Video Maatregelen

'Tot eind deze maand geen Oranje kijken op terrassen horeca'

Tot eind juni komen er geen tv-schermen op de terrassen voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat zeiden justitieminister Ferdinand Grapperhaus en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond tegen de media. Als het kabinet de volgende stap al op 26 juni neemt, zoals nu wordt vermoed, dan kan er wél tv worden gekeken in en rondom de kroegen tijdens de achtste finales. Die vinden plaats vanaf die dag.

Edwin van der Aa (AD) 14 juni 2021

MyChannels Video ID: 232811

Het EK voetbal en evenementen in de zomer stonden op de agenda van het Veiligheidsberaad. Grote tv-schermen buiten blijven nog verboden. De 25 burgemeesters die samen het beraad vormen, zijn akkoord dat er tijdens de groepsfase nog geen schermen mogelijk zijn, meldt het AD.

Vorige week waarschuwden de burgemeesters al dat er tegen excessen zal worden opgetreden. Maar ze sloten ook niet uit dat schermen op straat en bij terrassen tegen het eind van het EK wel gewoon toegestaan zouden zijn.

Lees ook: Paul Moers over commotie Oranje-reclame: 'Albert Heijn is beschadigd, Jumbo in de kaart gespeeld'

Bruls: 'Nu niet weer aparte maatregelen nemen'

Volgens Bruls is uiteindelijk geconcludeerd dat er vóór eind juni geen schermen geduld worden. ,,We kunnen nu weer niet aparte maatregelen nemen, tussenstappen zetten. Dan wordt de situatie er niet duidelijker op. Momenteel vaart het kabinet op 30 juni voor een volgende fase. Kan dat eerder, dan kunnen de schermen ook eerder terugkeren in de kroeg of op de terrassen. Wat eerder kan, is prima.”

Als het kabinet de volgende stap al op 26 juni neemt, zoals nu wordt vermoed, dan kan er wél tv worden gekeken in en rondom de kroegen tijdens de achtste finales. Die vinden plaats vanaf die dag.

Bewoners van de Marktweg in Den Haag kijken gezamenlijk vanuit hun achtertuin naar de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Oekraïne. Foto: ANP.

In zijn algemeenheid moet je geen maatregelen opleggen als er geen goede argumenten meer voor zijn, vindt Bruls. ,,En die kunnen alleen maar liggen in de gezondheidssfeer.” Hij vreest niet voor ongeregeldheden tijdens de wedstrijden. ,,Dat is altijd groot feest, maar soms moet je optreden. Dat hebben we afgelopen weekend gezien. Maar meestal zijn de oranjefeestjes gezellig.”

Grapperhaus: 'Tijdens groepsfase geen schermen'

Minister Grapperhaus zei dat het kabinet vrijdag weer bijeen komt. Maandagmiddag lekte al uit dat het kabinet de coronamaatregelen nóg iets eerder zou willen versoepelen dan gepland: vanaf 26 juni moet het land nog wat meer van het slot, melden Haagse bronnen. ,,We moeten het nog even doen met beperkingen”, aldus de bewindsman. In ieder geval betekent dat: tijdens de groepsfase geen schermen, gaf ook hij maandagavond aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws