Aangeboden door Belastingdienst

Branded Content Belasting

Hoe je als ondernemer sneller en slimmer belastingaangifte kunt doen

Waar moet je op letten bij het doen van belastingaangifte? Ondernemers worstelen hier wel eens mee, maar er zijn tal van handige tips! De Belastingdienst neemt veel werk uit handen, zo blijkt uit een speciale podcast van De Ondernemer en de Rijksoverheid. Ook boekhoudsoftware maakt aangifte doen veel sneller en eenvoudiger. ,,Zo houd je meer tijd over voor je onderneming.”

Jeroen Mirck 8 maart 2022

Belastingaangifte ondernemers

Foto: Shutterstock.

Aangifte doen is elk jaar weer een fikse klus voor ondernemers. Zeker als je het voor de eerste keer doet, zoals de 253.000 startende ondernemers die er afgelopen jaar weer zijn bijgekomen. ,,Mensen die voor het eerst een onderneming zijn gestart, gaan op een andere manier aangifte doen dan ze gewend zijn”, vertelt Ferry Hoogerheijde, landelijk coördinator startersvoorlichting van de Belastingdienst, in de podcast van De Ondernemer. ,,De aangifte inkomstenbelasting voor particulieren hebben we best wel vereenvoudigd de laatste jaren. Gegevens zijn vaak vooraf ingevuld en na 1 maart is het vaak slechts een kwestie van controleren, aanvullen waar nodig en de aangifte indienen. Maar ga je aangifte doen als zzp’er, als ondernemer, dan wordt er iets meer van je gevraagd. Je moet zelf veel bijhouden voor je onderneming en die gegevens ook paraat hebben voor de aangifte.”

Checklist voor ondernemers en aangiftes

Om de aangifte van ondernemers iets eenvoudiger te maken, heeft de Belastingdienst een aangiftechecklist voor ondernemers opgesteld, die online kan worden geraadpleegd. Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. ,,Met een zestal stappen kun je je goed voorbereiden op de aangifte en weet je precies wat je te wachten staat”, legt Hoogerheijde uit. ,,Je moet best veel gegevens invullen. Zorg dat je die informatie bij de hand hebt.”

Ferry Hoogerheijde

Landelijk coördinator startersvoorlichting Belastingdienst

“Vanwege corona geldt voor ondernemers een versoepeling van het urencriterium van 1 januari tot 1 juli 2021”

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel betekent trouwens niet automatisch dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, waarschuwt Hoogerheijde. ,,Daarvoor moet je aan behoorlijk wat eisen voldoen en niet elke zzp’er voldoet daaraan. Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst kun je nagaan of je aan de voorwaarden voldoet. Na het invullen krijg je een goede indicatie of je aangifte moet doen als ondernemer of als resultaatgenieter (bijverdiener, red.). In dat laatste geval doe je aangifte als particulier en geef je je extra inkomsten op als inkomsten uit overige werkzaamheden. Je hebt dan geen recht op aftrekposten waar ondernemers wel aanspraak op kunnen maken.”

Aftrekposten en urencriterium

Ben je wél ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je mogelijk recht op ondernemersfaciliteiten, aftrekposten speciaal voor ondernemers. Zowel ondernemers als bijverdieners mogen bedrijfskosten aftrekken van de opbrengsten. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting moet betalen lager. Voorbeelden van zakelijke kosten zijn advieskosten bij de start van een bedrijf of de kosten voor reclame. Maak je kosten voor zowel zakelijke als privédoeleinden, zoals kosten voor een computer die je zowel voor je bedrijf als privé gebruikt? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken.

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1.225 uur op jaarbasis en besteed je meer tijd aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden? Dan voldoe je waarschijnlijk aan het urencriterium en heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Over 2021 geldt een maximale zelfstandigenaftrek van 6.670 euro. Deze aftrek wordt verhoogd met de startersaftrek van 2.123 euro wanneer je:

  • In de afgelopen één of meer dan vijf kalenderjaren geen ondernemer was.
  • De zelfstandigenaftrek in die periode niet meer dan twee keer hebt toegepast.

De regel dat je meer tijd moet besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden om te voldoen aan het urencriterium is niet van toepassing op starters. Wie een van de voorgaande vijf jaar geen ondernemer was hoeft niet aan deze voorwaarde te voldoen, dan volstaat het om gewoon 1.225 uur of meer aan je onderneming te besteden.

Jeroen van Hulten

Programmamanager digitalisering Belastingdienst MKB

“Boekhoudsoftware kan fouten voorkomen en tijd schelen. Zo houd je meer tijd over voor je onderneming”

Door corona kon je over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat je daardoor de aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari tot 1 juli 2021. Over die periode mag je er van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Check of je gebruik kunt maken van de versoepeling van het urencriterium op belastingdienst.nl/corona.

Gebruik boekhoudsoftware voor snellere aangifte

Om je aangifte gemakkelijk en foutloos te doen, is het belangrijk dat je administratie up-to-date is. Boekhoudsoftware kan hierbij helpen, zegt Jeroen van Hulten, programmamanager digitalisering Belastingdienst MKB. Steeds meer ondernemers gebruiken software voor hun boekhouding. ,,De kosten die je hiervoor maakt, kun je aftrekken. Bovendien kan het fouten voorkomen en tijd schelen. Zo houd je meer tijd over voor je onderneming.”

“Een goed dashboard van jouw financiële situatie is essentieel om goed te kunnen ondernemen”

Peter Potters, commercieel directeur Informer

Via sommige softwarepakketten kun je met de AWA-module automatisch winstaangifte doen. Met de Automatische Winstaangifte kunnen zzp’ers met boekhoudsoftware vanaf nu zelf makkelijk hun winstdeel Inkomstenbelasting indienen. In de module wordt de zelfstandige bij het invullen van zijn of haar gegevens geholpen door een aantal handige controlevragen. Nadat de zzp’er de winst in zijn of haar boekhoudsoftware heeft becijferd, kan die het winstdeel van de aangifte uploaden in MijnBelastingdienst en daarmee de volledige aangifte Inkomstenbelasting indienen.

In de podcast komt het belang van boekhoudsoftware ook aan de orde. ,,Als je ondernemer bent, ben je op alle mogelijke manieren bezig met het creëren van waarde”, zegt Peter Potters, commercieel directeur van online boekhoudsysteem Informer. ,,Dan is het heel belangrijk dat je elke dag precies weet hoe je ervoor staat, dus is een goed dashboard van jouw financiële situatie essentieel om goed te kunnen ondernemen. Digitale boekhoudsoftware geeft jou dagelijks dat inzicht.”

Heb je vragen over de belastingaangifte of komt je er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De hulpmiddelen van de Belastingdienst, zoals de aangiftechecklist voor ondernemers, kan je helpen bij de aangifte. Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers

Peter Potters (Informer): ,,Digitale boekhoudsoftware geeft jou dagelijks financieel inzicht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws