Nieuws Financiën

100 miljoen en zoen van Máxima voor Almeloos bedrijf Qredits

Het Almelose bedrijf Qredits, een grote speler op het gebied van microfinanciering, krijgt 100 miljoen euro ter beschikking van de Europese Investeringsbank (EIB).

Van onze redactie 8 januari 2016

Qredits anp

Het contract werd donderdag officieel ondertekend in de Hermitage in Amsterdam, in aanwezigheid van koningin Máxima. Zij heeft voor Qredits deuren geopend. Het voltallige personeel van Qredits, 55 mensen sterk, was present, net als een aantal van de 7.500 ondernemers die al door het bedrijf zijn geholpen.

10.000 banenDe EIB, die normaal gesproken alleen aan banken en overheden leent, heeft voor het eerst een deal gesloten met een microfinancieringsorganisatie. Met deze lening kan Qredits de komende jaren ongeveer 7.000 beginnende ondernemers in Nederland financieren, goed voor 10.000 banen, aldus directeur Elwin Groenevelt van Qredits. Hij bedankte alle partijen die zorgen dat zijn bedrijf nu verder kan en met name koningin Máxima voor haar inzet.

LovendDat het bedrijf inmiddels een unieke positie heeft in Nederland, blijkt uit de lovende woorden van sprekers als minister Henk Kamp van Economische Zaken en president Werner Hoyer van de EIB. Zij zien de werkwijze van het bedrijf dat ondernemers niet alleen helpt met de financiering, maar ook met begeleiding en coaching, zelfs als het voorbeeld voor andere Europese landen. Volgens Kamp is er steeds meer behoefte aan financiering.

Bezoek"Na een afwijzing van de bank komen veel ondernemers bij Qredits terecht, en dat kan hen wel helpen." Qredits is sinds 2009 actief op non-profitbasis. Het hoofdkantoor staat in Almelo, waar directeur Groenevelt woont. Het personeelsbestand is de afgelopen jaren gegroeid naar 55 medewerkers. Koningin Máxima, die zich al jaren inzet voor microfinanciering aan kleine ondernemers, is al enkele keren op bezoek geweest bij Qredits, zoals bij het 5-jarig bestaan in 2014.

Foto: ANP