Nieuws Crowdfunding

Zo werd stadsfietsenbouwer VanMoof groot

VanMoof heeft via crowdfunding 2,5 miljoen euro opgehaald. Zo'n duizend kleine beleggers hebben alle vertrouwen in de Nederlandse producent van stadsfietsen, meldt het AD.

SANDER VAN MERSBERGEN | Foto: Rink Hof 25 oktober 2017

Van moof taco carlier

Had Nederland in 2008 een nieuwe fietsenbouwer nodig? Dat kon je je met rede afvragen. Gazelle bestaat dan al 116 jaar, Batavus 104. Die weten wel hoe ze een noeste tweewieler in elkaar moeten zetten, zou je toch zeggen. Het is maar goed dat Taco (foto) en Ties Carlier zo niet in elkaar zitten. De broers, begin 30 destijds, zien in het enorme fietsenaanbod van de bestaande reuzen een hiaat. Ze missen een echte stadsfiets, en besluiten die zelf te gaan bouwen.

Dutchband

Ervaring met ondernemen hebben de broers dan al. Met Dutchband veranderen ze de manier waarop mensen toegang krijgen tot de grote festivals. De vellen met afbreekbare muntjes en de polsbandjes die ter plaatse dichtgelaserd worden, zijn hun uitvinding.

Lees ook: Zo werd prototype VanMoof bij toeval de perfecte elektrische opvolger

Met VanMoof, het fietsenmerk dat ze opzetten, wordt het allemaal nog een stapje groter. Hun fietsen, met een kenmerkend, eenvoudig ogend frame met ingebouwde lampen, vinden inmiddels wereldwijd aftrek. Omzetcijfers maakt het bedrijf niet bekend, maar dat er muziek in VanMoof zit, blijkt wel uit de investeringen die de broers aantrekken. Eerder dit jaar stak durfinvesteerder Slingshot 4 miljoen euro in het bedrijfje, gisteren werd bekend dat via crowdfunding meer dan 2,5 miljoen is opgehaald.

Eigen winkels

Met de centen willen de broers Ties en Taco de productie verhogen, nieuw onderzoek doen en wereldwijd eigen winkels openen. Toch niet slecht gezien dus, dat concept van een nieuw soort stadsfiets. Dat beide broers samen aan het ondernemen zijn, is op zich een klein wonder, overigens. Vroeger konden ze elkaar niet luchten of zien, vertelden ze vorig jaar aan Het Financieele Dagblad. ,,Wij waren zo verschillend", zegt Taco. ,,Ik las me een ongeluk, had een bomenclub en wilde de natuur redden. Ties was 'de vijand', want die reed op een brommer. Ik maakte me over alles zorgen. Ties totaal niet. We maakten veel ruzie."

''Wij waren zo verschillend. Ik las me een ongeluk en wilde de natuur redden. Ties was 'de vijand', want die reed op een brommer''

VanMoof-oprichter Taco Carlier over zijn broer Ties

Bij toeval ontdekten de broers, die op een bepaald moment amper nog contact hadden, dat ze allebei een passie voor ondernemen hadden. Tegenwoordig runt Taco de toko in Amsterdam en doet Ties het ontwerp en de assemblage van de fietsen, in Taipei. Onderling knettert het nog weleens, maar dat zit het succes van VanMoof bepaald niet in de weg.