Nieuws Faillissement

Aantal faillissementen neemt marginaal toe, voorspelde faillissementsgolf blijft vooralsnog uit

Het aantal faillissementen is voor de derde maand op rij gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in november 224 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat waren er 7 meer dan in oktober.

ANP 12 december 2022

ANP121222042 1

Volgens het CBS was sprake van het hoogste niveau in ruim twee jaar, maar evengoed is volgens het statistiekbureau sprake van een aanhoudend laag aantal in vergelijking met voor corona. Dat het aantal faillissementen zo laag ligt heeft onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021. De door verschillende kenners voorspelde faillissementsgolf blijft vooralsnog uit.

Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

De handel was de bedrijfstak waarin andermaal de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 57. Dat is ook niet zo gek, omdat de handel tot de grootste bedrijfstakken hoort. Relatief gezien vielen de meeste bedrijven om in de industrie.

Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws