Nieuws Belasting

Dit moet je doen als je bij de 80 procent hoort die onvoldoende is voorbereid op de Brexit

Het lijkt misschien nog ver weg, maar over 171 dagen is het zover: Brexit. Bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers is hier onvoldoende op voorbereid, blijkt uit cijfers van De Belastingdienst. Hoor jij bij die groep? Lees dan hier welke stappen je moet nemen.

De Ondernemer 9 oktober 2018

Manette schelven 64

Die groep, bestaande uit bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers, voornamelijk mkb'ers, is namelijk enorm. Slecht nieuws, want dat kan tot ernstige financiële consequenties leiden. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Lees je in en zorg dat je alle papieren hebt, zodat je op 30 maart niet schrikt omdat je de grens niet overkomt.

Vraag deze onmisbare documenten aan

“Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen”, vertelt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane. “Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal 7 extra formaliteiten.”

Verdiep je in het douaneverkeer met derde landen, zoek uit welke tarieven kunnen gaan gelden en zorg dat je in bezit bent van een EORI-nummer.

Lees ook: Column 'London Calling': Brexit, werk en uitvoering

Doe de Brexit Impact Scan

Gaat het om import, export, verse producten of textiel. Ga je twee keer per maand de grens over of iedere dag? Dat verschilt voor iedere ondernemer. Met de Brexit Impact Scan breng je piekfijn in kaart wat jouw persoonlijke situatie is en welke voorbereidingen en certificaten daar precies voor nodig zijn.