Nieuws Financiën

Bijna kwart minder bedrijven failliet in 2015 in Gelderland en Overijssel

Voor personeel van onder meer Vroom & Dreesmann en de schoenenzaken van Macintosh is het wrang om te lezen, maar het aantal faillissementen in Overijssel, Gelderland en Flevoland is vorig jaar met bijna een kwart gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Gingen in 2014 nog 1.600 bedrijven op de fles, dat aantal is vorig jaar gedaald naar 1.219 bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Van onze redactie 18 januari 2016

Failliet2thinkstock

De Kamer van Koophandel registreert enkel en alleen bedrijfsfaillissementen. Dit verklaart ook meteen het grote verschil met de cijfers van het CBS, dat ook de faillissementcijfers van particulieren (natuurlijke personen) meet. In dat segment valt op dat de provincie Overijssel de twijfelachtige eer heeft uit te zijn gekomen op de meeste faillissementen. Per 10.000 inwoners werden vorig jaar 2 personen failliet verklaard. Gelderland en Drenthe deden het iets beter, met respectievelijk 1,6 en 1,4 faillissementen per 10.000 inwoners.

Laagste niveauHet CBS stelde gisteren dat in heel Nederland het aantal faillissementen het afgelopen jaar is gedaald met ruim een vijfde in vergelijking met 2014. Het aantal bereikt daarmee het laagste niveau in zeven jaar.

Er was een piek in mei 2013, daarna trad een daling van het aantal faillissementen in. In augustus werd vervolgens het laagste niveau bereikt, waarna het aantal faillissementen weer toenam.

In december bijvoorbeeld zijn er vijf bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. De al genoemde grootwinkelbedrijven Vroom & Dreesmann en moederbedrijf Macintosh van schoenenzaken behoorden daartoe.

Foto: Thinkstock