Nieuws Financiën

Lector Lex van Teeffelen: 'Schaf alle subsidies af en kom met eenvoudig fonds voor ondernemers'

Dr. Lex van Teeffelen durft. De lector bij Hogeschool Utrecht, lectoraat Financieel-Economische Innovatie, pleit tijdens de radio-uitzending De Ondernemer Live voor het afschaffen van alle subsidies. ‘Er zijn te veel ambtenaren mee bezig.’ Van Teeffelen is betrokken bij de samenstelling van de Kleinbedrijf Index (KB-Index), een rapportage van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan duizend ondernemers in het kleinbedrijf.

Van onze redactie 18 oktober 2022

Lex van teeffelen energie steun pakket ondernemers

Foto: Archief

Afgelopen vrijdag werd de zevende KB-Index, die elk kwartaal verschijnt, aan premier Mark Rutte gegeven. ,,Dit onderzoek helpt ambtenaren bij het maken van beter beleid. We krijgen vragen uit de Tweede Kamer over dit onderzoek, omdat het CBS niet dergelijke cijfers levert”, vertelt Van Teeffelen in de radioshow De Ondernemer Live. Hij ageertal tijden tegen de meetmethode van ’s lands ‘cijferinstituut’.

,,Wij meten onder de kleinste bedrijven van Nederland, iets wat het CBS niet doet. Het CBS meet vanaf vijf medewerkers en daar bouwen ze dan een conjunctuurindex op. De onderzoekers sluiten daarmee 95 procent van de bedrijven uit. Die conjunctuurindex zegt daardoor niets over het werkelijke bedrijfsleven. Raar, omdat het kleinbedrijf goed is voor 33 procent van de werkgelegenheid en voor 25 procent verantwoordelijk is voor de toegevoegde waarde.”

Lees ook: KB Index: energiekosten en haperende aanvoerlijnen knakken broos herstel kleinbedrijf

De ondernemende lector – ‘ik ben de derde generatie die onderneemt’ – richt tijdens de radio-uitzending ook zijn pijlen op Den Haag en dan vooral het departement dat over ondernemerschap gaat. ,,Ambtenaren in Den Haag hebben geen verstand van ondernemen. Ik moet elke keer uitleggen wat ondernemen is. Elke ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet eerst vijf jaar ondernemer zijn geweest. Maar helaas, ik ga dat niet doorbreken. Kansloos.”

'Kom met een simpel fonds voor investeringen'

In het verlengde daarvan meent Lex van Teeffelen dat er gestopt moet worden met alle subsidies. Er zijn te veel ambtenaren mee bezig en het kleinbedrijf heeft er nauwelijks iets aan. ,,Gooi al die subsidies overboord, meteen. Laten we een eenvoudig fonds maken waarin ondernemers een aanvraag kunnen doen. Een gezond bedrijf krijgt een financiering om bijvoorbeeld te vergroenen. Het werkt stimulerend, omdat het ook nog eens fiscaal aftrekbaar is.”

Het volledige item met Lex van Teeffelen in De Ondernemer Live vind je hieronder, bij aanvang van het tweede uur van de uitzending:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws