Nieuws Financiën

Dit bedrijf verdiende 4788 euro per... seconde

Per seconde een absurd bedrag verdienen. Dat per seconde kunnen terugrekenen is sowieso al absurd. Maar bij olie- en gasconcern Saudi Aramco ís het terug te rekenen. Het heeft een recordwinst van ruim 151 miljard euro geboekt, in een jaar. Met dank aan de oorlog in Oekraïne.

Ton Voermans (AD) 12 maart 2023

Geld euro winst

Afbeelding: Shutterstock.

De winst, die zondag bekend werd gemaakt, is duizelingwekkend. Per uur vloeide er ruim 17 miljoen euro in de bedrijfskas, per seconde 4788 euro. Vergeleken met de cijfers van de Saoedi's verbleekt de 37 miljard euro die Shell vorig jaar binnenharkte. Nog een vergelijking: de winst van de Arabieren is evenveel als de jaarwinst van Apple en Microsoft sámen, weet AD.nl te melden.

Minder Russische olie afnemen

Het Saoedische staatsoliebedrijf boekte die recordwinst, die bijna de helft hoger was dan in 2021, als gevolg van de sterk gestegen olieprijzen. Maar ook kon Saudi Aramco meer olie kwijt omdat westerse landen en enkele Aziatische bondgenoten minder Russische olie wilden afnemen. Ook de prijzen voor geraffineerde olieproducten steeg flink.

Lees ook: De Winstparadox: hoe groot is de financiële macht van superbedrijven?

Geld nodig voor Neom, stad van de toekomst

Het bedrijf wil de olieproductie verder opvoeren, want de Saoedische overheid - nog altijd grootaandeelhouder - heeft geld nodig voor de bouwambities van kroonprins Mohammed bin Salman. Hij is begonnen met de bouw van Neom, een futuristische megastad in de woestijn die wordt begroot op 500 miljard dollar, omgerekend 469 miljard euro. Om die olieproductie op te voeren, investeert het bedrijf dit jaar 51 miljard euro in nieuwe projecten.

MyChannels Video ID: 342496

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB stevent af op megawinst

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws