Nieuws Financiën

Cafés mogen een uur langer open

Maurits Sep 27 januari 2016

Bierkroeghoreca1065

De horeca in Middelburg mag zes maanden lang openblijven tot drie uur 's nachts. De gemeenteraad heeft besloten bij wijze van proef een uurtje extra openingstijd toe te staan, van 1 april tot 1 oktober. Dat meldt de PZC woensdag.

Kroegen moeten nu om twee uur dicht. Tijdens de proef moet de deur ook om twee uur dicht, zodat dan niemand meer binnen kan. De gasten die al binnen zijn, mogen wel tot drie uur blijven.

"Het is fijn dat we die kans nu krijgen. Laten we er met zijn allen wat moois van maken, zodat de gemeente er uiteindelijk ook beleid van kan maken", reageert Thijs van den Berge van café De Heeren van Holland aan de Vlasmarkt.

Van den Berge is één van de veertien ondernemers die de gemeente vroegen om een proef met verlengde openingstijden. Hij is blij dat de raad dat verzoek heeft gehonoreerd, ook al duurt de proef dan zes maanden en niet, zoals gevraagd, een jaar.

De proef is mogelijk gemaakt door een motie van D66, GroenLinks en CDA. Zij wilden eigenlijk net als de groep ondernemers een proef van een jaar, maar de VVD vond dat te lang. Op aandringen van de liberalen werd dat bekort tot een half jaar. Daarop gaf de VVD er haar goedkeuring aan. Ook de LPM steunde dit. SGP, ChristenUnie, SP en PvdA stemden tegen de proef.

EenrichtingsverkeerDe SGP wilde niet alleen de sluitingstijd op twee uur laten, maar ook eenrichtingsverkeer instellen - de kroeg niet meer in, maar wel uit - vanaf één uur. Alleen twee leden van de PvdA steunden die motie: fractievoorzitter Peter de Doelder en raadslid Mehmet Kavsitli. Net zoals de SGP maakten zij zich zorgen over de gevolgen van alcoholgebruik. De twee andere PvdA'ers, Jeroen Louws en Pim van Kampen, vonden dat voorlichting daar een beter instrument voor is. "Betutteling helpt niet", corrigeerde Louws de SGP, en daarmee ook zijn fractiegenoten.

Burgemeester Harald Bergmann heeft eerder al gewezen op de noodzaak om goede afspraken te maken met de politie over de inzet van agenten in de nacht. In Vlissingen geldt het eenrichtingsverkeer in cafés tussen twee en drie uur al. Dat betekent dat agenten daar rond drie uur extra aanwezig zijn om overlast aan te pakken. Door de proef in Middelburg moeten zij worden verdeeld over beide steden, of meer agenten moeten 's nachts werken.