Nieuws Financiën

Gulle Rus helpt Hengelose ontwerpster naar de Fashion Week

‘Help mij naar Vancouver Fashion Week 2016’: het is de hulpkreet van de Hengelose ontwerpster Danya Weevers (21) op Facebook. De creatieveling ontving een uitnodiging voor het evenement, dat van 14 tot 20 maart in Canada wordt gehouden. Een droom voor de jonge ontwerpster.

Van onze redactie 14 januari 2016

Danya emielmuijderman

Fantastisch, die uitnodiging, maar waar toverde ze zo snel de benodigde duizenden euro’s vandaan? Weevers begon een crowdfundingsactie en haar hulpkreet op Facebook vond gehoor. Een gulle, onbekende gever uit Rusland schonk de ontwerpster maar liefst 5.500 euro.

De actie stond slechts enkele uren online. „Ik werd de volgende ochtend wakker en had ineens 5.500 euro”, vertelt Weevers. De Rus is een ‘vriend’ op Facebook, maar de ontwerpster heeft hem nog nooit gesproken of ontmoet. „Hij schreef dat hij mijn verhaal inspirerend vond, er door werd geraakt en iets leuks voor me wilde doen.”CrowdfundingHet Canadese avontuur kost Weevers minimaal 3.800 euro. En daarvoor heeft ze alleen nog maar een plekje op het programma in Vancouver. Dan zijn er nog de reis-, verblijf- en productiekosten. „Het gaat om twaalf items voor de wintercollectie. Allemaal ecologisch.” De crowdfundingsactie overtreft haar stoutste verwachtingen. De teller staat nu op 5.900 euro. Nog slechts 150 euro erbij en de begroting is rond. Weevers: „Dit is een tweede kans om mijn droom na te jagen.”

Fashion walhallaDe Hengelose studeerde in 2014 af als Fashion Designer aan het ROC van Twente en werd daarna toegelaten tot het prestigieuze London College of Fashion, een walhalla voor ontwerpers. „Maar de opleiding zou me 10.000 euro per jaar kosten.” De Hengelose is een ervaring rijker, maar het feest gaat tot haar grote teleurstelling niet door. „Ik woon weer bij mijn ouders en probeer hier aan de weg te timmeren.”

VogueDe kans in Vancouver komt als geroepen. „Het is geen Milaan of Parijs”, relativeert ze. „Maar het is een goede kans. Ik ontmoet andere ontwerpers, kopers en mensen van populaire modetijdschriften als Vogue. Het is nog steeds een beetje onwerkelijk dat ik erbij mag zijn.” En de vrijgevige Rus? „Die heeft natuurlijk een uitnodiging voor de show ontvangen. Ben benieuwd of hij erop ingaat.”

Foto: Emiel Muijderman