Nieuws Toerisme

Vakantiepark Roompot wil de grootste aanbieder van Europa worden

Corona of niet, vakantiereus Roompot lijkt onder de vleugels van zijn kapitaalkrachtige aandeelhouder KKR hét doel te gaan verwezenlijken: de grootste vakantieaanbieder van Europa worden. Het bedrijf slaat met een eerste eigen vakantiepark een piketpaal aan de Franse zuidkust. ,,De komende jaren gaan we fors groeien. In Nederland en België, maar vooral in Frankrijk en Spanje.”

Frank Balkenende (AD) 6 februari 2021

Beach lodge vakantiepark roompot

Een beach lodge op het vakantiepark van Roompot in Nieuwvliet-Bad. Foto: Roompot

Roompot is nu de op één na grootste aanbieder van vakantieverblijven in Europa. Het moet de Groupe Pierre & Vacances Center Parcs nog voor zich dulden. Waarom die drang om per se jullie Franse concurrent voorbij te streven?

Roompot-woordvoerder Baptiste van Outryve tegen AD.nl: ,,Je kunt zelfs discussiëren of we niet al de grootste zijn. Veel zal het niet schelen. Het is wel zo dat van onze 185 parken er 100 in Nederland staan. Er zit nog een enorm potentieel in Zuid-Europa, met name Frankrijk en Spanje. Daar zijn we slechts een kleine speler. Roompot spreekt ook een enorm brede doelgroep aan. Van een gezin met een baby tot een senior. Als er even een doelgroep weg blijft, is er een andere groep om de woningen op te vullen. Een tweede troef is dat al onze parken zich bevinden op zogeheten A-locaties. Wij zijn de absolute koning van de kust. In Nederland en België. Maar het gaat er niet om koste wat kost de nummer één te worden, maar om een nog breder publiek aan te spreken met een meer divers en hoogstaand aanbod van parken.”

Lees ook: Vakantiehuizen populair in lockdown: prijzen gaan door het dak

Waar gaat de groei plaatsvinden? Vooral in Zuid-Europa?

,,Ja, maar ook in Nederland kunnen we nog uitbreiden, al gaan we geen vijftig nieuwe parken meer bouwen. Ik denk dat het eerder bestaande parken zullen zijn die bij ons willen aansluiten of samenwerken. Een vakantiewoning hoeft ook niet altijd op een park te staan. Kijk naar de opkomst van glamping, het luxe kamperen. Of het slapen bij de boer. Ja, daar kijkt Roompot ook naar.’’

,,Nederland telt nichemarkten waar muziek in zit. Zie ons concept Cuber, dat de individuele service van een designhotel en de vrijheid van een vakantiehuis midden in de natuur biedt. Roompot richt zich hiermee onder meer op millennials. Normaal denken die niet meteen aan Roompot. Dit concept - ruimte en natuurbeleving - spreekt hen aan, merken we aan de boekingen. We openen nog dit jaar het eerste Cuber-park vlak bij het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het bestaat uit dertig luxe design outdoor suites. Als het aan ons ligt, komen er nog vier Cuber-locaties bij in Nederland.”

''Naast België, waar ook nog groeipotentieel zit, zal Roompot vooral uitbreiden in Frankrijk en Spanje. We sluiten andere landen zoals Duitsland niet uit''

Baptiste van Outryve, Roompot-woordvoerder

Roompot verhuurt al 49 parken in Frankrijk, maar in 2022 openen jullie er je eerste eigen vakantiepark aan de Middellandse Zee, vlakbij de stad Agde. Qurios Le Grau d’Agde wordt een luxe park aan zee met in totaal honderd comfortabele lodges. Is dit de voorbode van de Roompot-golf die Zuid-Europa gaat overspoelen?

,,Laten we dit de proloog noemen van een boek dat nog wordt geschreven. Qurios had naast vier bestaande parken ook vijf projecten in de pijplijn. Wij hebben dat bedrijf overgenomen, vandaar komt het nu onder onder onze vlag. Naast België, waar ook nog groeipotentieel zit, zal Roompot vooral uitbreiden in Frankrijk en Spanje. We sluiten andere landen zoals Duitsland niet uit. Niettemin is de Franse en Spaanse markt interessant, omdat de eigen inwoners doorgaans vakantie vieren in eigen land. Het zijn ook grote markten. Ik denk dat bijvoorbeeld Qurios vooral Fransen zal trekken.’’

Lees ook: Vakantieparken Roompot in handen van Amerikaanse investeerder KKR

Wat geeft de doorslag om ergens een park te ontwikkelen of over te nemen?

,,De locatie is echt de grootste troef. Heel vaak is dat de kust. Maar we zijn nu een park aan het bouwen in het Limburgse Gulpen. Dat is weliswaar diep in het binnenland, maar wel een prachtig gebied.”

Als we vijf jaar vooruitkijken, waar staat Roompot dan?

,,Dan zijn we sterk gegroeid in het aantal parken. We kijken naar het vasteland. Het gros van onze gasten komt immers met eigen vervoer. We hebben vorig jaar 51 parken aangekondigd. Als ik ons lijstje nu bekijk, en er komen nog veel kansen aan dit jaar, dan staat de teller al op ruim vijftig uitbreidingen. Van ontwikkelingen, overnames tot partnerschappen. En dat zal de komende jaren zo doorgaan. En misschien zijn we over vijf jaar de nummer één van Europa. En zo niet, dan zijn we een sterkere partij geworden.”

Tekst gaat verder onder de impressie van de Cuber formule: comfortabele vakantiewoningen nabij de Hoge Veluwe. Foto: Roompot

Welke invloed heeft de pandemie op een vakantieaanbieder als Roompot?

,,Vorig jaar moesten in het voorjaar tijdelijk sluiten. Corona is echter niet altijd negatief. Kijk naar de overname door KKR die in sneltreinvaart tot stand is gekomen. En hoe wij zijn omgegaan met de coronabeperkingen is niet onopgemerkt gebleven. Daardoor hebben we met veel partijen deals kunnen sluiten. En natuurlijk hebben veel Nederlanders onze parken afgelopen zomer ontdekt.”

,,Ook is de vakantieduur beduidend langer geworden. Vaak van een week naar een veertiendaags verblijf. Dat gaat bijna om een verdubbeling. Het mooie weer speelde ons daarbij ook in de kaart. We hebben veel nieuwe gasten over de vloer gekregen. En een flink aantal heeft opnieuw geboekt. Er kloppen er zelfs al aan voor 2022. Ik denk dat corona allerlei ontwikkelingen versnelt. Bijvoorbeeld minder citytrips naar Barcelona of Milaan, maar meer fietsen en wandelen in eigen land.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.