Nieuws Toerisme

Uitgever reismedia roept op tot overheidsingrijpen op Schiphol

TRAVelMedia, uitgever van onder andere Travelpro en TravMagazine, wil de overheid met een petitie oproepen tot ingrijpen op Schiphol.

ANP 24 juni 2022

ANP240622159 1

Foto: ANP.

,,De zomermaanden lijken rampzalig te worden, maar de overheid neemt geen enkele verantwoordelijkheid", klaagt initiatiefnemer Tom van Apeldoorn in een toelichting. ,,Ik hoop dat minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) het voortouw neemt en de security op Schiphol, desnoods met behulp van de politie of het leger, snel op orde heeft. Het kan en moet anders", geeft hij aan.

Dat Van Apeldoorn als uitgever een petitie is gestart, heeft ermee te maken dat de doelgroep van de reismedia bestaat uit reisagenten, touroperators en luchtvaartmaatschappijen en daarnaast ook de vakantieganger. Zij maken zich volgens hem ernstige zorgen over de situatie op Schiphol.

Lees ook: Transavia annuleert 240 Schiphol-vluchten: 13.000 boekingen getroffen

Bij minimaal 40.000 handtekeningen kan de petitie bij de Tweede Kamer worden ingediend om op de agenda te komen. Zo ver is het nog lang niet, maar de actie is pas net begonnen.

Van Apeldoorn hoopt te bereiken dat "nu ook in Den Haag eindelijk het kwartje valt dat Schiphol de afgelopen tien jaar niet alleen 1,8 miljard euro aan dividend heeft opgeleverd aan de overheid als aandeelhouder, maar dat Schiphol ook een onmisbaar onderdeel van onze infrastructuur is".

Lees ook: Chaos Schiphol: zoete wraak van de flexwerker

Frank Oostdam (ANVR): 'Het hele lastminute-seizoen kunnen we afschrijven'

,,De crisis op Schiphol gaat geld kosten", stelde ANVR-directeur Frank Oostdam in ons radioprogramma Met de kennis van nu (hieronder terug te luisteren). ,,Dat zien we nu al. Consumenten twijfelen enorm of ze wel vanaf Schiphol kunnen vliegen. Dat heeft impact op de verkoop van reizen. Het hele lastminute-seizoen kunnen we afschrijven. Die klanten durven niet meer te boeken.”

Voor de reisbranche is het een ramp. ,,Vooral omdat we het zagen aankomen. Na twee jaar corona zijn we echt afhankelijk van een een goed jaar met boekingen. En dat hebben we. Als ze niet bij de vliegtuigen kunnen, is dat heel erg zuur."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws