Actueel

Kosten WHOA-traject omlaag, maar blijft peperdure aangelegenheid voor mkb

 
De WHOA kan een oplossing zijn om een faillissement te voorkomen. ANP
ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

De kosten die een ondernemer moet maken voor een WHOA-traject gaan in de toekomst iets omlaag. Er ligt een wetsvoorstel van Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming (D66), voor de verlaging van het griffierecht. Zo’n traject blijft echter een kostbare aangelegenheid, zeker voor mkb-bedrijven.

Lees verder onder de advertentie

Uit de evaluatie van Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), sinds 1 januari 2021 van kracht, blijkt dat de kosten voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) te hoog zijn. Bij een volledig WHOA-traject gaat het om bedragen tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor ondernemers in het mkb is dat nauwelijks tot niet op te brengen.

Advocaat Wesley Terhaerdt van Bierman Advocaten uit Tiel ziet dat in zijn dagelijkse praktijk. ,,Het wetsvoorstel van Weerwind rept over een bedrag van 688 euro, dat is een factor 10 lager dan het nu is voor niet-natuurlijke personen als nv’s en bv’s. Het wordt dus iets goedkoper.”

Lees ook: WHOA beschermt grote bedrijven, maar mkb blijft achter bij schuldenaanpak

Lees verder onder de advertentie

Kosten WHOA binnen de perken

Terhaerdt ziet net als de onderzoekers een aantal tekortkomingen aan deze wet. Hij zou het bijvoorbeeld verstandig vinden als de TOA (time-out-arrangement) van tevoren kan worden aangevraagd. Deze kredietregeling, uitgevoerd door Qredits, stamt uit de coronaperiode en loopt nog tot 31 mei 2024.

,,Je moet eerst kosten maken voordat je een WHOA-traject in kan gaan als ondernemer en dat geld moet je maar hebben”, aldus Terhaerdt. ,,De TOA is een krediet en keert achteraf maximaal 100.000 euro uit, waarvan maximaal 35.000 euro voor de juridische en begeleidingskosten. De rest is werkkapitaal voor de herstart.”

Door efficiënt WHOA-traject te doorlopen kunnen kosten binnen perken worden gehouden

Advocaat Wesley Terhaerdt van Bierman Advocaten uit Tiel

Hij vervolgt: ,,Door efficiënt het WHOA-traject te doorlopen kunnen de kosten wel binnen de perken worden gehouden. Er zijn inmiddels cloudoplossingen die de stroom aan informatie naar de schuldeisers snel in goede banen leiden. Maar mijn boodschap aan ondernemers is, kom op tijd! Ondernemerschap is ook het lef hebben te erkennen dat iets niet is geslaagd.”

Lees verder onder de advertentie

WHOA goede ‘stok achter de deur’

Buiten dat alles is de WHOA volgens Terhaerdt een goede stok achter de deur ‘voor minnelijke trajecten’. ,,Dergelijke minnelijke trajecten zijn succesvoller als gevolg van de WHOA, en dat betekent dat over het algemeen kosten beperkter kunnen zijn.”

Lees ook: Zo beperk je als verhuurder de schade bij een faillissement van jouw huurder

,,Die ene dwarsligger heeft geen kans meer als de rest akkoord gaat met het traject. De keerzijde is een faillissement. Wat krijg je dan? Hoogstwaarschijnlijk niets en dat is de reden om als schuldeiser in te stemmen met een akkoord.”

Lees verder onder de advertentie