Nieuws Cryptocurrency

Steeds meer Nederlanders kopen crypto’s, maar ermee betalen is ‘hoop gedoe’

Heel Holland handelt momenteel in crypto’s. Vooral in het laatste jaar zijn er honderdduizenden Nederlanders begonnen met investeren in cryptomunten.

Ton Voermans (AD) 21 oktober 2021

Cryptomunten cryptocurrency bitvavo visa nuvelstijn

Mark Nuvelstijn is de cfo van Bitvavo, dat te boek staat als de grootste crypto-exchange van Nederland. Foto: Jean Pierre Jans

Hoe hard het gaat in Nederland, blijkt misschien het best uit het verhaal van Bitvavo, een beurs voor handel in cryptomunten. Financieel directeur Mark Nuvelstijn (28) van deze Nederlandse crypto-exchange noemt de groeicijfers uit de losse pols. Drie jaar geleden begonnen met drie vrienden; nu werken er 70 mensen – ‘vorige week nog 65’ – in het statige pand aan de Herengracht in Amsterdam, zijn er 1,3 miljoen klanten en wordt er maandelijks voor 10 miljard euro verhandeld.

Gemiddelde particulier verkoopt voor duizenden euro's per maand

Pardon? ,,Ja, 10 miljard euro per maand’’, hij herhaalt het nog maar eens op AD.nl. De gemiddelde particulier koopt en verkoopt voor enkele duizenden euro’s per maand, maar bij zakelijke klanten – waaronder ook andere handelaren die gebruik maken van het platform – gaat het om vele miljoenen.

"De populaire cryptomunten zoals bitcoin en ethereum zijn eigenlijk investeringvehikels, waarin je kunt investeren, zoals in aandelen of in grondstoffen. Ermee betalen is een hoop gedoe"

Jos van de Kerkhof, country manager Visa Nederland

,,Vooral de afgelopen 12 maanden ging de groei van het aantal klanten hard. We kregen er 600.000 klanten bij. Veel mannen tussen de 25 en 40 jaar met affiniteit met de financiële wereld of techniek handelen in crypto’s. Lage rente, hoge beurskoersen en veel vrije tijd door corona zorgden ervoor dat mensen zich gingen verdiepen in crypto’s. De groei is er nog niet uit. Iedere maand krijgen we er zo'n 75.000 klanten erbij. Wekelijks nemen we nu nieuw personeel aan.”

Zwarte cijfers schrijven en eigen groei financieren

,,We zijn in Europa nu nummer vier. De exchanges die groter zijn, zijn Amerikaanse bedrijven die veel volume in de Verenigde Staten hebben. Als we naar de Europese handel kijken, dan komen we in de buurt. Wij willen dé Europese partij worden in lijn met Europese wet- en regelgeving. Een beursgang? Nu niet nodig voor onze groei. We schrijven zwarte cijfers en financieren onze eigen groei.’’

Op grote beeldschermen in de kantoorruimtes is te zien hoeveel afgelopen 24 uur is verhandeld via Bitvavo, naar eigen zeggen veruit de grootste aanbieder in Nederland. De teller staat vandaag op 166 miljoen euro. Nuvelstijn verontschuldigt zich, de handel ‘het digitale goud’ is wat slap vandaag. ,,Misschien zijn wij de bank van morgen. Ik sluit niet uit dat je bij ons in de toekomst leningen kunt afsluiten.’’

Bitvavo handelt in 150 verschillende munten

Cryptomunten zijn sinds de uitvinding als reactie op de kredietcrisis ongemeen populair geworden. Bij Bitvavo wordt gehandeld in 150 verschillende munten. Alleen de populairste krijgen er een notering. Wekelijks worden ergens in de wereld nieuwe cryptomunten gelanceerd, er zijn er nu zo’n 10.000 wereldwijd. Technisch lijken ze op elkaar, ze werken met blockchain-technologie; transacties worden decentraal op de computers van de gebruikers bijgehouden. Ze hebben nog iets gemeen. De uitvinders of de bedrijven achter de digitale munten beloven een toekomst waar geld vrij tussen personen kan vloeien zonder tussenkomst van banken.

Lees ook: Primeur in retail: bij Score een spijkerbroek afrekenen met cryptogeld

Geld zou zo tegen veel lagere kosten overgemaakt kunnen worden. Mensen in ontwikkelingslanden die door nu hun armoede totaal niet interessant zijn als klant voor een bank, zouden ook door crypto’s toegang krijgen tot een financieel stelsel.

  • Mis niets op het gebied van cryptocurrency en klik hier voor een overzicht van de laatste ontwikkelingen

Cryptomunten worden maar zelden gebruikt als geld

Tot zover de ideologie. Cryptomunten hebben nóg een ding gemeen. Geen enkele crypto maakt die financiële democratie waar. Ook bij Bitvavo wordt de provisie, enkele tiende procenten, niet met crypto’s afgerekend, maar in harde euro’s.

Handel genoeg met de crypto’s, maar betalingen ermee blijven uit. Cryptomunten worden ondanks de beloftes van de bedrijven erachter zelden gebruikt als geld. Betaalgigant Visa heeft over de eerste helft van dit jaar wereldwijd voor 1 miljard dollar betalingen gehad met Visa-kaarten waaraan cryptomunten zijn gekoppeld. ,,Dat is maar een fractie van alle betalingen, maar jaar op jaar wél vertienvoudigd’’, zegt Jos van de Kerkhof, country manager van Visa Nederland. Afgelopen jaar verwerkte Visa voor 12,5 biljoen dollar (12 nullen) aan betalingen in oude valuta.

Lees ook: Cryptobetalingen in retail een goed idee? Experts geven advies aan ondernemers

54 bedrijven bieden een Visa-kaart waarmee je met cryptomunten kunt betalen

Visa verwerkt de cryptobetalingen niet zelf. De Visa-betaalkaarten die worden gebruikt, zijn uitgegeven door bedrijven die de conversie van crypto naar valuta aanbieden. Met die Visa-kaarten kun je dus met je crypto’s bij de bakker een brood kopen; het bedrijf achter de kaart zet de crypto’s om in het geld dat de bakker koopt. 54 bedrijven bieden inmiddels een Visa-kaart waarmee je met bitcoins of andere cryptomunten kunt betalen. ,,Bitpanda bijvoorbeeld, een partij die ook in Nederland wel wordt gebruikt. Betaal je dan met cryptomunten of met echt geld? Dat is maar hoe je ernaar kijkt.’’

Rechtstreeks digitale valuta accepteren heel complex voor winkelier

Er zijn ook enkele bedrijven waar met bitcoins betaald kan worden, maar veel stelt het niet voor. Tesla kondigde aan bitcoin als betaalmiddel te accepteren, maar voor het zover was, werd het plan ingetrokken. Van de Kerkhof: ,,De populaire cryptomunten zoals bitcoin en ethereum zijn eigenlijk investeringvehikels, waarin je kunt investeren, zoals in aandelen of in grondstoffen. Ermee betalen is een hoop gedoe. Het is heel complex als je als winkelier rechtstreeks digitale valuta wilt accepteren.’’

Beleggen en speculeren zorgt voor enorme koersschokken. Goed voor exchanges als Bitvavo, maar beleggers kunnen ook kapitalen verliezen. De bitcoin jojode dit jaar van 25.000 euro naar 50.000 euro en weer terug naar 25.000 euro en weer omhoog naar 50.000. Als het écht geld was, dan zouden de prijsschommelingen het economisch systeem laten kraken.

"Momenteel gaat het gigantisch hard met de ontwikkelingen rond crypto’s. We verwachten dat crypto’s steeds belangrijker worden en dat meer partijen er iets mee gaan doen"

Jos van de Kerkhof, country manager Visa Nederland

Centrale banken experimenteren met 'stable coins'

Banken en overheden kijken wel met veel interesse naar de crypto's en maken ze zelf ook. Deze zogenaamde stable coins – de stabiele munten – zijn crypto’s die gekoppeld zijn aan echt geld. Vooral de USDC, opgericht door commerciële banken, is populair. Eén USDC is gekoppeld aan één Amerikaanse dollar. Ook centrale banken experimenteren met stable coins die gesteund worden door regulier geld. Zij verkennen zo de techniek zonder de risico’s van de koersschommelingen die crypto’s kennen.

Visa zelf accepteert voorlopig alleen de USDC als betaling tussen klanten. ,,Van die munt kunnen we de stabiliteit borgen. De omgeving van de stable coins wordt steeds groter. Wij willen meegaan met de innovaties die daar plaatsvinden, dat mag je ook verwachten van de wereldleider in betalingsverkeer.’’

Visa: deze trend zet door. Crypto’s zijn niet in één keer weer verdwenen

Van de Kerkhof: ,,We willen zorgen dat we de brug zijn tussen de andere crypto’s en de bestaande valutawereld. Wij willen erbij zijn als er geldstromen zijn. Momenteel gaat het gigantisch hard met de ontwikkelingen rond crypto’s. We verwachten dat crypto’s steeds belangrijker worden en dat meer partijen er iets mee gaan doen. Deze trend zet door. Crypto’s zijn niet in één keer weer verdwenen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws