Nieuws Belasting

Ondernemers fel gekant tegen btw-verhoging

Een eventuele btw-verhoging zal veel ondernemers negatief raken. Dat schrijft Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, in een brandbrief aan de vier kabinetsonderhandelaars. Hij dringt er met klem op aan het plan te heroverwegen.

De Ondernemer 19 september 2017

Michael van Straalen MKB Nederland

Maandag verscheen een artikel in de Telegraaf dat bij veel ondernemers grote onrust heeft veroorzaakt. Volgens de krant ligt een plan op de formatietafel om het lage btw-tarief te verhogen van 6 procent naar 8 procent.

Btw-verhoging

Van Straalen wijst de onderhandelaars erop dat deze btw-verhoging ondernemers negatief kan treffen. Het maakt allerlei producten en diensten duurder die vrijwel dagelijks worden aangeschaft. Het lage btw-tarief geldt voor goederen als sommige levensmiddelen en boeken en voor diensten van de kapper, de fietsenmaker, de schilder, stucadoor, cultuur en recreatie en horeca.

Lees ook: Miljoenennota: economie bloeit, maar baat niet allen

Een btw-verlaging leidt volgens hem naar alle waarschijnlijkheid tot een daling van de omzet en afnemende werkgelegenheid. Gevolgen waarop niemand zit te wachten. Daarbij is van groot belang dat het in veel sectoren gaat om werkgelegenheid voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Buitenlandse ondernemers

Een ander ongewenst effect is het weglekken van klandizie over de grens. Producten en diensten in Nederland worden dan duurder in vergelijking met België of Duitsland. Buitenlandse ondernemers profiteren dan van deze verhoging.