Nieuws Financiën

Enige gaybar in Apeldoorn sluit

Homoclub heeft functie verloren, stelt eigenaar Jeroen Fremouw. Doelgroep spreekt anno 2016 via apps overal af.

Hanne Koops 14 maart 2016

Bar disco concert pixabay

Club Entrance in Apeldoorn gaat dicht. De gayclub aan de Kapelstraat opent zaterdag 19 maart nog één keer de deuren voor een afscheidsfeest, daarna valt het doek na bijna tien jaar. ,,Het gaat me aan het hart. Rationeel en zakelijk gezien is dit de beste oplossing, maar het was een lastige afweging. Ik heb het dan ook lang uitgesteld om een beslissing te nemen, ook omdat mensen in mijn omgeving aangaven dat het een gemis voor Apeldoorn is als de club dicht gaat. Maar de kogel is nu door de kerk", zegt eigenaar Jeroen Fremouw.

Functie verlorenVolgens de eigenaar heeft de gayclub haar functie in Apeldoorn verloren. ,,We zijn ingehaald door social media. Tegenwoordig ontmoeten mensen elkaar via de telefoon, met apps als Grindr (sociaal netwerk voor homo- en biseksuele mannen - red.) Vervolgens kunnen ze in een willekeurige kroeg afspreken, daar hebben ze een gayclub niet meer voor nodig."

Goed afsluitenFremouw zag zijn omzet de afgelopen jaren steeds meer dalen. ,,Ik mis een hele doelgroep. En met die doelgroep dus ook een deel van de omzet. Natuurlijk is het een gemis voor Apeldoorn, maar ik ben geen stichting. Onder aan de streep moet er wel iets overblijven. Nu deed zich een kans voor om alles nog goed af te sluiten, nog maanden door rommelen heeft geen zin. Een collega-ondernemer is bij me geweest en daar zijn we samen goed uitgekomen. Maar het blijft jammer." De zes werknemers van de gayclub zijn zaterdagavond ingelicht over de sluiting. Onduidelijk is nog of zij verder kunnen en willen onder een nieuwe eigenaar. Volgens Fremouw is dat Gilbert Pieper, eigenaar van Cafe Sientje in het Beekpark. Pieper kon zondag nog geen nadere uitleg geven.

Zaterdag 19 maart viert de Club Entrance nog een keer feest. Fremouw: ,,Met oudgedienden achter de bar en draaitafels en gereduceerde prijzen maken we er nog een mooie avond van. En dan valt het doek definitief."