftredend coronaminister De Jonge tempert verwachtingen rond versoepelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws