Nieuws Financiën

Dommelstroom Gestel in top 40 van crowdfundingprojecten

Marcel Linssen 8 januari 2016

Crowdfundingeuro1065

Door een bijdrage van de stichting Doen en een lening van aannemer Landustrie is via crowdfunding nu nog 'maar' 350.000 euro nodig voor de bouw van een waterkrachtcentrale in De Dommel bij Sint-Michielsgestel. Dat meldt het Brabants Dagblad vrijdag.

"In de crowdfunding Top 40 - ja die bestaat ook - staan we deze week op plek acht. Toch een leuk idee", merkt initiatiefnemer Bram Taks op. Hij en zijn vader Jan kwamen twee jaar geleden op het idee om met een waterkrachtcentrale in de stuw in De Dommel bij Gestel stroom op te wekken. Volgens berekeningen voldoende voor 170 huishoudens.

Om het plan financieel rond te krijgen moest meer dan een miljoen euro op tafel komen. Door een lening van 400.000 euro van Landustrie en bijdragen van stichting Doen en anderen is dat bedrag naar beneden gegaan. Via crowdfunding moet nog zo'n 200.000 van de 350.000 euro ingezameld worden. Burgers van Gestel en omringende plaatsen kunnen certificaten kopen en zo eigenaar worden van een deel van de centrale. "Een persoon mag maximaal 75 certificaten kopen à 150 euro. Deze leveren naar verwachting vier procent dividend op. Wie ook overstapt naar Huismerk als leverancier krijgt daarnaast 500 kilowatt uur per jaar gratis", zegt Taks. Is het geld 1 maart binnen dan kan de centrale voor de zomer klaar zijn. "Je moet bouwen bij lage waterstand, dat is in de zomer." Er komen nog informatieavonden in Vught, Boxtel en Gestel.