Nieuws Financiën

Hoe een foute opmerking Donald Trump miljoenen kostte

Presidentskandidaat en zakenman Donald Trump verdiende miljoenen als eigenaar van Miss Universe, Miss USA en Miss Teen USA. “Ik zwom in een zee met mooie vrouwen”, vertelde hij in een interview met David Letterman. Maar die zee viel vorig jaar droog toen hij door een foute opmerking de missverkiezingen moest verkopen.

Lotte Grimberg 7 november 2016

Missverkiezingdonaldtrumpopmerking

‘Grab them by the pussy’, is wellicht de bekendste uitspraak van Trump. Choquerende teksten zijn onlosmakelijk verbonden geraakt met zijn manier van zaken doen. Maar dat één verkeerde opmerking zomaar miljoenen kan kosten, weet Trump maar al te goed.

Donald Trump kocht in 1996 het bedrijf Miss Universe voor een, volgens hem, kleine 10 miljoen dollar. “Het bedrijf achter Miss Universe vroeg in eerste instantie 29 miljoen dollar, maar daar ging ik niet mee akkoord. Ik besloot op precies het juiste moment 10 miljoen dollar te bieden voor het bedrijf”, aldus Trump in een interview met David Letterman.

“Vanaf het moment dat ik het bedrijf kocht, zwom ik in een zee met alleen maar mooie vrouwen.” Maar niet alleen dat. Hij verdiende ook nog eens goud geld aan de beauty queens. Alleen al met Miss Universe harkte Trump, in zijn jaren als eigenaar van de missverkiezingen, 3,4 miljoen dollar binnen. Daarbij komt nog de 14,8 miljoen dollar die hij binnenhaalde met de Miss USA en de Miss Teen USA.

(Lees verder onder de foto)

“Ze hoeven niet slim te zijn, alleen maar mooi”,“het is voor het eerst in mijn leven dat ik geld verdien met mooie vrouwen” en “ik maak hakken hoger en zwempakken kleiner”, waren de eerste opmerkingen die begonnen te knagen aan het Miss-succes van Trump.

Dat escaleerde in juli 2015. Tijdens zijn kick-off event voor de Amerikaanse verkiezingen vloog Trump uit de bocht met zijn opmerking over Mexicaanse immigranten. “Het zijn allemaal verkrachters of criminelen”, vertelde hij.

Daarop besloot NBC te stoppen met de uitzendingen van de missverkiezingen, waardoor Trump niets anders kon doen dan ze te verkopen. Zijn foute opmerking kostte hem miljoenen. Voor hoeveel hij de missverkiezingen verkocht aan de nieuwe eigenaar IMG is niet bekend. Het enige dat bekend is, is dat de missverkiezingen tegenwoordig 5 tot 25 miljoen dollar waard zijn.

Na een carrière van 19 jaar tussen de in totaal 4000 beauty queens was de verkoop een flinke domper voor Donald Trump.

(Lees verder onder foto)

Gerelateerde artikelen:

De 5 economische drogredeneringen van Donald Trump

Overzicht: Hoe Donald Trump rijk werd

7 statements van Donald Trump voor ondernemers

Huizen Donald Trump: exclusief inkijkje Trump Tower

De snelrijzende ster van Ivanka Trump: kroonprinses miljardenimperium