Nieuws Maatregelen

Burgemeesters willen snel perspectief voor horeca

Komen er versoepelingen voor de horeca? De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen donderdag bij elkaar voor een extra vergadering. Die is ingelast omdat de burgemeesters willen dat er snel duidelijkheid komt over de nabije toekomst voor met name de horeca- en cultuursector. Maandag zei het Veiligheidsberaad dat het kabinet daar nog deze week mee moest komen en dat wachten tot 25 januari te lang zou duren.

Van onze redactie 19 januari 2022

Burgemeester Hubert Bruls Veiligheidsberaad

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, wil nu echt perspectief van het kabinet voor de horeca. Foto: ANP.

Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet ondernemers in de horeca en cultuur 'echt meer perspectief' moet bieden. De burgemeesters denken dat versoepelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een avondlockdown zoals die eind vorig jaar gold. ,,Het kabinet moet nu echt concreet zijn", aldus beraadsvoorzitter Bruls, burgemeester van Nijmegen. Of het kabinet deze week nog voldoet aan de wens van de burgemeesters is niet duidelijk.

Het beraad bespreekt donderdag ook de "actualiteiten", zoals een woordvoerder het noemt. Er zal teruggekeken worden op de acties van theaters en musea woensdag. Maandag spraken de burgemeesters af dat er gehandhaafd zou worden, omdat de coronaregels ook ludieke heropeningen nog niet toestaan. Toen de horeca afgelopen zaterdag de deuren demonstratief opende gingen burgemeesters daar verschillend mee om. Veel bestuurders stonden heropening niet toe, maar onder meer de veiligheidsregio Zuid-Limburg kneep een oogje toe. "Dat verdiende geen schoonheidsprijs hebben we naar elkaar uitgesproken", aldus Bruls.

Lees ook: KHN voert druk op: 'kabinet, maak vrijdag openingsplan bekend'

Kabinet heeft tijd nodig

In een reactie zegt zorgminister Ernst Kuipers dat het nog te vroeg is om daadwerkelijk versoepelingen toe te zeggen. ,,Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent sector, kan Kuipers nog niet zeggen. ,,Je moet ons die tijd nog even geven."

Aanstaande dinsdag gaat het kabinet kijken wat het kan betekenen voor restaurants, kroegen en cafés, maar ook voor de cultuurbranche. De coronasituatie is niet per se negatief, geeft Kuipers aan. "Ondertussen zijn de besmettingen drie weken aan het stijgen, en desalniettemin is ook vandaag het aantal patiënten dat in de ziekenhuizen ligt lager dan gisteren."

Hij is blij met die 'dalende trend' maar wil wel nog even de tijd krijgen. Hij benadrukt dat het kabinet al heeft besloten om na de persconferentie van afgelopen vrijdag slechts anderhalve week de tijd te nemen om dit opnieuw te wegen. ,,We komen er op heel korte termijn op terug", maar die tijd tot dinsdag heeft het kabinet wel nodig om een besluit te nemen, aldus de minister.

Lees ook: Protestactie Theater Kapsalon geeft signaal af, 'gymlessen' in diverse musea

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws