Nieuws Financiën

'Eigenaar is sleutel bij leegstand'

Ton van der Schouw 28 januari 2016

Leegstandwinkelstraat1065

Eigenaren van leegstaande winkelpanden moeten de huur verlagen. Op die manier krijgen jonge ondernemers een kans, wordt innovatie gestimuleerd en de leegstand in winkelgebieden in de gemeente Epe aangepakt. Dat meldt De Stentor donderdag.

Dat stellen burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Nieuwe Lijn. De partij had het college vragen gesteld over het toekomstperspectief van de detailhandel, met name in de kernen Epe en Vaassen. Nieuwe Lijn toont zich vooral bezorgd over toenemende leegstand in de winkelgebieden en mogelijk vertrek van ondernemers naar grote steden.

LichtpuntjesHet college laat Nieuwe Lijn weten deze zorgen te delen en zegt dit onderwerp regelmatig met ondernemers te bespreken. Maar daarnaast stelt het college dat er - weliswaar landelijke - lichtpuntjes zijn. Zo waren er recent berichten in de media over groeiende winkelketens en verkoopstijging in de detailhandel. "Ondanks onze gemeenschappelijke zorgen zijn er ook positieve verhalen te vertellen over de detailhandel in zijn algemeenheid. Laten we dat ook benoemen", zo schrijft het college aan Nieuwe Lijn.

"In dit verband merken wij nadrukkelijk op dat de markt en de consument hoofdzakelijk bepalend zijn voor het winkelbestand in Epe en Nederland'', vervolgen burgemeester en wethouders. "Vanuit onze rol en verantwoordelijkheid willen wij al het mogelijke doen." B en W doelen daarbij op de kwaliteit van de openbare ruimte, de bereikbaarheid en de beleving. Niettemin is vooral ook de markt en dus de ondernemer zelf aan zet. "Ondernemers zullen moeten meebewegen met de huidige tijd en innovatief en creatief moeten opereren om bestaande klanten te houden en nieuwe klanten aan te trekken."

Ingrijpende veranderingenHet college laat weten dat de ingrijpende veranderingen aan de orde blijven binnen de reguliere overleggen met de detailhandel in Epe en Vaassen. Maar ook Emst en Oene worden nadrukkelijk op de agenda gezet. "Daarnaast zetten wij in de regio Stedendriehoek sterk in op het kwalitatief programmeren, waardoor ruimte ontstaat voor woningbouw. Tot slot willen wij zowel in Epe, als in Vaassen blijven investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte en zijn wij bezig dit ook op de regionale- en provinciale agenda te krijgen. Hetzelfde geldt in dit verband voor Emst en Oene.''