Nieuws Financiën

Lucht voor ondernemers: Belastingdienst verlengt versoepeld beleid coronaschulden tot 1 april 2024

Staatssecretaris Van Rij van Financiën verlengt het versoepelde regime met betrekking tot de coronaschulden tot 1 april 2024.

Van onze redactie 1 september 2023

Belastingdienst verlengt versoepeld beleid coronaschulden 1 april 2024

De versoepeling houdt in dat de Belastingdienst langere tijd genoegen neemt met hetzelfde percentage dat andere schuldeisers krijgen bij een schuldsanering, in plaats van de gebruikelijke 200 procent.

Ongeveer 400.000 ondernemers hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 belastinguitstel gekregen voor een bedrag van ongeveer 47 miljard euro. Op 1 oktober 2022 zijn 266.000 ondernemers opgenomen in de betalingsregeling van 60 maanden voor hun coronabelastingschulden.

Op 14 augustus 2023 hadden nog ongeveer 226.000 ondernemers een betalingsregeling voor een openstaande coronaschuld. Het merendeel houdt zich aan de termijnen, maar zeker 43.000 ondernemers hebben nog niks betaald.

Lees ook: Plan Cor Molenaar: alternatief terugbetalingssysteem voor coronaschulden

Ondernemersorganisaties hamerden op verlenging

Meerdere ondernemersorganisaties, waaronder ONL, MKB-Nederland en VNO-NCW, hamerden er bij de staatssecretaris op om het soepele beleid omtrent de terugbetaling te verlengen. Volgens hen wordt op deze manier niet alleen de kans op een succesvol saneringsakkoord groter, maar hebben ondernemers nu ook meer tijd om tot zo’n akkoord met schuldeisers te komen.

Aanvankelijk zou de Belastingdienst tot 1 oktober aanstaande genoegen nemen met hetzelfde percentage als andere schuldeisers; nu wordt dat tot 1 april 2024. Met de maatregel wil staatssecretaris Van Rij meer levensvatbare bedrijven helpen om van hun schulden af te komen.

Lees ook: Stopknop nog mogelijk: Wat te doen bij coronaschulden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws