Nieuws Bedrijfsoverdracht

Zeewierboerderij Zeewaar in handen van The Seaweed Company

Zeewaar, de eerste Nederlandse en biologisch gecertificeerde zeewierboerderij gevestigd in Nationaal Park Oosterschelde, heeft een nieuwe eigenaar. Na jaren van leiderschap door de zeewierpioniers Rebecca Wiering en Jennifer Breaton hebben het duo en de betrokken partners besloten het bedrijf te verkopen aan The Seaweed Company.

Van onze redactie 28 april 2022

Wiering Breaton Zeewaar oogst liggend

Zeewierpioniers Rebecca Wiering en Jennifer Breaton van Zeewaar. Foto: Zeewaar

Met de acquisitie van Zeewaar verstevigt The Seaweed Company zijn positie op de ‘Blue Food’-markt om zeewiertoepassingen en -ingrediënten op de menukaart te krijgen in een sterk groeiende markt van consumenten en bedrijven in Europa die op zoek zijn naar hoogwaardig en betrouwbaar zeewier.

De in 2013 door Rebecca Wiering en Jennifer Breaton opgerichte onderneming produceert zeewier op biologische wijze in haar eigen zeewierboerderij en verwerkingsfaciliteit in en aan de Jacobahaven, Kamperland (Zeeland). Het afgelopen decennium heeft Zeewaar de markt voor zeewierproducten in Nederland verder ontwikkeld door onder andere samen te werken met merken als HEMA, ProLaTerre (onderdeel van SoFine Foods) en The Dutch Weedburger (onderdeel van Livekindly Collective). Daarbij zijn samenwerkingen opgezet met meerdere duurzame Europese zeewierbedrijven om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar zeewier.

''Het aansluiten bij The Seaweed Company zal ervoor zorgen dat Zeewaar zich door blijft ontwikkelen en we hebben alle vertrouwen dat de behaalde impact verder wordt vergroot''

Rebecca Wiering, Zeewier

Biologische en duurzame zeewierteelt, voornamelijk voor voedseltoepassingen

In Nationaal park Oosterschelde worden door Zeewaar op biologische en duurzame wijze zeewieren geteeld die bij uitstek geschikt zijn voor consumptie. De productie en verwerking hiervan is door de oprichters stap voor stap verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Op dit moment wordt het zeewier geteeld op een oppervlakte van zo’n twee voetbalvelden met de mogelijkheid dit verder uit te breiden. De oogst wordt lokaal verwerkt in de eigen verwerkingsfaciliteit. Het is de eerste zeewierboerderij in de EU die de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft geïmplementeerd.

Voortzetting van geweldig pionierswerk

Het afgelopen decennium hebben de oprichters zich ingezet om Zeewaar uit te bouwen tot een betrouwbare producent van premium zeewierproducten voor voedseldoeleinden. De missie van de oprichters was om duurzame zeewierteelt van de grond te tillen in de EU en dat is gelukt. Inmiddels komt de nadruk te liggen op logistiek en daarmee is de tijd gekomen voor de oprichters om het stokje door te geven.

Wiering: ,,De zeewierindustrie in de EU is groeiende maar staat nog in de kinderschoenen. Na tien jaar pionieren als impactondernemer is de tijd gekomen om onze zeewierboerderij en groothandel over te dragen aan een gedreven team met een andere samenstelling. Het aansluiten bij The Seaweed Company zal ervoor zorgen dat Zeewaar zich door blijft ontwikkelen en we hebben alle vertrouwen dat de behaalde impact verder wordt vergroot.”

Zeewaar vers uit zee.

Connectie met The Seaweed Company gaat ver terug in de tijd

Dat The Seaweed Company en Zeewaar een goede match zijn, bevestigt ook Breaton: ,,Het was en blijft een fantastische ervaring om Zeewaar vorm te mogen geven vanaf dag één, en met de opgedane kennis weten we als geen ander wat ons bedrijf nodig heeft voor de toekomst."

,,We hebben altijd goed samengewerkt met onze zeewiercollega’s in het buitenland en de connectie met The Seaweed Company gaat ver terug in de tijd. De keuze voor The Seaweed Company was dan ook logisch: Zeewaar zal gebaat zijn bij het werk en de ervaring van Dr. Stefan Kraan, marinebioloog en medeoprichter, en zijn multidisciplinaire team bij The Seaweed Company.”

Lees ook: Startup Kelp Blue en HAVEP gaan voor duurzaam textiel van zeewier

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws