Nieuws Financiën

143.000 euro voor baas bieb is te veel

RENÉ CAZANDER 22 januari 2016

Salarisrekenengeld1065

Een groot deel van de gemeenteraad wil dat directeur Ton van Vlimmeren van de Utrechtse bibliotheek een deel van zijn salaris (143.000 euro) inlevert. De coalitiepartijen GroenLinks en SP, alsmede Stadsbelang Utrecht vinden het onwenselijk dat Van Vlimmeren vijftien medewerkers wil ontslaan, maar zelf de dans ontspringt. Dat meldt het AD vrijdag.

Van Vlimmeren verdient ruim 143.000 euro bruto per jaar, inclusief onkosten, zo blijkt uit de jaarrekening 2014. Dat is meer dan burgemeester Jan van Zanen en de Utrechtse wethouders. Groenlinks-raadslid Steven de Vries: "Ik vind het nu al niet aan de samenleving uit te leggen waarom Van Vlimmeren meer verdient dan de burgemeester. Dat hij 15 man op straat wil zetten, maakt het nog erger."

Eerste stapVolgens De Vries en SP-fractievoorzitter Tim Schipper moet de directeur van de bibliotheek zelf de eerste stap zetten, wanneer het personeel gevraagd wordt in te krimpen.

De bibliotheek Utrecht is in 2013 geprivatiseerd. Sindsdien is oud-gemeenteambtenaar Van Vlimmeren directeur en is diverse keren in de Utrechtse politiek over de hoogte van zijn salaris gesproken. Komend jaar krijgt de bieb ruim 11 miljoen subsidie van de gemeente.

Geen zeggenschapSinds de privatisering heeft de gemeenteraad geen zeggenschap meer over het salaris van de bibliotheek-directeur. De Vries (GroenLinks): "We kunnen altijd nog een moreel appèl op hem doen, maar zover ben ik nog niet. We gaan eerst met Van Vlimmeren in gesprek om te horen wat er aan de hand is.''

GedwongenGroenLinks, SP en Stadsbelang Utrecht hebben vandaag aan burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de ingrijpende reorganisatieplannen. De PvdA wil eerst in gesprek met Van Vlimmeren en voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen, aldus raadslid Gadiza Bouazani.

160 medewerkersDe Utrechtse bibliotheek, met ongeveer 160 medewerkers, wil reorganiseren, mede omdat ze minder subsidie van de gemeente krijgt en meer klantgericht wil gaan werken. Het plan is om 15 medewerkers te ontslaan en meer vrijwilligers het werk te laten doen. Dat is met name de linkse fracties en vakbond FNV in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vrezen verdringing op de arbeidsmarkt en in het ergste geval sluiting van (een van de twaalf) wijkfilialen.

Daarnaast heeft de bieb grootse plannen om de centrale vestiging te verhuizen van de Oudegracht naar het voormalige postkantoor op de Neude. Hiervoor worden, aldus de SP, dure architecten ingehuurd om mooie plannen te maken. Fractievoorzitter Tim Schipper: "Het is dan erg zuur als je later hoort dat er medewerkers uit moeten.''

Van Vlimmeren wil niet reageren.