Nieuws Financiën

Bieroorlog in Berlicum: kratje voor 2,25 euro

De term Bierlicum valt uiteraard al snel. Er is in Berlicum deze week een heuse bieroorlog aan de gang, die gisteren de grootste veldslag kende. Waar de nieuwe Emté en de bestaande Jumbo al een paar dagen strijden om de scherpste aanbieding, duikt slijterij Verhoeven er dik onder: 2,25 euro voor een klein kratje Bavaria. Voor slechts één dag schrijft Brabants Dagblad.

Tom van der Meer 11 maart 2016

Bierooorlog in brabant

Het loopt dan ook storm in de winkel. Nog voor die om 09.00 uur opengaat, staat er al een rij auto's op de oprit. "Klanten kwamen van heinde en ver. Ik heb ze hier tot uit Veghel gezien", zegt eigenaar Maddy van Doorn, die dolblij is dat zijn Facebookbericht over de actie zo is aangeslagen. Vijfhonderd kratten bestelde hij woensdagmiddag, omdat hij toen al een voorgevoel had dat het weleens druk kon worden. Maar die drie pallets blijken bij lange na niet genoeg. Al tegen enen zijn ze op.

Vol ongeduld wacht hij op een nieuwe levering van de brouwer uit Lieshout. En ook bij de Emté kunnen ze op dat moment niet wachten op nieuwe kratten. Al tegen de middag grijpen klanten daar mis. Want ook bij de supermarkt die de oorlog deze week begon zijn de prijzen scherp. Vier kleine kratten kosten er 10 euro; een kwartje meer dan bij Verhoeven. Teleurgestelde klanten krijgen een waardebon mee, met de boodschap dat de nieuwe kratten rond halftwee worden geleverd.

Bij de oude vertrouwde Jumbo in het dorp zien ze de prijzenslag met lede ogen aan. Ook daar prijken de blauwe kratten op de reclameborden: 18 euro voor drie grote kratten, bijna de helft van de normale prijs. Maar waar ze met de spotprijs van de Emté nog konden concurreren, laten ze deze slag maar aan de plaatselijke slijterij. Hoewel officieel niemand in de winkel mag reageren is de boodschap helder: zó ver onder de kostprijs kunnen ze niet gaan.

Van Doorn durft het wel, in de wetenschap dat 't slechts voor één dag is. "En van de nieuwe klanten blijven er altijd een paar plakken."

De klanten zijn dan ook de grote winnaars. "Ik zag het op Facebook en kom speciaal uit Rosmalen", zegt Ad van Dijk. "Mag ik er echt niet meer dan vier meenemen?" Nee, luidt het strenge doch rechtvaardige antwoord van de winkeleigenaar. "Dat wil iedereen wel, maar dan zou ik er helemáál snel doorheen zijn."