Aangeboden door Belastingdienst

Branded Content Belasting

Had corona gevolgen voor jouw onderneming? Houd hier rekening mee in de belastingaangifte

Nederland doet weer belastingaangifte. Misschien ervaarde je in 2021 de gevolgen van corona voor jouw onderneming. Maakte je gebruik van steunmaatregelen? Of stopte je zelfs met ondernemen? Dit zijn de mogelijke gevolgen voor je belastingaangifte.

Van onze redactie 28 maart 2022

Belastingdienst aangifte ondernemers IH2021 C

Coronasteun kan invloed hebben op de winst van jouw onderneming. Foto: Belastingdienst

Als gevolg van corona konden ondernemers afgelopen jaar gebruikmaken van verschillende steunmaatregelen. Veel van deze maatregelen hebben te maken met aftrek, vergoedingen, uitkeringen en leningen. Dit komt nu allemaal terug bij het doen van belastingaangifte. Maakte je in 2021 gebruik van steunmaatregelen, zoals het versoepelde urencriterium, TOZO, NOW, TOGS, TVL of TOFA? Veel van deze maatregelen hebben invloed op je bedrijf en op de berekening van de winst.

Hoe verwerk je de steun uit 2021 in de aangifte? Drie voorbeelden:

1. Versoepeld urencriterium

Van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 gold een versoepeling van het urencriterium. In die periode mag je ervan uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan de onderneming besteedde. Ook als dat in werkelijkheid niet zo was. Daardoor kun je gemakkelijker voldoen aan het urencriterium en dus gebruikmaken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek.

2. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers

De TOZO-uitkering telt mee voor je inkomen. Dat betekent dat je er belasting over moet betalen. Het bedrag staat bij de vooraf ingevulde gegevens in de aangifte over 2021. De Belastingdienst gaat hierbij uit van de gegevens die je gemeente hierover aanleverde. Klopt het bedrag niet? Neem dan contact op met de gemeente.

3. Betaalpauze voor jouw hypotheek

Heb je in 2021 met je geldverstrekker, bijvoorbeeld de bank, een afspraak gemaakt over een betaalpauze voor jouw hypotheek vanwege de coronacrisis? Je betaalde dan een periode geen of minder rente en aflossing. Dit kan gevolgen hebben voor jouw belastingaangifte. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Steunmaatregelen zoals TOZO, NOW en TVL kunnen invloed hebben op de winst van jouw onderneming

Tip: Niet alle bedragen van uitkeringen en tegemoetkomingen zijn al vooraf ingevuld in de belastingaangifte. Specificaties van ontbrekende bedragen kun je opvragen bij de instanties die over de betreffende coronasteunmaatregel gaan.

Er zijn meer steunmaatregelen die invloed hebben op je aangifte inkomstenbelasting. Wil je weten hoe je de steun verwerkt in je belastingaangifte? Kijk dan op belastingdienst.nl/corona.

Waar moet je op letten bij het doen van belastingaangifte? Ondernemers worstelen hier geregeld mee, maar er zijn tal van handige tips. De Belastingdienst neemt veel werk uit handen, zo blijkt uit een speciale podcast van De Ondernemer en de Rijksoverheid. Beluister hem hierboven.

Ben jij tijdens corona gestopt met ondernemen?

In 2021 stopten 132.585 ondernemers met hun bedrijf, blijkt uit cijfers van de KVK. Ook zij moeten de komende weken belastingaangifte doen. Om de onderneming fiscaal goed af te sluiten, is er een aantal zaken waar ondernemers die gestopt zijn in hun aangifte op moeten letten. Drie belangrijke aandachtspunten op een rij:

1. Is de administratie goed afgerond?

Het is belangrijk dat je je administratie bijwerkt en de jaarstukken opmaakt tot en met de dag dat je stopte met je onderneming. Hou daarbij rekening met de bewaarplicht van zeven jaar, ook als je onderneming niet meer actief is.

2. Heb je stakingswinst?

Stakingswinst is wat je onderneming meer waard is dan in de jaarrekening staat. Die winst wordt bij je inkomen gerekend. Daarom betaal je er belasting over. Het kan lastig zijn om je stakingswinst te bepalen. Zeker wanneer er ook onroerende zaken, zoals een bedrijfsruimte, op de balans van je onderneming staan. Een fiscaal adviseur kan je hierbij helpen.

3. Kom je in aanmerking voor stakingsaftrek?

Dan betaal je minder belasting over je stakingswinst. Hier lees je er meer over.

Ook door corona gestopte ondernemers moeten niet vergeten om hun belastingaangifte doen

Kijk wat je naast je aangifte inkomstenbelasting nog meer moet doen om je onderneming fiscaal goed af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan je laatste btw-aangifte. Check belastingdienst.nl/staken of win advies in bij een fiscaal adviseur.

Heb je vragen over de belastingaangifte of komt je er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De hulpmiddelen van de Belastingdienst, zoals de aangiftechecklist voor ondernemers, kan je helpen bij de aangifte. Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers

Controleer goed wat je moet doen om je onderneming fiscaal goed af te sluiten. Foto: Belastingdienst

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws