Nieuws Financiën

Meer geld op te halen voor bedrijven in Zeeland

Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen nog veel meer profiteren van crowdfunding. De provincie begint daarom vrijdag een campagne om deze manier van financiering aan te jagen, meldt de PZC.

Ernst Jan Rozendaal 2 maart 2016

Crowdfunding Zeeland

Bij crowdfunding legt een grote groep geldschieters een bedrag op tafel voor een project of een onderneming. Tegenover die doorgaans bescheiden investering staat een tegenprestatie. Zo zamelen artiesten bijvoorbeeld geld in voor een album dat ze dan later gratis verstrekken aan de financiers.

Het bekendste voorbeeld in Zeeland is van een heel andere orde. Door middel van crowdfunding is 10,6 miljoen euro opgehaald voor de verbouw van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. "Dergelijke uitschieters zijn zeldzaam", zegt Simon Douw van adviesbureau Douw&Koren. Het is precies dit kantoor waar de provincie haar licht heeft opgestoken om het fenomeen crowdfunding in Zeeland te bevorderen.

"Er is al ervaring mee opgedaan, maar er kan in Zeeland nog veel meer gebruik van worden gemaakt", stelt gedeputeerde Ben de Reu. Met medewerking van Impuls Zeeland, de Kamer van Koophandel, ZB Planbureau en de gemeenten gaat de provincie bedrijven en organisaties de weg wijzen naar het geld.