Nieuws Financiën

Belegger ziet olie en grondstof weer zitten

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met flinke winsten, dankzij hogere prijzen voor olie en andere grondstoffen. Beleggers hebben ineens weer belangstelling voor olie- en mijnbouwbedrijven die enkele weken geleden nog taboe leken, schrijft de Volkskrant.

Jeroen Trommelen 23 februari 2016

Olitanker

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 420,69 punten. De Midkap steeg 1,4 procent tot 643,34 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen 2 procent en die in Londen met 1,4 procent.

Belangrijkste aanleiding voor de vreugde is de prijs van een vat Amerikaanse olie, die steeg met bijna 7 procent tot 31,69 dollar. Ook Brentolie werd 5,5 procent duurder en eindigde op 34,81 dollar. Dat vertaalde zich direct in de koers van oliebedrijven als Shell, dat 3 procent in waarde steeg, en van het Britse BP, dat 3,9 procent meer waard werd. In Parijs won energiebedrijf Total 2,7 procent.

De positievere denkbeelden domineren al een week de beurzen aan de overzijde van de oceaan. In New York wonnen olieconcerns ConocoPhillips en Chevron tot 4,8 procent. Ook de grondstoffenbedrijven deden het hier goed, zoals aluminiumconcern Alcoa, dat de handel begon met een winst van 12,5 procent.