Aangeboden door Auréus

Branded Content Financiën

Auréus houdt rekening met een spectaculair aandelenjaar

Steeds meer mensen beleggen: inmiddels een kwart van de Nederlanders. Zo'n 10 procent is daar recent mee begonnen en nog eens 10 procent wil gaan beleggen, aldus Nibud. Logisch, nu de spaarrentes steeds lager worden en de inflatie stijgt, zeggen Han Dieperink en Johan Mesu van vermogensbeheerder Auréus. „Het kan een spectaculair aandelenjaar worden.”

Crissy Mulder 28 december 2021

Aureus Goes Johan Mesu

Johan Mesu (Auréus): ,,Onze dienstverlening draait voor 70 procent om de relatie.” Foto: Auréus

In 2021 liepen ondernemers massaal tegen hetzelfde probleem aan: een negatieve kredietrente, zegt Dieperink, chief commercial officer van Auréus. „Het doet pijn als je ziet dat er geld is afgeboekt, in plaats van bijgekomen. Dat probleem is nóg acuter geworden, nu naast de negatieve rente, ook de inflatie begint op te lopen. Het gevolg? Steeds meer ondernemers kiezen er bewust voor om te gaan beleggen, bijvoorbeeld in aandelen.”

Tussen vuur en ijs

Dieperink noemt 2021, met meer dan 20 procent rendement op aandelen, een mooi beleggingsjaar. Maar 2022? Dat kan zomaar eens de boeken ingaan als ‘spectaculair’ beleggingsjaar. „Voor de obligaties verliep het afgelopen jaar vrij moeizaam. Zij gingen er een paar procent op achteruit. Daarom zien we nu een beweging van obligaties richting aandelen. Dat komt voort uit de grootste verrassing van 2021: de inflatie liep op tot het hoogste niveau in veertig jaar, terwijl de rente op de kapitaalmarkten rond het historische dieptepunt bleef schommelen. Dat is als vuur en ijs tegelijkertijd, met als gevolg: een extreem negatieve reële rente. Spaarders en beleggers in obligaties werden gestraft, terwijl beleggers in aandelen werden beloond.”

“Als inflatie nog wat langer hoog blijft en rente nog wat verder zakt, sluit ik een spectaculair aandelenjaar niet uit”

Han Dieperink, Auréus

Het herstel in ‘post-coronatijd’ was sneller en sterker dan na eerdere crises. Dat ontwikkelde zich volgens Dieperink in 2021 tot een ‘Uber-Goldilocks-scenario’. „Waar in het sprookje van Goudhaartje alles precies goed was, niet te warm en ook niet te koud, niet te zacht en ook niet te hard, is het nu warm en koud tegelijkertijd.” Een mogelijk ander scenario voor 2022? „Als de inflatie nog wat langer hoog blijft en de rente nog wat verder zakt, krijgen we te maken met een bijzonder fenomeen. Doordat de rente daalt, stijgt de waardering van aandelen en wordt de zeepbel nog iets harder opgeblazen. Als dat gebeurt, sluit ik een spectaculair aandelenjaar niet uit.”

Vermogen intact met persoonlijke aandacht

Veel ondernemers delen deze visie. Volgens Mesu, senior investment advisor en manager van het Auréus-kantoor in Goes, stappen zij massaal over op beleggen. „We krijgen wekelijks nieuwe aanvragen binnen. Niet alleen vanuit noodzaak, omdat de rente negatief is, maar ook omdat de ondernemer wenst dat zijn vermogen intact blijft. Met een rente van (minder dan) nul procent red je dat niet met een spaarrekening. Het betekent dat je noodzakelijk moet beleggen om over een langere reeks van jaren over hetzelfde of een groeiend vermogen te kunnen beschikken.”

“Kies liever voor een club die lokaal aanwezig is en de juiste mensen in dienst heeft om u goed te begeleiden”

Johan Mesu, Auréus

Op dit moment nemen veel grotere partijen volgens Mesu afscheid van persoonlijk contact en een directe bediening. Zij kiezen massaal voor een digitale transformatie. En dat is zonde, vindt de manager van Auréus. „Kies liever voor een club die lokaal aanwezig is en de juiste mensen in dienst heeft om u, mét persoonlijke aandacht, goed te begeleiden. Bij Auréus, één van de top-3 onafhankelijke vermogensbeheerders in Nederland, bieden wij dezelfde dienstverlening als bij de grootbanken, maar dan mét een persoonlijke aanpak. Waarom? Omdat wij ervan overtuigd zijn dat onze dienstverlening voor 70 procent om de relatie draait. Als ondernemer en belegger wilt u immers iemand tegenover u hebben zitten die u vertrouwt. En die kan zeggen: u bent goed bezig. Niet via beeldbellen en een omweg naar de adviseur toe, maar op kantoor of bij u thuis. Persoonlijk, via directe lijnen en op het moment dat het ertoe doet. Dus ook buiten kantoortijden. Vertrouwd, verantwoord en vooruitstrevend. Dat is hoe wij ons bij Auréus onderscheiden in vermogen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Auréus. Meer info: aureus.eu

Het team van Auréus in Goes, met geheel links manager Johan Mesu. Foto: Auréus

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws