Nieuws Financiën

Crowdfunding voor StadsWormerij

Het duurzame bedrijf De StadsWormerij wil met een crowdfundingsactie een wormen-unit bouwen, waar wormen groente- en fruitafval omzetten in compost. Die compost kan weer gebruikt worden als meststof en bodemverbeteraar. De wormerij wil met de actie 19.000 euro ophalen, meldt het AD.

Fieke Snijder | Foto: 18 maart 2016

Worm Stad

In 2014 hield de StadsWormerij een proef waarbij vijftig gezinnen thuis een wormenbak in gebruik namen. "Daarmee wilden we het onderwerp op de kaart zetten", vertelt Gerben Bruins van de StadsWormerij.

Nu wil het bedrijf dus een grote wormenunit. "Met het opgehaalde geld laten we een wormcompostinstallatie van tien vierkante meter ontwerpen en bouwen", vertelt Bruins.

Om het groente- en fruitafval op te kunnen halen wil de wormerij van het opgehaalde geld ook een e-bike aanschaffen. "We halen het afval op bij horecabedrijven en misschien bij particulieren. Nadeel van het ophalen bij particulieren is dat je veel kilometers maakt voor relatief weinig afval."

NajaarEr is nog geen locatie, maar De StadsWormerij heeft al wel een aantal plekken op het oog. Het bedrijf hoopt haar deuren dit najaar te kunnen openen. "Dan duurt het nog wel even voordat we helemaal in bedrijf zijn. De wormen hebben vier tot zes maanden nodig voordat ze gaan produceren."

Als de wormen zijn ingewerkt, kunnen ze zo'n 250 tot 400 kilo compost per week maken. De compost is onder andere bedoeld voor particulieren en natuurwinkels.

Bruins is ervan overtuigd dat de crowdfundingsactie zal slagen. "We hebben het concept goed uitgewerkt. Daardoor is ons plan haalbaar en kansrijk."

Vanaf 21 maart kan gedoneerd worden via de website: www.doorgaan.nl/stadswormerij.