Nieuws Retail

Een derde van consumenten is ook in de toekomst van plan minder fysiek te winkelen

De sterke stijging van online verkopen gaat onverminderd door ten koste van het aantal fysieke winkels. In 2015 had 10 procent van de consumenten een voorkeur voor het online kanaal, in 2018 steeg dit naar 16 procent en in 2020 bedraagt dit 21 procent. Ook de verdere toekomst ziet er weinig rooskleurig uit voor stenen winkels, zo ondervond ABN AMRO.

Van onze redactie 29 oktober 2020

Winkelstraat consumenten corona

Foto: Unsplash

Niet langer worden websites hoofdzakelijk gebruikt voor het zoeken en vergelijken van producten. Want terwijl de populariteit van ‘online’ als oriëntatiemiddel min of meer gelijk is gebleven, stijgt het aantal consumenten dat via dit kanaal de laatste aankoop deed sterk: van gemiddeld 18 procent in 2015 tot 35 procent in 2020.

Koplopers in het online segment zijn elektronica, sport, schoenen en mode, blijkt uit herhaald onderzoek dat ABN AMRO in 2015, 2018 en 2020 door Q&A Research & Consultancy onder ruim 1.500 Nederlanders heeft laten verrichten. Om een goede vergelijking te maken met voorgaande jaren is de respondenten dit jaar gevraagd in de beantwoording van de vragen over hun koopgedrag in de toekomst te veronderstellen dat de omstandigheden weer normaal zijn en het coronavirus onder controle is.

Lees ook: Overname United Wardrobe door Vinted: hoe jongensdroom Thijs Verheul (28) uitkwam

Consumenten ook in de toekomst minder vaak naar fysieke winkel

Dat mensen in deze coronatijden vaker gebruik maken van online kanalen spreekt vanzelf, maar consumenten geven aan ook in de toekomst minder fysiek te willen winkelen. 35 procent zegt van plan te zijn (veel) minder naar winkels te gaan. Daartegenover staat dat 7 procent van de consumenten juist denkt meer naar de winkel te gaan. Per saldo is 28 procent van plan minder vaak naar een fysieke winkel te gaan, terwijl dit in 2018 nog voor 21 procent gold.

Hoewel de voorkeur voor online over de gehele breedte toeneemt ten koste van het bezoek aan fysieke winkels, geldt dit in mindere mate voor bouwmarkten, drogisterijen en supermarkten. Hier is het beoogde winkelbezoek het hoogst. Daarbij speelt volgens ABN AMRO een rol dat het om producten gaat die de consument direct wil meenemen. Vooral in sectoren waar consumenten graag online winkelen, hebben zij minder vaak de intentie om naar de winkel te komen. Dat geldt vooral voor de productcategorieën sport (52 procent), elektronica (49 procent), damesmode (41 procent) en herenmode (39 procent).

''Het blijft van belang dat winkeliers de fysieke verkoop combineren met een website. Zo kunnen klanten zich online oriënteren en laten inspireren''

Henk Hofstede, Sector Banker Retail ABN AMRO

Stenen winkel bij merendeel consumenten nog altijd favoriet

Consumenten shoppen nog steeds vooral online vanwege de snelheid, het gemak en de prijs. De fysieke winkel krijgt de voorkeur als zij producten willen uitproberen of advies nodig hebben. Een trendbreuk met voorgaande jaren is dat 40 procent zegt gemak en efficiency in een fysieke winkel meer te waarderen dan beleving (34 procent).

,,Blijkbaar heeft de consument een grotere behoefte aan efficiënt winkelen en verliest ‘funshoppen’ aan populariteit”, zegt Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO. ,,Voor 62 procent geldt echter dat de fysieke winkel, ondanks de opmars van online, gemiddeld nog steeds favoriet is. Uiteraard zien we nu een forse impact van het coronavirus op het fysieke winkelen.''

Klanten verleiden om te komen

,,Als de situatie zich verbetert, dienen winkeliers klanten te verleiden om naar hun winkel te blijven komen. Retailers moeten waarde toevoegen aan het fysieke winkelen, bijvoorbeeld door te zorgen dat klanten snel en gemakkelijk geholpen worden en hun aankoop direct kunnen meenemen. Daarnaast blijft het van belang dat zij de fysieke verkoop combineren met een website. Zo kunnen klanten zich online oriënteren en laten inspireren, online aankopen doen en uiteindelijk verleid worden om fysiek een winkel te blijven bezoeken en een aankoop te komen doen.”

Lees ook: Rabo-econoom over voorspellingen: 'Markt dwingt je ongezouten groei-uitspraken te doen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.