Nieuws Financiën

Gebroeders Ezemdam in Borne opent tweede vestiging

Het gaat niet zo goed in agrarisch Nederland en toch zijn er landbouwtechnische bedrijven die erg succesvol zijn. Zoals Gebr. Ezendam in Borne, die vrijdag een tweede vestiging opent.

Van onze redactie 13 januari 2016

Jan Ezamdan Lars Smook

Elke dag stoppen zeven boeren met hun bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna haaks daarop staat de groei van landbouwtechnisch bedrijf Ezendam. Het Bornse bedrijf is actief in de veehouderijtechniek en de landbouwmechanisatie en ontwikkelt tevens machines voor boomkwekerijen. Het bedrijf heeft een vestiging aan de Oonksweg en opent een tweede locatie, enkele honderden meters verderop, aan de Hanzestraat. Het gaat om het pand waarin voorheen Bouwhof Multimate zat.

Agrariërs, ook al zijn het er minder, houden voortdurend behoefte aan hoogwaardige apparatuur, zoals melkrobots die een hoge opbrengst en ‘een maximaal koecomfort’ garanderen, roterende melkstallen en ingenieuze voersystemen waarbij mengbakken zich automatisch vullen.

BoomkwekerijmachinesVeel toekomst zit er volgens directeur Jan Ezendam in de boomkwekerijmachines die zijn bedrijf maakt. Het gaat om onder meer zogenaamde vormsnoeimachines, apparaten die bijvoorbeeld buxusbollen kunnen knippen. En zelfs de ‘gewone’ tractor kan worden verhoogd, zodat ze zonder schade aan te brengen over planten heen kunnen. „Wij zijn wel steeds inventief geweest”, zegt Ezendam. „Wij hebben voortdurend aan de weg getimmerd. En dit is nu het resultaat. We mogen inderdaad niet klagen, want het gaat goed met ons bedrijf.”

Succes Ezendam verklaart het succes van zijn bedrijf niet alleen uit het feit dat er vraag is naar zijn machines (‘Zelfs vanuit Japan en Canada’). Omdat Ezendam de laatste jaren een aantal bedrijven heeft overgenomen, ontstond behoefte aan meer ruimte. „We zijn uitgegroeid naar inmiddels dertig personeelsleden. De ruimte aan de Oonksweg was gewoon te beperkt”, zegt de directeur.

Het nieuwe onderkomen aan de Hanzestraat biedt vooral plek aan melkinstallaties en boomkwekerijtechnieken. De landbouwmechaniek blijft overigens geconcentreerd aan de Oonksweg.

Foto: Jan Ezendam (Lars Smook)