Nieuws Cryptocurrency

Devin maakt mensen wegwijs in wereld van cryptomunten: ‘Niet te veel beloven, dat vind ik onethisch’

In augustus 2018 was Devin Schoor winnaar van de wedstrijd ZomerOndernemer Amersfoort. In zes weken tijd zette hij Token Investment Advisory op. Met dit bedrijf maakt hij mensen wegwijs in de wereld van bitcoins en andere cryptomunten.

Lutske Bonsma (AD) 24 augustus 2021

Devin Schoor crypto currency munt bitcoin advies bedrijf ondernemer Token Investment Advisory Amersfoort

Devin Schoor: ,,Over het algemeen geldt: beleg niet met geleend geld.” Foto: Saskia Berdenis van Berlekom.

Na zijn uitverkiezing in 2018 is er veel gebeurd in het leven van Devin Schoor. In bijna geen tijd stampte hij een bedrijf uit de grond, maar miste door zijn studie en een andere baan de focus. Nu dat allemaal achter de rug is, maakt hij een doorstart met zijn bedrijf, vertelt hij in het AD.

Wat is het belangrijkste dat je in die zes weken hebt geleerd?

,,Dat je als ondernemer all-in moet gaan. Je moet veel passie voor je bedrijf hebben en er veel voor doen. Je hebt ambitie en doorzettingsvermogen nodig.”

Lees ook: 'Steeds meer mensen willen bitcoin op loonstrook'

Hoe ging het sindsdien met jouw bedrijf?

,,Ik heb het even on hold gezet want ik moest mijn bedrijf verder ontwikkelen, maar ik kon dat niet alleen en ik kende niet veel mensen die iets van crypto’s en blockchain wisten. Investeren in crypto leefde toen nog niet zo. Omdat ik ook bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU studeerde én werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen, moest ik prioriteiten stellen.”

Hoe gaat het nu?

,,Ik ben dit jaar afgestudeerd en ik werk nog steeds bij Circle Partners. Ook heb ik besloten mijn bedrijf te herstarten. Ik heb nu een goed en leuk team om me heen; dus ik kan vol gas geven. Ik wil me onderscheiden van andere aanbieders van online cursussen die zeggen: volg mijn cursus en verdubbel je inleg in een maand. Zij beloven te veel, dat vind ik onethisch. Bij mij gaat het niet alleen over investeren; ik wil het breder trekken. Daarom is de nieuwe bedrijfsnaam Token Partners.”

Lees ook: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Van de pin gaat de bitcoin het niet winnen'

Wat ga je doen?

,,We zijn een platform aan het bouwen en gaan filmpjes maken om kennis op een leuke manier over te dragen. Geen saaie theorie, maar edutainment; een combinatie van educatie en entertainment. Ik wil graag uitleggen wat de handel in crypto is en hoe het werkt. Het is een nieuwe manier van registratie. Eerder zette je alles op papier, nu is de registratie digitaal. Cryptohandel maakt gebruik van blockchain en dat is de toekomst. Daarom wil ik uitleggen wat blockchain is, welke gevolgen het heeft voor de maatschappij en hoe je blockchain in jouw voordeel kunt gebruiken.”

Hoe veilig is een investering in crypto?

,,Ik denk dat crypto altijd waarde blijft houden. De cryptomarkt zou wel sterk kunnen dalen, als de staat de handel verbiedt. Cryptomarkten worden niet gereguleerd door een autoriteit, zoals de overheid. In plaats daarvan draaien ze via een netwerk van computers. Overheden zeggen dat ze de cryptomarkt gevaarlijk vinden, omdat er geld wordt witgewassen. Maar in de reguliere economie wordt veel meer geld witgewassen. De volgende ontwikkeling is dat bedrijven hun aandelen verplaatsen naar blockchain. Europese centrale banken willen voor de euro ook gedeeltelijk gebruikmaken van deze techniek.”

"In de reguliere economie wordt veel meer geld witgewassen dan in de cryptomarkt"

Devin Schoor maakt mensen wegwijs in de wereld van de crypto

Heb je tips voor mensen die willen gaan beleggen?

,,Over het algemeen geldt: beleg niet met geleend geld. En alleen met geld dat je kunt missen. Investeer elke maand een vast bedrag en spreid je risico. Beleg voor de lange termijn; tenzij je een day trader bent (op dagbasis handelen, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van prijsfluctuaties gedurende de handelsdag, red.). Je moet nadenken hoe de toekomst eruit gaat zien en proberen daarop in te spelen. Een voorbeeld: aan het begin van de coronapandemie kon je bedenken dat er een vaccin moest worden ontwikkeld. Dan kun je aandelen van een farmaceutisch bedrijf kopen of kijken welke crypto daar een rol heeft. Koop geen producten die heel erg gehypet worden. Het voorgaande geldt zowel voor gewone aandelen als voor cryptomunten.”

Lees ook: Na Walmart-gerucht: gaan we onze boodschappen met bitcoins betalen?

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws