Nieuws Cryptocurrency

Ondernemer Danny Beuving bouwt computers voor cryptomunten: 'Nooit verwacht dat bitcoin ooit 10.000 euro waard zou zijn'

Danny Beuving (41) uit Almelo is een cryptopionier. Toen de bitcoin nog geen 100 euro waard was bouwde hij al computers die digitale munten maken. Met de hobby verdiende hij zoveel dat hij nooit meer zou hoeven werken. En toch is hij nu niet de miljonair die hij had kunnen zijn. „De huidige waarde van die kwijtgeraakte bitcoins? Daar denk ik maar niet te veel aan.”

Arjan te Bogt (AD) 13 september 2021

Danny Beuvink staand

Danny Beuvink bouwt computers speciaal voor cryptomining. Foto: Emiel Muijderman

Het blazende geluid gaat maar door. Hier staat een computer berekeningen uit te voeren die een mens niet weet op te lossen. Even houdt Danny Beuving zijn hand boven de pc, maar snel trekt hij hem weer weg. Veel te warm. Crypto kost heel wat energie.

Deze open kast, met acht videokaarten, kost zo’n 5000 euro en is door de Almeloër gemaakt om digitale valuta ‘te delven’. ‘Mining’ wordt dat stroomvretende proces dan ook genoemd. In het kort komt het erop neer dat de computer validaties uitvoert voor een zogenoemde ‘blockchain’ met de naam Ethereum. In ruil daarvoor krijgt de eigenaar van de pc betaald in Ether, de cryptomunt van dat netwerk. Een maand draaien levert een vijfde munt op, zo schrijft Tubantia.

Lees ook: Betalen voor parkeren kan in Antwerpen en Brussel met bitcoin

Ondernemer Beuving heeft de afgelopen jaren een kleine vijftig speciale pc’s in elkaar gezet

De waarde van een volledige munt schommelt tussen de 2600 en 3300 euro. De stroomrekening van de miningcomputer is omgerekend zo’n 110 euro per maand, want de pc jaagt er 18 kilowatt per dag aan stroom doorheen. Haal je dat bedrag van de verdienste af, dan blijft er maandelijks een opbrengst van meer dan 400 euro over. Best leuk voor iets waar je verder niets voor hoeft te doen.

Beuving bouwt al computers sinds zijn zestiende. Hij heeft in de afgelopen jaren een kleine vijftig speciale pc’s in elkaar gezet, in opdracht van zo’n twintig mensen uit Nederland, België en Duitsland. Daaronder zitten ook enkele grotere afnemers. Zo kocht een eigenaar van een bedrijf er jaren geleden twintig. Hij laat ze draaien in een hal waar de stroom goedkoper is.

''Sec gezien is crypto gewoon een gok. Je kunt morgen alles kwijt zijn. Dan is er geen instantie die bescherming biedt''

Danny Beuving, cryptopionier

Stuk voor stuk zien die kopers het als investering voor later. Ook Beuving gelooft erin. Euro’s en dollars kunnen worden bijgedrukt. Er is geen eindaantal of grens. In crypto zijn de afspraken met betrekking tot de beschikbare hoeveelheid vooraf vastgelegd. Dit kan niet aangepast worden door een overheid. „En dat is aantrekkelijk”, aldus Beuving.

El Salvador eerste land waar mensen digitale valuta via automaten kunnen omzetten in echt geld

Maar..., op dit moment is crypto bijna nergens een legitiem betaalmiddel. El Salvador is sinds kort het eerste land waar mensen hun digitale valuta via automaten kunnen omzetten in echt geld, andere Zuid-Amerikaanse landen hebben soortgelijke plannen. Uniek, maar er is ook kritiek. Zo weet een groot deel van de bevolking nauwelijks wat bitcoins zijn en heeft het Internationaal Monetair Fonds ‘wettelijke en economische’ zorgen over de ontwikkeling.

Beuving: „Sec gezien is crypto gewoon een gok. Je kunt morgen alles kwijt zijn. Dan is er geen instantie die bescherming biedt.” De risico’s worden nog wel eens onderschat, aldus Beuving. „Ik zou niemand ooit adviseren om voor 100 procent in crypto te gaan. En investeer nooit met geld dat je niet kunt missen. Je moet bereid zijn te verliezen.”

Lees ook: Bitcoin-onderzoek: Nederlanders investeren minder en zijn kritischer op Bitcoin dan Belgen en Duitsers

Prijzen van cryptomunten in een paar jaar tijd tientallen keren over de kop

De bitcoin steeg in februari spectaculair in waarde nadat miljardair Elon Musk (ceo van e-autofabrikant Tesla) bekendmaakte dat hij de munt wilde gebruiken als betaalmiddel voor zijn auto’s. Een paar maanden later daalde de koers toen Musk zei dat de munt te veel energie kostte. Daarna steeg de koers weer, door een tweet van weer die Tesla-topman, waarin hij aangaf er toch vertrouwen in te hebben.

Almeloër Beuving was er vroeg bij, bij de cryptomunten. Tegenwoordig wordt er overal mee geadverteerd en hopen vooral ook jongeren heel snel héél rijk te worden. De prijzen van munten gingen in een paar jaar tijd tientallen keren over de kop. Maar Beuving had al bitcoins in 2012, toen op wat nerds na nog bijna niemand iets van digitale valuta wist en de prijs van één bitcoin nog onder de 100 euro lag. Voor het idee: de koers staat nu op 43.000 euro...

''Had ik het beter kunnen doen? Ja, misschien wel met een factor duizend. Maar ik heb geen glazen bol, ik zette in op safe"

Danny Beuving, cryptopionier

'Men kon gratis geld maken. Dat is interessant'

Beuving: „Soms sta je er niet bij stil dat je één van de cryptopioniers was. Misschien was ik wel één van de eerste honderd mensen in Nederland die zich hiermee bezighield. Best bijzonder.” Wat hem toen in 2012 al zo triggerde? „Gratis geld. Men kon gratis geld maken. Dat is interessant”, zegt-ie. Het was in een tijd dat er ook nog wel eens wat misging. Zo werd de grootste exchange gehackt, Mt. Gox, een soort digitaal geldwisselkantoor. „Daar ben ik wel wat bitcoins verloren. De huidige waarde daarvan? Enkele miljoenen...”, zegt Beuving. Hij denkt er maar niet te veel aan. „Het heeft me ook nooit iets gekost,” zegt hij relativerend.

Lees ook: Devin maakt mensen wegwijs in wereld van cryptomunten: ‘Niet te veel beloven, dat vind ik onethisch’

De buurman weet wel dat Beuving speciale miningcomputers bouwt, want hij ziet telkens al die dozen met hardware bezorgd worden. Zijn familie en vrienden weten dat ook, en enkele collega’s. Maar verder? Niemand. Voor Beuving is het een hobby, want hij heeft een goede baan in de ict. Maar hij geeft het ruiterlijk toe: als hij zou willen, dan hoeft-ie de rest van zijn leven niet meer te werken.

Het enige wat hij daarvoor moet doen, is zijn cryptomunten tegen de huidige koers verkopen. Want natuurlijk heeft hij er zelf ook nog een aantal. Vijf verschillende, waaronder bitcoins. Hoeveel? Dat zegt hij niet uit veiligheidsoverwegingen. „Maar ik kan er een heel leuk leven van leiden.”

Zelfs in stoutste dromen niet verwacht dat de bitcoin ooit 10.000 euro waard zou zijn

Hij deed het tot nu toe redelijk goed. „Maar had ik het beter kunnen doen? Ja, misschien wel met een factor duizend”, zegt hij. „Maar ik heb geen glazen bol, ik zette in op safe.” Beuving verkocht een deel van zijn munten toen ze tien keer in waarde gestegen waren. „Tien jaar geleden had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet verwacht dat de bitcoin ooit 10.000 euro waard zou zijn. En inmiddels is-ie meer dan 40.000 euro waard. Dromen kunnen dus uitkomen.”

Lees ook: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Van de pin gaat de bitcoin het niet winnen'

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws