Nieuws Bedrijfsoverdracht

Arthur Dontje verdiende 150 miljoen met verkoop chocoladefabriek, en dan?

Superrijken zijn er in twee soorten: zij die discreet met hun vermogen omgaan, uit de publiciteit willen blijven en zich het liefst onder andere rijken begeven. En zij die er graag over praten en hun rijkdom vieren en delen. Arthur Dontje (62) behoort zonder twijfel tot de tweede categorie. Hij verdiende 150 miljoen met de verkoop van zijn chocoladefabriek.

Irene van den Berg 30 januari 2022

Arthur dontje chocoladefabriek dobla miljonair

Arthur Dontje over 'het hebben van veel geld'. "Rijden we een dorp binnen waar net die extreme wateroverlast was geweest. Nou, dan voel je je zó arm in je rode Ferrari met Nederlands kenteken. Ik schaamde me diep". Foto: AD/Marco Okhuizen.

Het verhaal van Dontje klinkt als een jongensboek, stelt AD.nl: begonnen op de Mavo en geëindigd met 160 miljoen in de Quote 500. Hij liet er dan ook één over zichzelf schrijven, met als titel Groot. Want Dontje, bijnaam Dont, is een grote man. Niet alleen in lengte: de goedlachse ondernemer vult de ruimte met zijn harde stem en enthousiaste verhalen. Sinds een paar jaar heeft hij ook nog een gigantische bankrekening. Dontje verdiende in 2018 150 miljoen met de verkoop van chocoladefabriek Dobla, waarmee hij leverde aan multinationals als Starbucks en Nestlé.

Dont ziet zichzelf als selfmade man. Zijn ouders hadden weliswaar al een groothandel in bakkerijstoffen, maar daar begon hij onderaan. Als chauffeur sjouwde hij grote zakken meel naar binnen bij de bakkers. Later werd hij vertegenwoordiger. Toen zijn vader in 1988 overleed, nam hij de zaak over.

Milan Dontje - de zoon ván - en ook ondernemer, zette zijn tanden in Ben Bits. Duurzaam, en uitsluitend gebruik ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Lees hier het eerdere interview met hem. Deze jonge ondernemer blaast kauwgommerk BenBits nieuw leven in

Wat betekent geld voor u?

,,Ik heb gewoon te veel geld. Dat klinkt misschien raar. Maar als ik hier hele blok op wil kopen, hoef ik niet eens de bank te bellen. Rijk worden is nooit mijn drijfveer geweest. Maar ik wilde als ondernemer wel altijd groot worden, business maken. Ik heb na de verkoop één keer gezien digitaal gezien wat ik heb gevangen, maar het zei me niets. Ik had daar nul gevoel bij.”

Maar, toegegeven, die rijkdom heeft zijn leven wel een stuk comfortabeler gemaakt. Voorheen investeerde hij veel privégeld in zijn zaak, maar na de overname liet hij zijn villa in Schoorl ingrijpend verbouwen. En hij beschikt nu over wat hij zelf ‘fuck-you money’ noemt, geld dat hij gedachteloos kan uitgeven aan dingen om zichzelf te verwennen. Na de verkoop van zijn chocoladefabriek kocht hij onder meer een oldtimer en een boot.

Maakt geld gelukkig?

,,Ik kan iedere dag uit eten in een sterrenhok. En ik kan iedere auto kopen die ik maar wil, maar ik heb geen tien auto’s nodig. Maar als je ziek bent, heb je niks aan geld. Een goede vriend van mij kreeg in 2017 een hersenbloeding en zit nu in een rolstoel. Dat kan mij ook gebeuren. Dan kan je nog zoveel geld hebben, maar dan ben je nog arm.”

Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Welke lessen over geld wil je je zoons meegeven?

,,Mijn twee zoons hebben het geluk dat ze in het juiste wiegje zijn geboren. Ik heb tegen ze gezegd: je krijgt een huis en een auto en voor de rest moet je het zelf doen. Het geld dat hier wordt verdiend is voor de kleinkinderen en achterkleinkinderen. De jongens hebben een salaris uit hun eigen onderneming. Ze hebben wel een cursus van Van Lanschot gekregen over hoe ze met geld om moeten gaan. Mijn zoons hebben niet om die rijkdom gevraagd. Ze zijn helemaal niet zielig. Maar als ze iets bereiken in hun leven, zullen ze altijd te horen krijgen: maar hun vader had ook heel veel geld.”

De kloof tussen arm en rijk in de samenleving is groot. Hoe kijkt u aan tegen die ongelijkheid?

,,In 2004 hebben we veel mensen geholpen op de zaak. Die hadden hun geld gestopt in dat DSB-gebeuren van die verschrikkelijke Dirk Scheringa. Ik heb toen al hun schulden afgekocht. Ze moesten wel aan mij terugbetalen, maar zonder rente. En ze kregen een cursus over hoe ze beter met geld om kunnen gaan. Vervolgens ging ik thuis langs bij een inpakster en zag ik daar een enorme televisie hangen. Zegt ze: ‘Die komt van Wehkamp, 19 euro per week’.”

"Alleen rijk zijn, is ook armoede. Dat is een oud gezegde van mijn vader. Je kunt alleen met de kerstdis aan drie kalkoenen zitten, maar dat is niet gezellig”

Wat wilt u daarmee zeggen?

,,Je moet op een gegeven moment zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik ben te dik. Als ik wil afvallen, moet ik gewoon minder eten. Als jij oplet op je uitgaven, gaan je schulden omlaag. Je moet ook een stap terug willen nemen.”

Ondanks oproep voor eigen verantwoordelijkheid doet Dontje veel aan liefdadigheid. Zo richtte hij de Barry Foundation op, toen een vriend van zijn zoons verongelukte, die veel lokale goede doelen steunt. Ook heeft hij een weeshuis met tweehonderd kinderen in Vietnam, waar een van de vestigingen van zijn chocoladefabriek zat.

,,Alleen rijk zijn, is ook armoede. Dat is een oud gezegde van mijn vader. Je kunt alleen met de kerstdis aan drie kalkoenen zitten, maar dat is niet gezellig.”

Is extreme rijkdom oneerlijk?

,,Nee, rijk worden is mij overkomen. Niemand had dat verwacht, ik zelf ook niet, dat ik zoveel voor mijn bedrijf zou krijgen. Toen ik deze zomer met mijn vrouw door de Eiffel reed, voelde ik me er wel klote over. Ik zei tegen haar: wat een oubollige toestanden hier. Vervolgens rijden we een dorp binnen waar net die extreme wateroverlast was geweest. Nou, dan voel je je zó arm in je rode Ferrari met Nederlands kenteken. Ik schaamde me diep.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws